ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 20, 21 Απριλίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



«Ο πιστός χριστιανός δεν λογαριάζει τον εαυτό του άξιο για σωτηρία, δεν διαθέτει κανένα αντίτιμο για την εξαγορά της. Του αρκεί η αγάπη του Θεού, τα δώρα της Ανάστασης».

Αυτή τη χρονιά, στην οποία η οσμή του θανάτου μας περιζώνει το νόημα της Ανάστασης παραμένει η μόνη ελπίδα για αλλαγή του τρόπου ύπαρξής μας.
Διαβάστε τις πατρικές πασχαλινές ευχές του Αρχιεπισκόπου.

«Το δίκαιο των ευρωπαϊκών λαών δεν μπορεί να κατανοηθεί παρά μόνον εφόσον υπάρχει μία ικανή γνώση της χριστιανικής διδασκαλίας.»

Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο», που διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου,
παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Καθηγητή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, του Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή κ. Σπύρου Φλογαϊτη και άλλων επιφανών ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού

«Η Εκκλησία μας δίνει οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιούμε το πνευματικό όπλο της νηστείας, ώστε να προετοιμάσουμε τα σώματα και τις ψυχές μας να υποδεχθούν τα Πάθη του Χριστού»

Στη διπλή εορτή της ημέρας, στην ανάσταση του Λαζάρου και στη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και στον πλούτο των κειμένων της, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, ο Αρχιεπίσκοπος.
Περισσότερα

Ο Αρχιεπίσκοπος στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος

«Τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Δεν ξέρουμε γιατί ο Θεός επέτρεψε αυτή τη δοκιμασία. Δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση γιατί είμαστε πολύ μικροί. Εμείς σε αυτές τις δύσκολες ώρες προσευχόμαστε με όλη μας τη δύναμη... Ο λαός μας είναι συντετριμμένος και θρηνεί μαζί σας σε ένα πανεθνικό και πανελλήνιο πένθος. Όλη η Ελλάδα είναι κοντά σας».
Περισσότερα

«Εσάς σας ενοχλεί που η Ορθοδοξία αποτελεί για αιώνες καίριο στοιχείο της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων».

Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Εκπρόσωπος τύπου του Αρχιεπισκόπου, στο περιοδικό «Σύγχρονα Βήματα» με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με το ρόλο της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας του νεοελληνικού κράτους.
Διαβάστε την επιστολή


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Εκκλησία και Κόσμος, θέματα πνευματικού και κοινωνικού προβληματισμού», Γεωργίου Πατρώνου, Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αποστολική Διακονία, 2003.

Το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί ουσιαστικά μια εκλαϊκευμένη θεολογία επί μερικών θεμάτων που σχετίζονται με το γενικότερο θέμα της κοινωνικής μαρτυρίας της ορθόδοξης πνευματικότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των ημερών, παρουσιάζουν τα κεφάλαια του βιβλίου που αναφέρονται στη σημασία του Πάσχα για τη κοινωνική δομή της χριστιανικής κοινότητας και για τη διαμόρφωση ενός ορθοδόξου ήθους με σαφή εκκλησιολογικά κριτήρια. Επίσης σημαντικά είναι τα σχόλια του συγγραφέα στη θεολογία των ημερών του Πάσχα, που προβάλλουν μπροστά μας σαν ορόσημο και μας καλούν σε πνευματική αναγέννηση και ανασυγκρότηση.



«Σήμερον ο άδης στένων βοά΄ Κετελήθη μου το κράτος ο ποιμήν εσταυρώθη
και τον Αδάμ ανέστησεν΄ ων περ εβασίλευον εστέρημαι, και ους κατέπιον
ισχύσας, πάντας εξήμεσα΄ εκένωσε τους τάφους ο σταυρωθείς΄ ουκ ισχύει του
θανάτου το κράτος...».





Τα «Εκκλησιαστικά Νέα» θα επανέλθουν μετά το τέλος
της διακαινησίμου εβδομάδος





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ