ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 13, 21 Φεβρουαρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Συνάντηση Ζισκάρ Ντ' Εστέν Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου με τον Πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον κ. Ντ' Εστέν στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία μας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εργασία του στο πλαίσιο της Συνέλευσης, που επεξεργάζεται το σχέδιο του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακαριώτατος επέδωσε στον κ. Ντ' Εστέν επιστολή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις επίσημες συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες έχει εκφράσει η Εκκλησία της Ελλάδος για την υπό κατάρτιση Συνταγματική Συνθήκη. Τέλος, ο Μακαριώτατος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Ντ' Εστέν να συμμετάσχει, είτε ο ίδιος -αν του το επιτρέπει το βεβαρημένο πρόγραμμά του- είτε δι' εκπροσώπου του, στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αρχές και Αξίες για την Οικοδόμηση της Ευρώπης», που διοργανώνει στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα η Εκκλησία της Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντ' Εστέν, ευχαριστώντας για την πρόσκληση, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και παρατήρησε ότι θεωρεί ορθή, δίκαιη και ιστορικά ακριβή την ύπαρξη στη Συνταγματική Συνθήκη - μάλλον στο Προοίμιό της - αναφοράς στη θρησκευτική παράδοση της ηπείρου μας, καθώς, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, οι Χριστιανοί στο θρήσκευμα Ευρωπαίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Επίσης, ο κ. Ντ' Εστέν, ο οποίος δήλωσε θρησκευόμενος άνθρωπος, εκτίμησε ότι η Συνταγματική Συνθήκη θα κατοχυρώνει πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ θα περιέχει και πρόβλεψη βάση της οποίας οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα ρυθμίζονται από το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους - μέλους της Ε.Ε..
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τις κοινές χριστιανικές ρίζες

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη στην ομάδα «Dream Team» της ευρωπαϊκής επιτροπής, η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς την κ. Δήμαρχο, στην οποία καταγράφονται οι θέσεις-προτάσεις της Εκκλησίας μας για το κοινωνικό βίο στην Ενωμένη Ευρώπη.
Περισσότερα

Σχέσεις κλήρου και λαού

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία περιγράφεται το πλαίσιο των σχέσεων κληρικών - λαϊκών εντός και εκτός ναού, σχέσεων που πρέπει να τις χαρακτηρίζει η ευπρέπεια και η υπευθυνότητα.
Περισσότερα

Οι σχέσεις Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Καρδινάλιου Kasper στην Εκκλησία της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων, στη προσφώνηση του προς τον επίσημο καλεσμένο περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στο διάλογο των δύο εκκλησιών καθώς και τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Περισσοτερα

Όχι σε μιαν Ευρώπη ξένη προς τον πολιτισμό της

Ο Αλαίν Λαμασούρ ( τέως ΥΠΕΞ της Γαλλίας ,νυν ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού
"Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος" και μέλος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης όπου
προεδρεύει ο κ. Ζισκάρ Ντ' Εσταίν) έφερε αναστάτωση στις Βρυξέλλες και πήρε
επαίνους από πολλές πλευρές για την άποψή του να καθορισθούν, επιτέλους,
τα όρια της Ευρώπης και να πάψει η άνευ τέλους διεύρυνσή της προς ανατολάς
και προς λαούς με τελείως διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και όραμα για
την Ευρώπη (όπως είναι π.χ. οι μουσουλμάνοι κλπ).
Μιλώντας στην Ομάδα Σκέψης ( "Τhink tank") " European Policy Center" στις
Βρυξέλλες τόνισε ότι "δεν μπορεί οι πολίτες και τα εθνικά κοινοβούλια να
ενημερώνονται κατόπιν εορτής για το ποιες χώρες θα ενταχθούν στην Ε.Ε. Η
ενημέρωση πρέπει να γίνεται στην αρχή, όταν ακριβώς
αποφασίζεται ποια χώρα μπορεί και ποια δεν μπορεί να είναι υποψήφια προς
ένταξη".
Ο πολύ γνωστός Γάλλος πολιτικός πρότεινε "να γίνουν συζητήσεις στα εθνικά
κοινοβούλια ή ακόμη και δημοψηφίσματα για το αν θα αρχίσουν
διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τη Ρωσία , την Ουκρανία ή με άλλες τέως
σοβιετικές δημοκρατίες".
Η παρέμβαση αυτή του Αλαίν Λαμασούρ ( ο οποίος απολαμβάνει ιδιαιτέρου κύρους
και εκτιμήσεως στα Κοινοτικά Όργανα) δημιούργησε έντονες ζυμώσεις στις
Βρυξέλλες. Ήδη μαθαίνουμε ότι πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης
αντιμετωπίζουν θετικότατα τις προτάσεις του και συντάσσονται στην άτυπη
ομάδα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών
στα πλαίσια των Οργάνων της Ε.Ε.
[Ανταπόκριση από Βρυξέλλες για τα Εκκλησιαστικά Νέα: Κώστας Κυδωνιάτης]

Σεμινάριο εκκλησιαστικής δικονομίας στη Θεσσαλονίκη

Για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών των εκκλησιαστικών δικαστηρίων κατά την απόδοση της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη διοργάνωση της Γ' περιόδου του Σεμιναρίου Εκκλησιαστικής Δικονομίας, στο οποίο συμμετέχουν κληρικοί από τις παρακάτω Μητροπόλεις : Δράμας, Φιλίππων και Νεαπόλεως, Ζιχνών και Νευροκοπίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Ιερισσού, Σερρών, Ελευθερουπόλεως, Διδυμοτείχου, Λαρίσης, Ξάνθης, Ελασσώνος, Δημητριάδος, Θεσσαλιώτιδος, Φλωρίνης, Κασσανδρείας και Σιδηροκάστρου. Στο Σεμινάριο θα διδάξουν οι καθ. κ. Σπυρίδων Τρωιάνος, Χαράλαμπος Παπαστάθης καθώς και οι Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης, Χρυσόστομος Παπαθανασίου και ο Πρωτοπ. Δημήτριος Τζούμας.
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό έργο της Εκκλησίας προσφορά αγάπης

Η Κεντρική Διεύθυνση Ποιμαντικού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινιάζει το Πρόγραμμα «Ποιμαντική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» και διοργανώνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου ε.ε. Ημερίδα, στην αίθουσα του Αμερικανικού Κολλεγίου ''Pierce'' (Αγ. Παρασκευή), με θέμα «Συμπαράσταση αγάπης στο νοσηλευόμενο αδελφό μας».
Δείτε το πρόγραμμα

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Επιστήμες, Τεχνολογίες αιχμής και Ορθοδοξία» πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, 4-8 Οκτωβρίου 2000

«Σκοπός του συνεδρίου δεν ήταν να προκαλέσει αντιπαράθεση Θεολογίας και Επιστήμης. Αυτή η διάσταση άλλωστε έχει προ πολλού τελειώσει. Ο σκοπός ήταν διπλός. Αφενός μεν να έλθει η Εκκλησία σε βαθύτερη κατανόηση της επιστημονικής νοοτροπίας και των συναφών προβληματισμών, αφετέρου δε να δώσει την ευκαιρία, μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, στο ευρύτερο κοινό, ανάλογα ο καθένας με το επίπεδό του, να διευρύνει τη γνώση του και να βρει την σχέση ανάμεσα στην διαρκώς εξελισσόμενη επιστημονική πραγματικότητα και την διαχρονική και αμετάβλητη θεολογική αλήθεια.
Ο τόμος αυτός ασφαλώς θα αποτελέσει σημαντικό εντρύφημα σε ανθρώπους με πνευματικές αναζητήσεις, σε ειδικούς και μη, και ευελπιστώ ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην καλύτερη αντιμετώπιση τω σύγχρονων επιστημονικών ερευνών και εφαρμογών».
(Απόσπασμα του προλόγου του Αρχιεπισκόπου στην παρούσα έκδοση)
Στον τόμο περιέχονται τα κείμενα των εισηγήσεων των: Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανασίου (Γιέβτιτς), Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, Θεοφ. Επισκόπου Διοκλείας κ. Καλλίστου (Ware), Αρχιμ. Νικόλαου Χατζηνικολάου, π. Γεωργίου Αναγνωστοπούλου Αναπλ. Καθηγητή Διαστημικής τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Παν. Θράκης, και των : Γ. Κοντόπουλου Ομοτ. Καθ. Κοσμολογίας Αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκού, Γ. Γούναρη Καθ. Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων Α.Π.Θ., Κ. Τσίγκανου Καθ. Αστροφυσικής τμ. Φυσικής Παν. Κρήτης, Μ. Χατζάκη πρ. Διευθυντή Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», Χ. Δουμανίδη Assoc. Professor, Department οf Engineering Tufts University, Σπ. Τζαφέστα Καθ. Ρομποτικής τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Κ. Νικολάου Professor of Chemistry University of California, Ν. Πανόπουλου Καθ. Βιοτεχνολογίας, τμ. Βιολογίας Παν. Κρήτης, Π. Δρακάτου, Καθ. Ειδικής Μηχανολογίας τμ. Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Παν. Πατρών, Σωτ. Βαρνάβα, Καθ. Γεωλογίας Παν. Πατρών, Β. Νοϊτσάκη Καθ. Οικοφυσιολογίας τμ. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Ιωαν. Χατζηνικολάου, Assoc. Professor Department of Environmental Engineering McGill University, Αχ. Αδαμαντιάδη, Αadjunct Professor George Washington University, Στ. Μπαλογιάννη, Καθ. Νευρολογίας Α.Π.Θ., Σ. Παπασωζόμενου, Professor of Pathology and Director of Autopsy Service University of Texas Medical School Ν. Ρομπάκη, Professor Mount Sinai Medical School, Π. Κυμίση, Professor New York Medical College, Ευ.Μουδριανάκη, Καθ. Βιολογίας και Βιοφυσικής John's Hopkins University και Πανεπιστημίου Αθηνών, Στ. Αντωναράκη, Καθ. Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Κ. Πάγκαλου, Αναπλ. Καθ. Ιατρικής Γενετικής Πανεπιστημίου Παρισίων, Γ. Σταματογιαννόπουλου, Professor Head of the Division of Medical Genetics University of Washington Seattle, Αντ. Τρακατέλλη. Ομοτ. Καθ. Βιοχημείας Α.Π.Θ., Προέδρου Επιτροπής Βιοηθικής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.