ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 6, 20 Δεκεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



"ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΠΕΣΟΥΣΑΝ ΑΝΑΣΤΗΣΩΝ ΕΙΚΟΝΑ"

«…Ο Χριστός έγινε άνθρωπος προκειμένου ο άνθρωπος να γίνει θεός, να σηκωθεί από την οικτρή κατάπτωσή του. Έτσι δικαιολογείται η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα, που κυριαρχεί στις καρδιές μας τούτες τις όμορφες μέρες»
Διαβάστε του μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα.

Δέηση κατά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

[…] Η προσευχή μας υπέρ των εν ανάγκαις ευρισκομένων ανθρώπων και η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζομένους εις την ζωήν αδελφούς μας […].
Ολόκληρο το κείμενο της Δέησης

Ημερίδα για τον Αγ. Γρηγόριο Νύσσης

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης Αν. Αττικής Διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «ο Άγιος Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης. Το παιδαγωγικό, το ανθρωπολογικό και το θεολογικό του έργο». Περισσότερα

Ειδική Συνοδική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος

Η Εκκλησία της Ελλάδος αγωνιά για τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.
Περισσότερα

« ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ »

Με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου η Εκκλησία της Ελλάδος ίδρυσε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την επωνυμία " ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ". Συγκεκριμένα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αυτοί, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του οργανισμού.
Διευθυντής του οργανισμού είναι ο κ. Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής της Ιατρικής του πανεπιστημίου "Gr. T. Popa", διετέλεσε Σύμβουλος του Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας στο Ιάσιο και από το 2001 έχει αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος του «Διορθοδόξου Κέντρου» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο οργανισμός αυτός έχει σαν σκοπό την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση των λιγότερο ευνοουμένων κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως τους μέσω της παροχής κάθε δυνατής ηθικής και υλικής βοήθειας και συμπαραστάσεως.
Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του οργανισμού σε όλο τον κόσμο από το site
http://www.solidarity.gr/

Η Γέννηση του Κυρίου στην Αγιογραφία

Διαβάστε στη «Μυριόβιβλο» βιβλιοθήκη μία θεολογική-σημειολογική ανάλυση και περιγραφή της απεικόνισης της Γεννήσεως του Χριστού στη Βυζαντινή τέχνη από τον μοναχό Γρηγόριο Κρούγκ.
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/kroug_nativ.html





ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η Ορθόδοξη Γυναίκα στην Ενωμένη Ευρώπη

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Επέκταση» τα πρακτικά του Διορθόδοξου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που διοργανώθηκε με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας το Νοέμβριο του 1994. Το βιβλίο περιέχει τους χαιρετισμούς, τις εισηγήσεις αλλά και τις μαρτυρίες ορθοδόξων γυναικών εκπροσώπων διαφόρων εκκλησιών. Σκοπός του Συνεδρίου και της παρούσης έκδοσης είναι να εκτιμηθεί και να περιγραφεί η θέση της ορθόδοξης γυναίκας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Περιέχονται οι εισηγήσεις των : Σεβ. Γέροντος Εφέσου κ. Χρυσοστόμου, Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Δαμασκηνού, Σεβ. Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα), του καθ. κ Γεώργιου Μαντζαρίδη, της κ. Ελένης Γλυκαντζή-Arhweiler, του καθ. κ. Ιωάννη Φουντούλη, της κ. Βαρβάρας Καλογεροπούλου- Μεταληνού, της κ. Ευανθίας Αδαμιντζόγλου, του καθ. κ. Προδρόμου Ακανθόπουλου και της Μοναχής Μαγδαληνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα έκδοση καλύπτει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό στις αντίστοιχες θεολογικές σπουδές.

Ανέτειλας Χριστέ εκ Παρθένου, νοητέ Ήλιε τής Δικαιοσύνης,

καί Αστήρ σε υπέδειξεν, εν Σπηλαίω χωρούμενον τόν αχώρητον.

Μάγους οδηγήσας εις προσκύνησίν σου, μεθ' ών σε μεγαλύνομεν,

Ζωοδότα δόξα σοι.

(Τροπάριο των Χριστουγέννων)