ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 8, 20 Ιανουαρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Αποστολή ομάδας Ιεραρχών σε Μητροπολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας

Την αγωνία της εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με τους Ιεράρχες, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν τα πνευματικά τους καθήκοντα.
Περισσότερα

Εκκλησιαστική Επικοινωνία

Την σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας, η οποία θα περιλαμβάνει τις εκδόσεις, το internet, το ραδιοφωνικό σταθμό 89,5 και τον υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό σταθμό αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Σκοπός την νέας εταιρείας θα είναι η αξιοποίηση των μέσων επικοινωνίας της Εκκλησίας χάριν των ποιμαντικών της σκοπών.

Νέες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το νομοσχέδιο «περί εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως», το οποίο προβλέπει την ίδρυση τεσσάρων νέων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
Περισσότερα

Συμπαράσταση της Ιεράς Συνόδου στους εργαζομένους

Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εκφράσει τη συμπαράστασή της προς τους εργαζομένους στο ενδεχόμενο της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, η οποία αποτελεί καθιερωμένο ατομικό δικαίωμα των εργαζομένων. Η απόφαση αυτή της Συνόδου βασίζεται σε εκκλησιολογικούς και παραδοσιακούς λόγους.

Η θέση των ιερών εικόνων στην ορθόδοξη παράδοση

Η Ιερά Σύνοδος με αφορμή τα συνεχόμενα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα της προσκύνησης των ιερών εικόνων και κειμηλίων προέβη στην έκδοση ανακοινωθέντος με αφορμή δηλώσεις που δημιούργησαν θέμα στη συνείδηση του κοινού κατά τις ημέρες προσκυνήσεως της εικόνας της Παναγιάς της Ιεροσολυμίτισσας.
Δείτε το ανακοινωθέν

Η ποιμαντική αντιμετώπιση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας

Προβληματισμός επικράτησε κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνεδρίας της Ιεραρχίας σχετικά με το ζήτημα της ενδεχόμενης μετατροπής της χώρας μας σε πολυφυλετική και πολυπολιτισμική. Χαρακτηριστικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης διετύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα των μικτών γάμων, οι οποίες θεωρήθηκαν προχωρημένες και προκάλεσαν τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων.
Περισσότερα

«Η συζήτηση για το θέμα του άβατου του Αγίου Όρους μόνο θόρυβο προκαλεί»

Με αφορμή τη ψήφιση στις 14/01/2003 από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κειμένου για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ε.Ε., ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για την ενδεχόμενη κατάργηση του άβατου στο Άγιον Όρος. Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος το οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί πολιτικό και όχι νομικό κείμενο, διατυπώνεται εκτός των άλλων το αίτημα για άρση της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στο Άγιον Όρος, η οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο «παραβιάζει την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη αρχή της ισότητας των φύλων». Οφείλουμε να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε άποψη διατυπώνεται για την αμφισβήτηση του άβατου είναι μάταιη, διότι το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίζεται πλήρως από τα κράτη μέλη της Ε.Κ. με την υπ΄ αριθμ. 8 διακήρυξη της Συνθήκης του Άμστερνταμ. Η Εκκλησία της Ελλάδος με σχετικό ανακοινωθέν του Ιουνίου 2001 περιγράφει το πνευματικό και θεσμικό πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων στην ορθόδοξη παράδοση καθώς και την βεβαιότητα για την άσκοπη διατύπωση οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης για το θέμα του άβατου.
Δείτε το σχετικό ανακοινωθέν



ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Athenagoras Ch. Zakopoulos, Ph.D. Metropolitan of Phokis, PLATO AND SAINT PAUL ON MAN,
A philosophical and theological study and critique of their psychology (their views on man) with special reference to Pre-Platonic, Freudian, Behavioristic, and Humanistic Psychology. Thessalonica 2002.


Η μελέτη του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Αθηναγόρα ερευνά τη ψυχολογία του ανθρώπου βασιζόμενη στα έργα του Πλάτωνος και στις επιστολές του Απ. Παύλου. Το συγκεκριμένο έργο μας βοηθάει στη κατανόηση του μεγέθους της επιρροής που είχαν τα πλατωνικά έργα σε όλους όσοι ασχολήθηκαν με το ζήτημα του ανθρώπου από φιλοσοφική ή και μη φιλοσοφική άποψη. Επίσης το έργο μας βοηθά να διακρίνουμε τις επιρροές που είχε το έργο του Απ. Παύλου στους Πατέρες της Εκκλησίας και στους μετέπειτα θεολόγους. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια κριτική ανάλυση της Πλατωνικής και της αντίστοιχης Παύλειας θεωρίας περί ανθρώπου, με ειδικές αναφορές στην Ομηρική, Προσωκρατική, Φροϋδική και ανθρωπιστική ψυχολογία καθώς και στη ψυχολογία της συμπεριφοράς. Ελπίδα του συγγραφέα είναι να καταστεί η συγκεκριμένη μελέτη μία σημαντική προσφορά στη κλασσική, φιλοσοφική θεολογική έρευνα και στην ιστορία της ψυχολογίας.