ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 3, 2 Δεκεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Απογοητευτική δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου για το Κυπριακό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απογευματινή» της 19/11/2002 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυρήνειας κ. Παύλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον κ. Στεφανόπουλο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «[…] όταν ο δήμαρχος της Κυρήνειας του πρόσφερε ένα ομοίωμα καραβιού της Κυρήνειας ο κ. Στεφανόπουλος είπε. « Βάλατε όλα τα όνειρά σας και τις ελπίδες σας μέσα σ’ αυτό το καράβι που βούλιαξε…»

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου 2002)

«Ειλικρινά σεβόμαστε και συμπονούμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας από την ασθένεια του AIDS είτε αυτοί βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα είτε κάμνουν θεραπεία στα σπίτια τους. Τους μεταφέρουμε την αγάπη μας και την ολόθερμη ευχή μας για γρήγορη αποκατάσταση της υγείας τους.

Αλλά η σημερινή Παγκόσμιος ημέρα για την ασθένεια του AIDS επιβάλλει να καταθέσουμε και την πνευματική άποψη για τη λύση του προβλήματος και την εξαφάνιση της μάστιγας αυτής της εποχής μας. Η πνευματική αυτή θέση βρίσκεται στην τόσο ξεχασμένη λέξη που πολλοί δεν την ξέρουν ή την ξέρουν και δεν την λένε ή την περιφρονούν ή ακόμη και την κρύβουν. Η λέξη αυτή είναι η εγκράτεια. Αν θέλουμε την σοβαρή, υπεύθυνη, ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του όλου προβλήματος της νόσου αυτής, τότε μη δείτε αρνητικά την αρετή αυτή της εγκράτειας. Αξιοποιήστε την και θα δείτε γνησιότερη καταξίωση της προσωπικότητάς σας γιατί η εγκράτεια είναι «παθών απαλλοτρίωσις και ζωής πνευματικής αρχή»

Η ΔΙΣ Δεκεμβρίου

Συνέρχεται την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εργασίες της Συνόδου θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Θεολογική Σχολή Αθηνών
«Η Εκκλησία έχει λόγο και στα εθνικά και στα κοινωνικά ζητήματα, όσο και αν ορισμένοι επιθυμούν να παραμένει Αυτή και ο Προκαθήμενός Της στο περιθώριο, χωρίς φωνή, με παρουσία μόνο σε φολκλορικές εκδηλώσεις».

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe27_dt2.html

Πρωτοποριακό το έργο στη «Στέγη Μητέρας»

Τη «Στέγη Μητέρας», τον ξενώνα του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για άγαμες μητέρες και κακοποιημένες γυναίκες, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στις 26/11

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe27_dt3.html

Οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου

Στην αυξανόμενη φιλολογία των τελευταίων ημερών για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου απαντά το ενημερωτικό σημείωμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες την κατάσταση και τις επίσημες ενέργειες επί του θέματος.

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe28_dt2.html

Το επίδομα του εφημεριακού Κλήρου

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κυβερνητική απόφαση για μη χορήγηση του επιδόματος των δημ υπαλλήλων στους Ιερείς. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Συνοδικής επιστολής προς τον Υπουργό Παιδείας.

http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe28_dt1.html

Οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Κύπρου

Δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe26_dt2.html

Νέος Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε)

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe28_dt3.html

Το Πανεπιστημίου Πατρών τιμά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

Επίτιμος διδάκτορας τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe27_dt1.html

Αφιέρωμα στο Ρώσο σκηνοθέτη Αν. Ταρκόφσκι

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του μεγάλου κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι και το γεγονός θα εορτασθεί στην Αθήνα με αφιέρωμα για το έργο και τη ζωή του, από τις 6 έως 12 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Περισσότερα http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe26_dt3.html

 

Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας

Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, διοργανώνεται έκθεση με κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας στο χώρο του Μουσείου. Τα εκτιθέμενα αντικείμενα που αρχικά βρίσκονταν στον πατριαρχικό ναό της Αγίας Σοφίας στην πρωτεύουσα της Κιλικίας Σις, διασώθηκαν από Αρμένιους πιστούς, κατά τους διωγμούς που υπέστησαν από το τουρκικό καθεστώς και μεταφέρθηκαν στο Χαλέπι της Συρίας και αργότερα στο Αντελιάς του Λιβάνου.

Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκεμβρίου 2002, περιλαμβάνει περίπου 80 αντικείμενα από τον 11ο αιώνα ως τη Γενοκτονία του 1915, τα οποία αποτελούν μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα της ύπαρξης και του πολιτισμού των Αρμενίων.

 

Έκθεση χαρτών του Aγίου Όρους στο Βελιγράδι

Έκθεση χαρτών του Αγίου Όρους, που προέρχεται από τη μεγάλη αφιερωματική έκδοση της Εθνικής Χαρτοθήκης Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον – Χαρτών μεταμορφώσεις εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο στις αίθουσες του Δημαρχείου Βελιγραδίου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002. Η έκθεση περιλαμβάνει 54 χάρτες και απεικονίσεις του Όρους που χρονολογούνται από τα τέλη του 13ου αι. μέχρι τις ημέρες μας ταξινομημένους σε διάφορες ενότητες όπως ... το Όρος σε πορτολάνους, το Όρος σε νησολόγια, το Όρος σε πτολεμαϊκούς χάρτες, το Όρος του Σεβαστιάνοφ, το Όρος του Σμυρνάκη και οι νεώτερες απεικονίσεις μέχρι τις σημερινές χαρτογραφικές εκδοχές που έχουν αποδοθεί με τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτές αναπτύσσονται πρωτοποριακά στην Εθνική Χαρτοθήκη. Ανάμεσά τους και ο νέος χάρτης του Όρους που συντάχθηκε από την Εθνική Χαρτοθήκη στον οποίο για πρώτη φορά απεικονίζεται το ανάγλυφο σκιασμένο με φυσικό ηλιακό φωτισμό. Την έκθεση οργανώνει η Εθνική Χαρτοθήκη στα πλαίσια της προγραμματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (1998-2002), σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Χαρτοθήκη και την Ένωση Φίλων Αγίου Όρους Βελιγραδίου , με την ευγενική συνδρομή της HELEXPO.Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο πρόεδρος της Εθνικής Χαρτοθήκης καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο συντονιστής της Αγιορείτικης Χαρτοθήκης π. Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης και ο καθηγητής Gojko Subotic της σερβικής Ακαδημίας Επιστημών.

Νέα βιβλία

Ο Άγιος Σιλουανός της Οικουμένης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ακρίτας» ο συλλογικός τόμος για τον Άγιο Σιλουανό της Οικουμένης, αυτού του Ρώσου μοναχού στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζεται μία από τις πιο συγκλονιστικές πνευματικές μορφές του 20ου αιώνα.

Αφορμή για την συγκεκριμένη έκδοση υπήρξε το συνέδριο-μνημόσυνο που οργανώθηκε στην επέτειο των εξήντα χρόνων από το θάνατο του Αθωνίτη Αγίου (1866-1938) στο Bose της Β. Ιταλίας, στο οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, επίσκοποι και μοναχοί των εκκλησιών Δύσης και Ανατολής, ιστορικοί, θεολόγοι και πατρολόγοι απ’ όλον τον κόσμο.

Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα-εισηγήσεις των: Ζηζιούλα, Ταχιάου, Βασιλειάδη Clément, Ware, Bianchi, Lilienfeld, Mainardi.