ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 22, 19 Μαΐου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η εκλογή νέων Μητροπολιτών

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης εξελέγη στις 16/5 ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλώνων κ. Θεολόγος, ο οποίος διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου από το 2000 έως την ημέρα της εκλογής του. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου εξελέγη ο κ. Ιερόθεος κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας. Ο κ. Ιερόθεος διετέλεσε Γραμματέας και Πρακτικογράφος της Ι. Συνόδου από το 1989.
Διαβάστε λεπτομέρειες για την εκλογή

Δείτε σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τους νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες στις σελίδες των Μητροπόλεών τους.

  • Σερρών και Νιγρίτης
  • Ζιχνών και Νευροκοπίου

    Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πρόβλημα των μεταναστών

    Με αφορμή τα νέα δεδομένα, κοινωνικά και πολιτιστικά, τα οποία παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία με τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αφιέρωσε το Β΄ Ιερατικό συνέδριό της στη ποιμαντική αντιμετώπιση των μεταναστών. Τη πρώτη ημέρα του συνεδρίου ομιλητές ήταν οι: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο κ. Αντ. Παπαντωνίου, Υπεύθυνος του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών της Ιεράς Συνόδου, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Γ. Τσιάκαλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου κ. Ευθύμιος, Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης Ποιμαντικού Έργου της Ι.Α.Α. και ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Ευάγγελος Γκανάς.
    Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική ορθόδοξη παράδοση καθώς και στην πολιτιστική μας συνέχεια από την Αρχαιότητα έως σήμερα στο θέμα της αντιμετώπισης του αλλοδαπού. Επίσης διατύπωσε σαφείς προτάσεις για την ποιμαντική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η παρουσία των μεταναστών στη ελληνική κοινωνία. Τέλος απεύθυνε έκκληση για συνεργασία με τους ανάλογους θεσμικούς φορείς πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
    Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός στην προσφώνησή του περιέγραψε την σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σχετικά με το θέμα της αυξημένης παρουσίας των μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας.
    Ειδικότερα παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τη ποιμαντική δράση των ενοριών και των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
    Στη δεύτερη ημέρα των εργασιών το θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η πρόνοια και διακονία των οικονομικών μεταναστών. Ομιλητές ήταν οι : ο Πρωτοπρ. π. Ματθαίος Χάλαρης, η Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας κ. Χριστίνα Βάγια, μέλος της Συμβουλευτικής Κληρικολαϊκής Επιτροπής Ποιμαντικού Έργου της Ι.Α.Α. και οι κ.κ. Μαρία Παπαντωνίου, Ευαγγελία Δουρίδα και Ευθαλία Παππά, συνεργάτες του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών.

  • Διαβάστε αποσπάσματα των ομιλιών της πρώτης ημέρας
  • Διαβάστε αποσπάσματα των ομιλιών της δεύτερης ημέρας
  • Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου
  • Διαβάστε την προσφώνηση του Πρωτοσύγκελου

    Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε στις 12/5 την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσθηκε και από τις δύο πλευρές η δυναμική συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ιδιαίτερα στον τομέα του εθελοντισμού και σε αυτόν της φιλοξενίας, ενώ επισημάνθηκε χαρακτηριστικά η ανάδειξη του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας μέσω των Αγώνων.
    Περισσότερα

    Εφ' όλης της ύλης ο Αρχιεπίσκοπος στον 89,5 FM

    Συνέντευξη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία και την κοινωνία παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος στον Μάκη Παπαγεωργίου και την Κατερίνα Χουζούρη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους στον 89,5 FM, «Ακτίνες στον Κόσμο» (Κυριακή 22.00-24.00).
    Διαβάστε τα κύρια σημεία της συνέντευξης.

    Η Υιοθεσία και Αναδοχή στην ελληνική κοινωνία

    Το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
    «Αγαπώ τα Παιδιά», μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του και έχοντας την ανάγκη προσφοράς της εμπειρίας του στο ευρύ κοινό, διοργανώνει σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Νίκας» και το περιοδικό «Παράθυρο στην Εκπαίδευση»
    το Σάββατο 24/05/2003 και ώρα 10.00΄π.μ. στην αίθουσα λόγου της «Στοάς του Βιβλίου»
    Ημερίδα με θέμα : 'Ζητήματα Υιοθεσίας και Αναδοχής - Η ελληνική πραγματικότητα'.
    Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και η συζήτηση σε θέματα που αφορούν δεδομένα περί υιοθεσίας και αναδοχής με βάση την ισχύουσα ελληνική πρακτική.
    Οι εισηγητές και οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής :
    Σοφία Κωνσταντέλια, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»
    'Η υιοθεσία στην Ελλάδα - η εμπειρία του παρελθόντος, οδηγός του αύριο'
    Μυρτώ Νίλσεν, Ψυχολόγος : 'Η ψυχολογία του υιοθετημένου παιδιού'
    Λάζαρος Παπαγεωργίου, μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Κατοχύρωσης των
    Δικαιωμάτων του Παιδιού στον 21 αι. «Children's Forum 21th» :
    'Τα δικαιώματα του παιδιού είναι η βάση όλων των προσπαθειών υιοθεσίας
    και αναδοχής'
    Μαίρη Θεοδωροπούλου, Διαχειρίστρια του Κέντρου Ερευνών «Ρίζες» :
    'Η διαφορετικότητα στην υιοθεσία'
    Ειρήνη Σαριγκιώλη, Κοινωνική Λειτουργός, μέλος του Συλλόγου Αναδόχων
    Οικογενειών Ελλάδος : 'Η αναδοχή στην Ελλάδα'
    Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα Σοφία Βελέντζα - Καρουζάκη, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας :
    Πρόγραμμα «Αγαπώ τα παιδιά»
    Διεύθυνση : Α. Φραντζή 47, Ν. Κόσμος
    Τηλ. : 210/9014917 - Fax : 210/9014161 - email : headoffice@proeuropa.gr


    ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

    «Tα χαΐρια μας εδώ,"Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης",Αγγέλα Παπάζογλου»,Του Γιώργη Παπάζογλου, Eπτάλοφος, 2003

    Μία συγκλονιστική μαρτυρία με μνήμες μικρασιατικές, με μουσικές και αρώματα εκείνης της εποχής. Μία αναβίωση του δράματος, αλλά και του μεγαλείου του μικρασιατικού ελληνισμού. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός γνώσης για τη Σμύρνη στα χρόνια πριν από το '22, για τον ξεριζωμό των Ελλήνων, αλλά και για τους αγώνες τους να εδραιωθούν στα χώματα της μητέρας πατρίδας, για το μεγαλείο της ψυχής εκείνων που ρίζωσαν στην Κοκκινιά κυρίως αλλά και αλλού.
    Είναι μερικά μόνο από όσα προσφέρει η ανάγνωση του βιβλίου του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης - Αγγέλα Παπάζογλου-Τα χαΐρια μας εδώ», σε έκδοση του Ταμείου Θράκης, με την φροντίδα και επιμέλεια της Εταιρείας μας.
    Ο συγγραφέας, γιος του μεγάλου ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου και της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας, καταφέρνει να καταδύσει στην ψυχή του Έλληνα, με ήθος και ευγένεια, διασώζει τους καημούς και τις λαχτάρες ενός λαού σ' έναν αιώνα, τον εικοστό, και φέρνει στο φως τα τιμαλφή και τα σπουδαία του λαού αυτού. Οι ξεριζωμένοι της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας μαζεύτηκαν στην Κοκκινιά κουβαλώντας μαζί τους έναν υψηλό πολιτισμό, αποδιδόμενοι στον ιερό αγώνα της επιβίωσης και της δημιουργίας.
    Το βιβλίο είναι μια ζωντανή προφορική μαρτυρία της Αγγέλας Παπάζογλου που ισοδυναμεί με ιστορική καταγραφή. Οι διηγήσεις της μάνας του συγγραφέα επιβεβαιώνουν την επικρατούσα άποψη ότι η Σμύρνη και η Μικρά Ασία λειτούργησαν σαν μήτρα της μουσικής για τον Ελληνισμό.
    Περιδιαβάζοντας στις σελίδες του είναι σαν να περπατάς στα χνάρια της ίδιας της ιστορίας ενός μεγάλου κομματιού του Ελληνισμού, γεγονός στο οποίο οφείλεται προφανώς και η μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία του βιβλίου που διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία.





    ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

        


     
  •