ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 5, 2 Δεκεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η Εκκλησία της Ελλάδος συγχαίρει τους συντελεστές αυτής της ευτυχούς εξελίξεως και προσεύχεται όπως με την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα επιτύχουν και το δύσκολο εγχείρημα της λύσεως του Κυπριακού.»
Διαβάστε το κείμενο της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου

Τα Ιερά Κειμήλια επέστρεψαν στα Ιεροσόλυμα

Ανεχώρησαν στις 12/12 τα Ιερά Κειμήλια από το Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών με προορισμό τα Ιεροσόλυμα. Η τελετή αναχώρησης έγινε μέσα σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας.
Περισσότερα

Απορριπτική εισήγηση του ΣτΕ για τη Σαηεντολογία

Ο Εισηγητής του ΣτΕ αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι οι Σαηεντολόγοι δεν αποτελούν θρησκεία και ότι δεν αναγνωρίζονται ως θρησκεία σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λ.π.
Περισσότερα

Γάμος και Τεκνογονία

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος διοργάνωσε διεπιστημονική σύσκεψη περί Συζυγίας και Τεκνογονίας στις 13-14 Δεκεμβρίου 2002.
Περισσότερα

Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακοπούλου» του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η τρίτη διάλεξη του «Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» με θέμα «Ελληνισμός-Χριστιανισμός: συμπόρευση ή αντίθεση; η γλωσσική διάσταση του θέματος». Ομιλητής θα είναι ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Έρανος Αγάπης

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ε.ε. ξεκίνησε ο ετήσιος Έρανος της Αγάπης, που διενεργεί η Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων της. Ο Έρανος της Αγάπης θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου ε.ε..

Με τα έσοδα του εν λόγω Εράνου υποστηρίζεται μία σειρά έργων αγάπης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παροχή στέγης, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε υπερήλικες, κατάκοιτους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ορφανά παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες και άλλους εμπερίστατους αδελφούς μας, την καθημερινή σίτιση προσφύγων, και γενικά την ενίσχυση του ευρύτατου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Διαβάστε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Οι Ιερές Εικόνες στην Ορθόδοξη Παράδοση

Τις τελευταίες ημέρες έγινε πολύς λόγος για το θέμα της τιμής και προσκύνησης των Ιερών Εικόνων και Κειμηλίων. Διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές απόψεις και αντιρρήσεις για ένα θέμα, το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ορθόδοξης λατρείας. Προτείνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν το αφιέρωμα της Μυριοβίβλου «Ο Κόσμος των εικόνων» με κείμενα των: Olivier Clement, Paul Evdokimov, E. Behr-Sigel, Eugene Troubetskoi, R.P. Boris Bobrinskoy, ώστε να ενημερωθούν για τα θέματα Θεολογίας των εικόνων.
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/contacts_mondedicons.html

Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης

Κυκλοφόρησε ο τόμος των πρακτικών του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Ψαλτικής με θέμα: « Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης », το οποίο διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2000 το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η διερεύνηση του θέματος και η επιστημονική εξακρίβωση των βασικών πτυχών οι οποίες μορφοποιούν τον ιδιαίτερο αυτόν ελληνικό μουσικό πολιτισμό, την Ψαλτική Τέχνη της ορθόδοξης λατρείας. Στο τόμο περιέχονται οι εισηγήσεις πανεπιστημιακών διδασκάλων των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ της χώρας και του ηγουμένου της Ι. Μονής Τατάρνης, όπως επίσης η ευλογητική προσφώνηση του Μακαριωτάτου και ο χαιρετισμός του Πρυτάνεως κ. Γ. Μαμπινιώτη προς τους Συνέδρους.