ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 26, 16 Ιουνίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Εκκλησία της Ρουμανίας

Μεγάλης σημασίας αποδείχθηκε η ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και της αποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Ρουμανία, αφού τόσο οι επαφές όσο και οι επισκέψεις ενίσχυσαν τους δεσμούς φιλίας των δύο ορθοδόξων λαών. Η ελληνική αντιπροσωπεία πέραν των εκκλησιαστικών επαφών με τον Πατριάρχη κ. Θεόκτιστο αλλά και με επισκόπους της τοπικής εκκλησίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία της βαλκανικής χώρας. Οι επαφές και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Ιλιέσκου αλλά και με τον Πρωθυπουργό κ. Ναστάζε απέδειξαν τη μεγάλη σημασία που δίνει η ρουμανική πολιτική ηγεσία στη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στο νέο πλαίσιο διεθνών σχέσεων, όπως αυτό διαμορφώνεται στη νέα σύνθεση της Ε.Ε.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί μοναστήρια αλλά και ιστορικές πόλεις της Ρουμανίας, ακόμα σημαντική υπήρξε η παρουσία και ο λόγος του Αρχιεπισκόπου σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (Βουκουρέστι, Κραϊόβα, Ιάσιο).
Διαβάστε το χρονικό της επίσκεψης, τις ομιλίες του Αρχιεπισκόπου και δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ειδικό αφιέρωμα μας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της «χριστιανικότητας» του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος

Σύμφωνα με άρθρο της Le Monde της12ης/6/2003, που υπογράφει ο Thomas Ferenczi, σχετικά με τις αντιδράσεις για το χαρακτήρα του Συντάγματος, όπως αυτές διαμορφώνονται λίγες ημέρες πριν την διάσκεψη κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής κ. Ντ' Εστέν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη ισορροπιών στο εσωτερικό της Συντακτικής Συνέλευσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε νέα πρόταση σχετικά με τις θρησκευτικές αξίες της Ευρώπης, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση γίνεται αναφορά στην «πολιτιστική, θρησκευτική, και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης», η οποία τροφοδοτήθηκε καταρχήν από τον «αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό» αλλά και από το «πνευματικό ξέσπασμα» που ακολούθησε και οφειλόταν στα «φιλοσοφικά ρεύματα του Διαφωτισμού».
Στην ένσταση που διατυπώθηκε πρωτοστάτησε κυρίως ο Χριστιανοδημοκράτης αντιπρόσωπος του γερμανικού κοινοβουλίου Erwin Teufel, τον οποίο υποστήριξε και ο συμπατριώτης του Υπουργός Εξωτερικών Joschka Fischer. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Ισπανίδα Χριστιανοδημοκράτης Ana Palacio. Αντίθετη άποψη διατύπωσαν οι Σοσιαλιστές, χαρακτηριστικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Olivier Duhamel απαίτησε στο όνομα της σοσιαλιστικής οικογένειας «να μην αλλάξει ούτε γιώτα».
Ο πρόεδρος κ. Ντ' Εστέν υποστήριξε ότι όσοι επικρίνουν το σημερινό κείμενο πρέπει να προτείνουν ένα καινούργιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία.
Δείτε το άρθρο (γαλλικά)

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τον οικουμενικό διάλογο

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του οικουμενικού διαλόγου στη σύγχρονη εποχή είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες στο αντίστοιχο διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε το Α.Π.Θ. από 1 έως 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε για τα κύρια σημεία των εργασιών του συνεδρίου καθώς και αποσπάσματα των κύριων ομιλιών.
Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στο συνέδριο

Θερινές κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής για φοιτητές

60 φοιτητές και φοιτήτριες ή απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 18 έως 27 ετών, προερχόμενους από τις ενοριακές φοιτητικές συνάξεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα φιλοξενήσει η πέμπτη θερινή φοιτητική κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 31 Ιουλίου στη Λευκάδα.
Δείτε στις σελίδες του γραφείου νεότητας της Αρχιεπισκοπής λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στη κατασκήνωση


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Βυζαντινά Παράτιτλα I», Σπυρίδωνος Δημ. Κοντογιάννη, Επικ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η παρούσα έκδοση αποτελεί το πρώτο μέρος ενός τρίτομου έργου, το οποίο έχει στόχο να γίνει ένα προσιτό βοήθημα για τις βυζαντινές σπουδές. Το έργο αυτό περιέχει εγκυκλοπαιδικό αλφαβητικό κατάλογο προσώπων, ονομάτων και όρων που αφορά στις πτυχές του δημοσίου και ιδιωτικού βίου του Βυζαντίου και τα οποία αναλύονται με την αξιοποίηση των νέων πορισμάτων της ιστορικής έρευνας.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τα γράμματα από β έως και ι.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ