ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 12, 14 Φεβρουαρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η Ουνία και η προοπτική συνεργασίας σε ευρωπαϊκά θέματα

Τα δύο αυτά σημεία απασχόλησαν τη κοινή συνεδρία των αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Περισσότερα

Ο Αρχιεπίσκοπος προς τον Καρδινάλιο Kasper

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος προσδιόρισε ως τα πλέον έντονα και επείγοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία οι δύο Εκκλησίες καλούνται να διαπραγματευτούν και για τα οποία μπορούν και υποχρεούνται να αρθρώσουν κοινό λόγο: τη κοινή χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης, τα θέματα βιοηθικής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δείτε το κείμενο της προσφώνησης

Μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ προς τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Καρδινάλιος Kasper κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Εκκλησία της Ελλάδος επέδωσε στο Αρχιεπίσκοπο μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄
Περισσότερα

Εκκλησία και δουλεμπόριο γυναικών και παιδιών

Η Mη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» και το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με σκοπό να προσφέρουν αρωγή στα θύματα της νέας αυτής μορφής βίας, διοργάνωσαν στις 12 Φεβρουαρίου Ημερίδα με θέμα «Η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών και παιδιών και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην αρωγή των θυμάτων».
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε την υποχρέωση της Εκκλησίας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πιστούς για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, «για τις μαφίες που εκμεταλλεύονται γυναίκες και παιδιά».
Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουμε να αντισταθούμε στην παρακμή, αξιοποιώντας τη μεγάλη δύναμη της αγάπης που βρίσκεται στα χέρια μας, τον αδαπάνητο θησαυρό της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε υποκριτικά τα μάτια και τα αυτιά μας μπροστά στα θλιβερά αυτά φαινόμενα που συνθλίβουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δυναμιτίζουν τα θεμέλια του ιερού θεσμού της οικογένειας. Και φυσικά δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα ωραία λόγια. Πρέπει να προχωρούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, γιατί διαφορετικά θα θεωρούμαστε ανάξιοι της ιστορικής συνέχειάς μας» επισήμανε χαρακτηριστικά. Προέτρεψε δε τις Ιερές Μητροπόλεις και άλλους φορείς να μιμηθούν το παράδειγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και να ιδρύσουν Ξενώνες που θα φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες και άγαμες μητέρες με τα παιδιά τους.
Πληροφορηθείτε για τις δραστηριότητες του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας και της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη»

Κάθε ενορία και μία τράπεζα αίματος

Αυτός είναι ο στόχος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως τόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός παρουσιάζοντας τον απολογισμό του γραφείου αιμοδοσίας για το 2002, ο οποίος έφτασε στις 5.586 μονάδες αίματος σε 163 αιμοληψίες.
Περισσότερα

«Ελληνισμός και Χριστιανισμός στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως: Ευρώπη, Ισλάμ, σύγχρονες εξελίξεις»

Αυτό είναι το γενικό θέμα των εισηγήσεων του β΄εξαμήνου του λαϊκού πανεπιστημίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρώτος εισηγητής θα είναι ο κ. Σαράντης Καργάκος.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

Συνεχίζεται ο θόρυβος για το άβατο του Αγ. Όρους

Τελικά οι όποιες συζητήσεις σχετικά με το άβατο του Αγ. Όρους δώσανε αφορμή να κατατεθούν αρκετές απόψεις επί του θέματος στα Μέσα Ενημέρωσης. Αναδημοσιεύουμε στο αντίστοιχο αφιέρωμά μας τη γνώμη-απάντηση της κ. Στέλλας Τσαρτσαρά, σύμβουλο αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την ολλανδό βουλευτή Γιόκε Σβίμπελ, εισηγήτρια της γνωστής έκθεσης για κατάργηση του αβάτου.
Περισσότερα

Συζήτηση στη Βουλή για το επίδομα των κληρικών

Για ασυνεννοησία των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Σιούφας στο θέμα της καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ στον εφημεριακό κλήρο. Ο κ. Φλωρίδης αρκέσθηκε στο να παραπέμψει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει το επίδομα στο ευρύτερο μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το βλέπει θετικά».



ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ιστορία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Ανδρουμπεβίτσης Κάμπου-Αβιάς Μεσσηνίας, Αρχιμ. Γεωργίου Χώρα, Δρ.Θ., Αθήνα 2002.

Στη παρούσα επιστημονική μελέτη παρουσιάζεται η ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Ανδρουμπεβίτσης εμπλουτισμένη με νέα ιστορικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν καρπό της ιστορικής έρευνας του συγγραφέα.
Η καταγραφή των ιστορικών στοιχείων ξεκινά από την ίδρυση των Ναών και κελιών της Ι.Μονής (ΙΒ΄-ΙΓ΄αι.) και διαγράφει όλη τη πορεία του νέου ελληνισμού, βενετοκρατία – τουρκοκρατία - εθνική παλιγγενεσία, μέχρι τη σύγχρονη λειτουργική ζωή του μοναστηριού.
Στην παρούσα έκδοση υπάρχουν πληροφορίες για τα μετόχια της Ι.Μονής, παράρτημα επισήμων εγγράφων καθώς και παράρτημα εικόνων, στο οποίο παρουσιάζεται η βυζαντινή κληρονομιά της Μονής, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική των ναών.