ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 40, 12 Μαρτίου 2004



Ο Ιερέας σήμερα

Αφιερωμένη στην αποστολή του ιερέα, στο έργο του, αλλά και στη προσέλευση καλών και άξιων νέων στο μεγάλο αυτό λειτούργημα είναι η εβδομάδα ιερατικών κλίσεων ( 8-14 Μαρτίου). Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων αλλά και ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα μας. Έτσι μπορείτε να διαβάσετε εκτός από το πρόγραμμα, ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιερωσύνη, την ανάλογη εκπαίδευση (διευθύνσεις σχολών), τις προϋποθέσεις χειροτονίας, αλλά και στατιστικά στοιχεία για τους κληρικούς σήμερα.
Δείτε το αφιέρωμα

Η Εκκλησία «στύλος και εδραίωμα» (Τιμ. γ' 15), της αλήθειας και της ζωής

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ κατά τη διάρκεια της Συνοδικής Θ. Λειτουργίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας μίλησε για την ταυτότητα της Εκκλησίας και τις προϋποθέσεις του έργου και της αποστολής της Εκκλησίας στον κόσμο.
Διαβάστε την ομιλία

«Προστασία των ιερών ναών από τον σεισμικό κίνδυνο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου η ημερίδα σχετικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα των ναών σε περίπτωση σεισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντας τόνισε την προσπάθεια που καταβάλει η Εκκλησία ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκαλούν οι σεισμοί καταρχήν στους ανθρώπους και έπειτα στα μνημεία.
Διαβάστε τον χαιρετισμό

Οι εργασίες της Δ.Ι.Σ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα 16 και 17 Μαρτίου λόγω των εορτών του Πάσχα.


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ

«Από την ατέλεια στην αγιότητα», η Εκκλησία απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα, Αρχιμ. Επιφάνιος Σ. Οικονόμου, Καστανιώτης, 2004

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, συγκέντρωσε σε αυτό το τόμο κείμενα-άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον «Ελεύθερο Τύπο» στον «Τύπο της Κυριακής» αλλά και σε άλλες ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της επαρχίας στο διάστημα από το Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και σήμερα. Τα κείμενα που περιέχονται είναι κείμενα θέσεων και αρχών και αποτελούν προτάσεις της Εκκλησίας για ζητήματα που απασχόλησαν τον Τύπο ως παρεμβάσεις επικαιρότητας. Τα κείμενα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Εκκλησία και σύγχρονα ζητήματα, πνευματικά και θεολογικά θέματα, ιστορικά και εθνικά θέματα.



«Η χριστιανική τέχνη στην Κύπρο», Νικόλαος Γκιολές, Μουσείον Ι. Μονής Κύκκου, 2003

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο σύγχρονο, ευσύνοπτο εγχειρίδιο για τη βυζαντινή τέχνη της Κύπρου. Ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Γκιολές παρουσιάζει στο βιβλίο του την εξέλιξη της κυπριακής μεσαιωνικής και νεώτερης τέχνης στο σύνολό της με την ιστορία και την κοινωνική κατάσταση της πολυκύμαντης ζωής της μεγαλονήσου. Ο συγγραφέας δεν αναφέρεται στο σύνολο των μεσαιωνικών μνημείων και πολύ λιγότερο των νεώτερων κυπριακών μνημείων διότι τούτο με τη σημερινή πολιτική κατάσταση είναι αδύνατον. Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό μνημείων, φορητών εικόνων, τοιχογραφιών, κεραμικών και έργων μικροτεχνίας καθώς και πλούσια βιβλιογραφία.







ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ