ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 28, 11 Ιουλίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος

Η συζήτηση για τη διακίνηση και την εκμετάλλευση γυναικών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη πόλη των Αθηνών προκάλεσε την έντονη ανησυχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η αγωνία για την υποτίμηση και τον ευτελισμό του προσώπου οδήγησε την Ι. Σύνοδο σε άμεση αντίδραση για το θέμα.
Διαβάστε τα ανακοινωθέντα της Ι. Συνόδου
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/anakoinothenta/june30_2003.html
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/deltia_typou/2003-07-02_1.html

Η Εκκλησία της Ελλάδος για το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην απουσία κάθε αναφοράς στις χριστιανικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο κείμενο του νέου Συντάγματος της Ευρώπης. Τόσο η Ι. Σύνοδος με ανακοινωθέν και σχετική διακήρυξη, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού του Αποστόλου Παύλου, τόνισαν την ανάγκη της ύπαρξης έκφρασης σεβασμού προς το ρόλο του χριστιανισμού στη δημιουργία της σημερινής Ευρώπης.
Διαβάστε:
Το ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου.
Τη Διακήρυξη της Eκκλησίας της Ελλάδος
Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην εορτή του Απ. Παύλου

Η Εκκλησία απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών

Η ουσιοεξάρτηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας. Η Εκκλησία μας και συγκεκριμένα η Αρχιεπισκοπή εδώ και τέσσερα χρόνια δημιούργησε το ίδρυμα «Διακονία», σκοποί του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος είναι η επί τη βάσει των ορθοδόξων αρχών της ποιμαντικής ψυχολογίας και των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων του ανθρώπου. Στις 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή λήξης εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης στον. Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Άνω Ηλυσίων. Στην τελετή παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο Αρχιεπίσκοπος, Η Υφυπουργός Υγείας κ. Τσουρή, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός, ο Διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α κ. Χαρ. Παυλόπουλος,ο Διευθυντής του ιδρύματος π. Κων/ος Καραϊσαρίδης, η κ. Έλλη Δρακάκη από το κέντρο Πρόληψης καθώς και γονείς μέλη του προγράμματος.
Διαβάστε τις ομιλίες και δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Βυζαντινά μνημεία και Θεία λατρεία

Λίγοι είναι δυστυχώς οι παλαιοχριστιανικοί ναοί του ελλαδικού χώρου, στους οποίους τελείται η Θεία λειτουργία και τελούνται τα ιερά μυστήρια της πίστης μας.
Διαβάστε στις σελίδες της Συν. Επιτροπής χριστιανικών μνημείων ποιοι είναι αυτοί οι ναοί κειμήλια και που βρίσκονται.
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/monuments/naoi.html


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ», Αλεξάντερ Σμέμαν

Μετάφραση: Ιωάννης Λάππας, Εισαγωγή:Αλέξης Βινογκράντοφ, Μαΐστρος, 2003
Ο λόγος του π. Αλεξάντερ Σμέμαν είναι από χρόνια γνώριμος στο ελληνικό κοινό και ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι εκδόσεις Μαΐστρος παρουσιάζουν το βιβλίο του Πάτερ ημών, που πριν έξι μήνες πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική.
Σαν φλόγα που καίει είναι η προσευχή, που μας παρέδωσε ο ίδιος ο Χριστός. Μια προσευχή που την προφέρουμε δυο χιλιάδες χρόνια τώρα... Μια προσευχή που το νόημά της δεν είναι πάντα τόσο απλό και προφανές όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Το Πάτερ ημών αγγίζει την καρδιά όλων των ανθρώπων και των λαών κάθε εποχής. Με τον απλό και ζεστό του λόγο ο π. Αλεξάντερ Σμέμαν ξεκλειδώνει το νόημά του στο σήμερα.

Πόση γη χρειάζεται ο Άνθρωπος, Λέων Τολστόι, Μετάφραση από τα Ρωσικά:Γιάννης Ζερβός, Εικονογράφηση: Κυριάκος Λαζαρίδης, Επίμετρο: Μιχ. Κ. Μακράκης, Μαΐστρος, 2003

Ο Παχόμ ήταν ένας μουζίκος που δεν ήθελε να μείνει για πάντα μουζίκος. Ιδιαίτερα όταν επιστάτης έγινε ένας σκληρόκαρδος άνθρωπος, το ποτήρι ξεχείλισε. Δανείστηκε και κατάφερε ν' αγοράσει δική του γη. Όμως οι άλλοι μουζίκοι έβοσκαν εκεί τα ζώα τους και σύντομα τσακώθηκε μαζί τους. Γρήγορα αναγκάστηκε να φύγει από κει και να πάει κάπου μακρύτερα, όπου η γη ήταν φτηνότερη. Μα κι εκεί, ένα χρόνο αργότερα, ήρθε σε σύγκρουση με τους γείτονές του. Και πάλι τα μάζεψε κι έφυγε όταν άκουσε πως ακόμα μακρύτερα, στη χώρα των Μπασκίριων, μπορούσε ν' αγοράσει πάμφθηνα όση γη θα κατάφερνε να διατρέξει σε μια μέρα...
Η μικρή αυτή ιστορία του Τολστόι, «η μεγαλύτερη της παγκόσμιας λογοτεχνίας» κατά τον Τζέιμς Τζόυς, διακρίνεται για τη σπάνια αφηγηματική λιτότητά της. Μέσα από αλλεπάλληλες κορυφώσεις διατηρεί και οδηγεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη στην καρδιά των μεγάλων θεμάτων της παγκόσμιας λογοτεχνικής παράδοσης. Ένα αφήγημα κλασικό όσο και παράδοξα επίκαιρο.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ