ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 3, 2 Δεκεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στην Αθήνα

«Τα ακριβά και πολύτιμα αυτά Κειμήλια του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατέφθασαν στην Αθήνα, ως ανταπόκριση στο επίμονο αίτημα των πιστών, να λάβουν δύναμη και ενίσχυση στον καθημερινό τους αγώνα» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της υποδοχής των Ιερών Κειμηλίων στη Μητρόπολη Αθηνών.
Περισσότερα



Ο Έρανος Αγάπης

Στην Υπηρεσία Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών άρχισαν οι προετοιμασίες για τον ετήσιο Έρανο της Αγάπης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 18 Δεκεμβρίου 2002.
Περισσότερα








Αύξηση των δαπανών του επιδόματος 3ου παιδιού στη Θράκη

Στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος παρουσιάστηκε στα μέλη της ΔΙΣ, προβλέπεται αύξηση των δαπανών για το επίδομα, το οποίο χορηγείται σε οικογένειες της Θράκης με 3ο παιδί. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την εφαρμογή του μέτρου το 2000 έχουν τριπλασιαστεί οι οικογένειες, οι οποίες δικαιούνται το επίδομα (βλ. πίνακα)

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 3ΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
2000 2001 2002 2003
355.216,43 € 692.120,32 € 771.498 € 1.230.000 €
Αξιοσημείωτο είναι, ότι παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται πλεονασματικός, ενώ τονίζεται η ανάγκη εξεύρεσης χορηγιών για την αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων, όπως αυτά του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Χριστουγεννιάτικοι Βυζαντινοί ύμνοι στη Μητρόπολη Αθηνών

Για τέταρτη χρονιά θα τελεστεί η Ασματική Ακολουθία «Τριθέκτη» και το «Κοντάκιον των Χριστουγέννων» του Ρωμανού του μελωδού.
Περισσότερα

Εκδήλωση για τους Εθελοντές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στις 12-12-2002, ημέρα Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», Πλατεία Καρύκη, η «Χριστιανική Αλληλεγγύη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των διακονούντων στα Κ.Ε.Α.- Στέγες Γερόντων
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εορτή της Αγ. Αικατερίνης του Σινά

Την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος από 6 έως 9 Δεκεμβρίου για τον τετραήμερο εορτασμό της μνήμης της Αγ. Αικατερίνης. Ο ίδιος με ομιλία του έκλεισε τις εργασίες Ημερίδας αφιερωμένης στην Αγ. Αικατερίνη.
Περισσότερα

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών

Την ανάγκη αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης επισήμανε ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.
Περισσότερα

Νέος Ηγούμενος στην Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη ο Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης

Περισσότερα


Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Φύλο και Θρησκεία»

Ανακοινώθηκε η εξεταστέα ύλη του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, «Φύλο και Θρησκεία». Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Φεβρουάριο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: ipanagio@theol.uoa.gr
Eξεταστέα Ύλη
Θεολογική:
Μητριαρχία – Πατριαρχία – Φεμινισμός
-    Άσκηση – Αγιότητα, Βασίλειο Ιεράτευμα – Εκκλησία – Έσχατα.
-    Η Θεοτόκος αρχέτυπο του γυναικείου φύλου.
Κοινωνιολογική:
-    Κοινωνιολογία.
-    Ο πολιτισμός, η κοινωνία και το άτομο.
-    Γένος και σεξουαλικότητα.
-    Οικογένεια, γάμος και προσωπική ζωή.
-    Στρωμάτωση και ταξική δομή.
-    Εργασία και οικονομική ζωή.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
-    Παύλου Ευδοκίμοφ, Η γυναίκα και η σωτηρία του κόσμου, ελλ. μτφρ: Νίκος Ματσούκας, Θεσσαλονίκη (Εκδόσεις Πουρνάρας).
-    «Η γυναίκα στην Εκκλησία και τον κόσμο», Σύναξη 36 (1990).
-    Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης (εκδ.), «Η ορθόδοξη γυναίκα στην Ενωμένη Ευρώπη», Πρακτικά Διορθόδοξου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (3-6 Νοεμβρίου 1994), Κατερίνη, 2001 (Εκδόσεις Επέκταση).
-    Anthony Giddens, Κοινωνιολογία, ελλ. μτφρ: Δημήτρης Τσαούσης, Αθήνα, 2002 (Εκδόσεις Gutenberg).
-    Δημήτρης Τσαούσης, Η κοινωνία του ανθρώπου, Αθήνα, 1987 (Εκδόσεις Gutenberg).
-    Βασίλης Φίλιας, Όψεις διατήρησης και μεταβολής του κοινωνικού συστήματος, Αθήνα, 1988 (Λιβάνης – Νέα Σύνορα).

Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος

Μόλις κυκλοφόρησε το έργο του π. Γεράσιμου Ζαμπέλη «Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος, τομ. Α΄, από τις αρχές του Χριστιανισμού μέχρι το 1797 μ.Χ.». Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του έργου: « […] στον Α΄ τόμο προσεγγίζουμε μια σημαντικά εύφλεκτη περίοδο της τοπικής μας Εκκλησίας. Αφού αρχικά παρουσιάσουμε την Προχριστιανική Λευκάδα και την αντίστοιχη θρησκευτική μας μαρτυρία, συνεχίζουμε την ιστορική καταγραφή της τοπικής Εκκλησίας από την ίδρυση και θεμελίωσή της, ακολουθώντας βήμα-βήμα τη μαρτυρική της πορεία και δράση μέσα στο χρόνο, για να καταλήξουμε στο έτος 1797 μ.Χ. Τότε που η κυριαρχία της «Γαληνοτάτης Ενετικής πολιτείας» έσβηνε, για να ανατείλει, πασίχαρα για τους ανυποψίαστους Λευκάδιους, η περιπέτεια της Λευκάδος από τους Γάλλους «Δημοκρατικούς».