ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 36, 10 Νοεμβρίου 2003



Η Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα των σχέσεων με το Οικ. Πατριαρχείο

Συνήλθε εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος από 4 έως 6 Νοεμβρίου με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικ. Πατριαρχείο. Η Σύνοδος κατέληξε στη συνεδρία της 6ης Νοεμβρίου σε κείμενο - πρόταση 9 σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών».
Διαβάστε για τις εργασίες της Συνόδου
α | β
Δείτε τις προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Parvanof

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε στις 6 Νοεμβρίου το απόγευμα σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Parvanof, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η μεγάλη συνεισφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ιστορία των δύο λαών.
Δείτε περισσότερα

Η Αγία Γραφή στην Ορθόδοξη Λατρεία

Πραγματοποιήθηκε στο ι. προσκύνημα του Αγ. Ιωάννη του Ρώσσου (Ν. Προκόπι Ευβοίας) από 2 έως 5 Νοεμβρίου το Ε΄ πανελλήνιο λειτουργικό συμπόσιο στελεχών Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θέμα του Ε΄ συμποσίου ήταν η λειτουργική χρήση των αγιογραφικών αναγνωσμάτων.
Δείτε ποιοι συμμετείχαν στο συμπόσιο
καθώς και αποσπάσματα των εισηγήσεων τους
α | β | γ | δ

Ο ρόλος της ενορίας στην αντιμετώπιση των αιρέσεων

Η ΙΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2003. Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με το πρόβλημα των αιρέσεων σε επίπεδο ενορίας και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής του.
Διαβάστε τα πορίσματα της συνδιάσκεψης και το επίσημο ανακοινωθέν


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Ερμηνεία αγνώστων λέξεων υμνολογικών και αγιογραφικών κειμένων», Πρωτοπρ. Πολύκαρπος Γρ. Τύμπας, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, Αθήνα - Τρίκκη, 2003

Η καταγραφή έξι περίπου χιλιάδων λέξεων (λημμάτων) στο πόνημα του π. Πολύκαρπου Τύμπα αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα στη μελέτη και κατανόηση των υμνολογικών κειμένων της Ορθόδοξης Λατρείας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου η γλώσσα της λατρείας μας έγινε δυσνόητη. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση, οδήγησε τον συγγραφέα στη σύνταξη του προκειμένου εύχρηστου ερμηνευτικού λεξικού. Η παρούσα έκδοση έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες οι εκδόσεις λειτουργικών κειμένων.
Ας επισημανθεί ακόμη ότι μέσα από τη παράθεση των χιλιάδων λέξεων διαγράφεται ζωντανή και αδιάλειπτη η συνέχεια της γλώσσας μας από τον Όμηρο και τους Πατέρες της Εκκλησίας έως τον Παπαδιαμάντη και τον Ελύτη.




ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ