ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 21, 9 Μαΐου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Γιατί πρέπει οι χριστιανοί να απασχολούνται με την Ευρώπη

O Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, παρουσίασε μέσα από μια αναδρομή της ιστορίας του πολιτισμού την θέση, την οποία είχε ο χριστιανισμός στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, αλλά και τη προοπτική - δυναμική που παρουσιάζουν οι χριστιανικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τα νέα πολιτικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας

Οι εργασίες του πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης στην Αθήνα

Διαβάστε τα κύρια σημεία των ομιλιών του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπου του Προέδρου αυτού κ. Patrick Cox, κ. Γιώργου Δημητρακοπούλου, της Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Άννας Διαμαντοπούλου
http://www.ecclesia.gr/greek/news/2003/may05_dt2.html

Η παρουσία των χριστιανικών εκκλησιών στην Ενωμένη Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του πανευρωπαϊκού συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στις θέσεις και απόψεις των χριστιανικών εκκλησιών για την Ενωμένη Ευρώπη.
Διαβάστε αποσπάσματα των εισηγήσεων των : κ. Αντώνιου Τρακατέλλη Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιου Ευρωβουλευτού, του Καρδινάλιου κ. Roger Echegaray, του Επισκόπου Λονδίνου κ. Richard Chartres, του Πολιτικού Συμβούλου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Romano Prodi, Dr. Michael Weninger του Γραμματέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Π.Σ.Ε. κ. Alexander Belopopsky, καθώς και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Καθηγητού κ. Riccardi, του κ. Μichael Camdessus τ. Γ. Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του κ. Θ. Πάγκαλου Βουλευτού, του Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο Βουλευτού, και της Μαριέτας Γιαννάκου-Κουτσίκου, Βουλευτού.
http://www.ecclesia.gr/greek/news/synedria/synedrio_arxes.html

Πολιτισμός, βιοηθική, προστασία του περιβάλλοντος και ανθρώπινα δικαιώματα

Αυτά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πανευρωπαϊκό συνέδριο την τελευταία ημέρα των εργασιών του. Ομιλητές ήταν : ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης κ. Νικόλαος Μπαλτάς, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Καρύδης, ο Καθηγητής της Ηθικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης κ. Dietmar Mieth, η Καθηγήτρια Συνταγματικών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Ισμήνη Κριάρη - Κατράνη, ο Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Παρισίων κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Περισσότερα

Ο διάλογος των εκκλησιών αποτελεί προϋπόθεση για μια Ευρώπη αρχών και αξιών

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του πανευρωπαϊκού συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/anakoinothenta/may07_2003.html

Έκτακτη σύγκλιση Ιεραρχίας στις 16/5

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ότι συγκαλεί εκτάκτως την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την προσεχή Παρασκευή 16 Μαΐου με αποκλειστικό θέμα την πλήρωση των δύο κενών Μητροπολιτικών εδρών, Σερρών και Νιγρίτης και Ζιχνών και Νευροκοπίου.

Η Ορθόδοξη Λειτουργική ζωή αποτελεί πρωτίστως θέμα εμπειρίας και πίστης

Διαβάστε την απαντητική επιστολή του Αρχιμ. Επιφάνιου Οικονόμου στο άρθρο του Καθ. κ. Θεόδωρου Λιανού σχετικά με προτάσεις Λειτουργικής ανανέωσης.
http://www.ecclesia.gr/greek/news/daily_news/watchpress_epifanios2.htm

Συνεχίζει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της η οργάνωση «Αλληλεγγύη»

80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια κατάφερε να διανείμει η οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Ιρακινές πόλεις Αρ Ρούτ Μπάχ, Κιρκούκ και Αλ Κουάινμ σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες. Σήμερα στις αποθήκες της οργάνωσης στην Αθήνα υπάρχουν 1.400 τόνοι αποθηκευμένο υλικό και ήδη προετοιμάζεται νέα ανθρωπιστική αποστολή.

Οι μαθητές για τον Αγ. Κοσμά τον Αιτωλό.

Με την στήριξη του Υπ. Παιδείας η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου εξαγγέλλει προς τους απανταχού της γης Ορθοδόξους μαθητές παγκόσμιο διαγωνισμό πεζογραφήματος, ποιήσεως, θεατρικού έργου, μουσικής συνθέσεως, ζωγραφικής, αγιογραφίας και ταινίας μικρού μήκους με θέμα το πρόσωπο και την ζωή του Ιερομάρτυρος, ισαποστόλου και φωτιστή του Γένους Κοσμά του Αιτωλού. Οι όροι του διαγωνισμού και οι σχετικές λεπτομέρειες δημοσιεύονται στην σελίδα `http://www.eptalofos.com.gr/skorpia2.html http://www.eptalofos.com.gr/skorpia2.html

Έκθεση έργων του Μανουήλ Πανσέληνου στη Θεσσαλονίκη

Το φως της δημοσιότητας, βλέπουν για πρώτη φορά, από τις 5 Απριλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003, τα μοναδικά έργα του κορυφαίου αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου, από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους.
Η έκθεση, φιλοξενείται στο κτίριο Γ΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από την «Αγιορειτική Εστία», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004".
Οι διοργανωτές της έκθεσης στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη του έργου και της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του ζωγράφου Μανουήλ Πανσέληνου, του σημαντικότερου καλλιτέχνη της εποχής των Παλαιολόγων (1261-1453).

Συνέδριο για τους οικονομικούς μετανάστες από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Tην Τρίτη 13 Μαϊου και ώρα 9.00 το πρωί ξεκινούν, στο ξενοδοχείο ''Divani Caravel'' (αίθουσα ''Ιλισσός''), υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, οι εργασίες του Β΄ Ιερατικού Συνεδρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Ποιμαντική των οικονομικών μεταναστών», παρουσία μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Καθηγητών Πανεπιστημίου, ειδικών επιστημόνων και άλλων επισήμων.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Οι αυτοκρατορικές δωρεές στην Ιερά Μονή Πάτμου και η νομική αξία των «χρυσόβουλων λόγων», Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δωρηθέντων ακινήτων κατά τις περιόδους του βυζαντινού, οθωμανικού, ιταλικού και ελληνικού δικαίου, Γεώργιος Αποστολάκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Επέκταση 2003

Η επιστημονική αξία του έργου έγκειται στην πληρότητα και σφαιρικότητα, με την οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει και αναλύει το θέμα των σύγχρονων αμφισβητήσεων των αυτοκρατορικών δωρεών εκτάσεων γης στην Ι. Μ. Πάτμου. Το ζήτημα εκτός της ιστορικής του διάστασης έχει και τεράστια πρακτική σημασία για την κυριότητα της μεγάλης αξίας εδαφών. Ο συγγραφέας αξιοποιώντας τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας αναδεικνύει συνολικά το ζήτημα και καταδεικνύει ότι η κυριότητα της Ι. Μονής δεν καταλύθηκε αλλά διατηρήθηκε σε όλη την ιστορική της πορεία μέχρι σήμερα.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ