ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 33, 7 Οκτωβρίου 2003



Εγκαίνια του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος.
Διαβάστε λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με επιστολή του προς την Εκκλησία της Ελλάδος ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συμφώνησε με τη πρόταση του Αρχιεπισκόπου για κοινή συνάντηση, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες. Κατόπιν συμφωνίας ορίσθηκε ημερομηνία συνάντησης η 24η Οκτωβρίου. Oι δύο αρχιερείς θα συναντηθούν στη Κωνσταντινούπολη.

Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα των Νέων Χωρών

Με την απαντητική επιστολή της Ι. Συνόδου προς τον Οικ. Πατριάρχη με ημερομηνία 27 Αυγούστου περιγράφεται η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα των Νέων Χωρών. Επίσης η ανάγνωση της επιστολογραφίας της περιόδου 1928-29 μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικ. Πατριαρχείου περιγράφει εκτός από τη γένεση του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο επιλύθηκε.
Διαβάστε τις επιστολές

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις αρχές Νοεμβρίου

Έκτακτη σύγκληση του σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις 4,5 και 6 Νοεμβρίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου.
Στις συνεδρίες του Νοεμβρίου θα συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου.
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/deltia_typou/2003-10-01_1.html

Θυρανοίξια στον Ι. Ναό Αγ. Βαρβάρας

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου έγινε η τελετή υποδοχής τεμαχίου του ι. λειψάνου της Αγ. Βαρβάρας, το οποίο φυλασσόταν στη Βενετία, καθώς επίσης η τελετή Θυρανοιξίων του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου, ο οποίος ανακαινίσθηκε εκ βάθρων από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στη τελετή παραβρέθηκαν: Ο Αρχιεπίσκοπος, μέλη της Ιεραρχίας, ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Βενετίας κ. Angelo Scola, ο Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαππας, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευθυμίου, ΠΕΧΩΔΕ κ. Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κουλούρης και Υγείας και Πρόνοιας κ. Κοντογιαννόπουλος, η Υπερνομάρχης Αθηνών κ. Γεννηματά, οι Πρέσβεις της Ρωσίας, Λιβάνου και Ουγγαρίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου.
Δείτε πληροφορίες για τον Ι. Ναό
και το θεολογικό οικοτροφείο

Συνέδριο για τη βυζαντινή μουσική στην Αθήνα

Τη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στη κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινά τις εργασίες του το Β΄ μουσικολογικό και ψαλτικό διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί σειρά συναυλιών βυζαντινής μουσικής από τις μεγαλύτερες χορωδίες του είδους .
Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και των ψαλτικών εκδηλώσεων

Διήμερο γνωριμίας και επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών

Το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής διοργανώνει διήμερο γνωριμίας και επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών, 18-19 Οκτωβρίου 2003 στη Βουλιαγμένη, στις εγκαταστάσεις του Ορφανοτροφείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το θέμα που θα απασχολήσει το φετινό διήμερο είναι: «θρησκευτική αγωγή προσχολικής ηλικίας».
Διαβάστε λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή στο

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Εμπειρίες κατά τη Θεία Λειτουργία» Πρωτοπρ. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου, Πειραιάς 2003

Το μεγαλείο της Θείας Λειτουργίας και η βαθύτερη κατανόησή του αποτέλεσαν το κυρίως θέμα μιας σειράς κηρυγμάτων του π. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου στον Ι. Ναό Αγ. Βαρβάρας Αμφιάλης Κερατσινίου από τον Οκτώβριο του 1992 έως τον Μάρτιο του 1995. Η πνευματική ωφέλεια των πιστών από τους κηρυγματικούς αυτούς λόγους οδήγησαν τον π. Στέφανο στην απόφαση για απομαγνητοφώνηση και έκδοση των ομιλιών αυτών σε μορφή βιβλίου.
Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παρούσα έκδοση έγκειται στη παράθεση αληθινών γεγονότων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και αποτελούν επιλογές του συγγραφέα από τη πληθώρα των Γεροντικών, τους βίους των Αγίων και από προσωπικές εμπειρίες της διακονίας του.
Έτσι πέρα από μια ανάλυση της Θείας Λειτουργίας ,το βιβλίο αποτελεί μια μαρτυρία της άκτιστης ενέργειας του Τριαδικού Θεού.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ