ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 25, 6 Ιουνίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρουμανίας

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας επισκέπτεται από τη Τετάρτη 4/6 ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πέρα των επισήμων εκκλησιαστικών επαφών με τον Πατριάρχη Ρουμανίας και επισκόπους της τοπικής εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Ίον Ιλιέσκου, ο οποίος του επέδωσε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ρουμανικής Δημοκρατίας. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται για πρώτη φορά σε θρησκευτικό ηγέτη. Επίσης θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε πανεπιστήμια, Ι. Μονές και Ιδρύματα της χώρας.
Δείτε το ειδικό αφιέρωμα στην επίσκεψη

Η έλλειψη σεβασμού προς το Δημιουργό αποτελεί την αιτία του οικολογικού προβλήματος

Με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας της οικολογίας και του περιβάλλοντος (5/6) η Εκκλησία της Ελλάδος σε μήνυμα της προτείνει ως διέξοδο και θεραπεία από τα οικολογικά προβλήματα του καιρού μας την Αγία Γραφή και τη Πατερική διδασκαλία.
Διαβάστε το μήνυμα

«Η Θρησκευτική ζωή είναι δεμένη με τη τέχνη»

Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τους για τους Ρήγα, Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι Εκδόσεις «Ergo», με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου βιβλίου «Ακολουθίαι Αγίων» παρά Γεωργίου Α. Ρήγα (1884-1960), Οικονόμου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκιάθου, εν αναφορά προς το «Λεύκωμα Παπαδιαμάντη» (2001) και το «Λεύκωμα Μωραϊτίδη, ο μοναχός Ανδρόνικος» (2002), ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη στενή σχέση θρησκευτικής-λατρευτικής ζωής των ορθοδόξων χριστιανών με τη τέχνη και στη προκειμένη περίπτωση τη λογοτεχνία. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της τέχνης και ιδιαίτερα της χριστιανικής, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε στις θεωρίες που παρουσιάζουν την τέχνη ως ξένη με τη χριστιανική ζωή και λατρεία.
Διαβάστε την ομιλία

«Για τον Οικουμενικό Διάλογο χρειάζεται, εκτός από Αγάπη και Αλήθεια, και στέρεη θεολογική γνώση»

Ο Αρχιεπίσκοπος στην προσφώνησή του στο διεθνές συνέδριο του Α.Π.Θ. με θέμα «Ορθόδοξη θεολογία και το μέλλον του οικουμενικού διαλόγου - προβλήματα και προοπτικές» (1/06/2003), παρουσίασε τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με τον Οικουμενικό Διάλογο. Επίσης περιέγραψε την σημερινή πραγματικότητα καθώς και τις προοπτικές των Διαλόγων με τους ετεροδόξους.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Θάνατος, Ανάσταση και Αιώνια ζωή (αγιογραφική και αγιοπατερική προσέγγιση), ερωτήσεις και απαντήσεις», Ετοιμασία, Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέας 2002

Τι είναι ο θάνατος, τι είναι η ψυχή, τι είναι το σώμα, γιατί χωρίζεται η ψυχή από το σώμα, που πηγαίνουν οι ψυχές μετά το θάνατο, μήπως χάνεται ο άνθρωπος παντελώς ως υπόσταση, υπάρχει ανάσταση, θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία, υπάρχει Κόλαση, Παράδεισος, Κρίση, Βασιλεία του Θεού;
Η παρούσα έκδοση κάνει μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις πάνω στα εσχατολογικά αυτά θέματα με βάση την Αγία Γραφή, τους Πατέρες της Εκκλησίας μας (σε μετάφραση) και τους σύγχρονους θεολόγους της Ορθοδοξίας. Το βιβλίο αποτελεί ένα είδος μικρής κατήχησης και συντάχθηκε με τη μορφή ερωταποκρίσεων.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ