ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 37, 5 Δεκεμβρίου 2003



Η απάντηση του Οικ. Πατριαρχείου για το ζήτημα των «Νέων Χωρών»

H απαντητική προς τις θέσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι. Αρχιεπισκοπής η επιστολή θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή και το περιεχόμενό της θα κριθεί με τον επιβαλλόμενο προς το Πατριαρχείο σεβασμό, παράλληλα προς το κυρίαρχο αίσθημα ευθύνης έναντι της Αυτοκεφάλου και Αυτοδιοικήτου Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Χριστιανοσύνη σε λίγες ημέρες θα εορτάσει την Γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος μας και είναι ανάγκη να νιώσει ο Λαός μας απερίσπαστος το θεανθρώπινο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης. Ας εργασθούμε τις ημέρες που έρχονται, το μήνυμα αυτό να διαποτίσει τις ψυχές όλων.

Η Εκκλησία τιμά ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών

Η Εκκλησία της Ελλάδος στις 10 και 11 Δεκεμβρίου σε ειδική τελετή θα τιμήσει με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις τέχνες και τα γράμματα. Συγκεκριμένα θα τιμηθούν οι: π. Δημήτριος Κωνσταντέλλος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Παναγιώτης Συμεωνίδης, Αχιλλέας Λαζάρου, Φαίδων Μπουμπουλίδης και Χαράλαμπος Μπούρας.
Δείτε λεπτομέρειες για τη τελετή καθώς και βιογραφικά στοιχεία των προσωπικοτήτων

Τα Μοναστήρια και τα Ησυχαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δείτε στις σελίδες για το Μοναχισμό ένα πλήρη κατάλογο των Ι. Μονών και Ι. Ησυχαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπορείτε να μάθετε ποια Μοναστήρια ανήκουν σε κάθε Μητρόπολη, ποια είναι ανδρικά και ποια γυναικεία καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας.
Ο κατάλογος των Ι. Μονών

Ο Αρχιεπίσκοπος θεμελίωσε σχολείο της «Αλληλεγγύης» στη Συρία

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε από το Σάββατο 29 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, την Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας στη Συρία, όπου ετέλεσε την Ακολουθία για τη θεμελίωση σχολικού συγκροτήματος και να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο. Το συγκεκριμένο συγκρότημα πρόκειται να ανεγερθεί με δαπάνες της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ελληνική Πολιτεία. Κατά την επίσκεψή του στη Συρία ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο ν είχε θερμή και εποικοδομητική συνομιλία. Συναντήθηκε επίσης με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και με εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δείτε περισσότερα για την επίσκεψη

Έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας

Τη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 στις 19:00, ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε την έκθεση εικόνων - έργων συγχρόνων αγιογράφων - καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από την μεγάλη παράδοση της Ορθοδοξίας με τίτλο: «Εικόνων Τέχνη 2003». Η έκθεση πραγματοποιείται από 28 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2003 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

"Εκκλησιαστικοί αναβαθμοί",προκλήσεις και προσκλήσεις στην νέα χιλιετία, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεου, Ι. Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2003

Το τελευταίο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου αποτελεί μια συλλογή κειμένων, τα οποία εκφωνήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην αρχή της νέας χιλιετίας. Τα συγκεκριμένα κείμενα αποτελούν σύμφωνα με τον συγγραφέα «προσκλήσεις και προκλήσεις» του ιστορικού χρόνου και χώρου προς την Εκκλησία.
Στο βιβλίο περιέχονται κείμενα για την Ενωμένη Ευρώπη, για τη βιοηθική, για τον αθλητισμό, για κοινωνικά προβλήματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τις σχέσεις Ορθοδοξίας - Ισλαμισμού, για τον Παπαδιαμάντη, τον Καζαντζάκη, τη Ρωμιοσύνη, τη Θεία Λειτουργία κ.α.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ