ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 10, 3 Φεβρουαρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Πρωτοβουλία για θέσπιση διαλόγου για τον πολιτισμό

Όλους τους φορείς του πνεύματος και της τέχνης κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να συμμετέχουν σε διάλογο που θα οργανώσει η Εκκλησία για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους εκπαιδευτικούς στον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών.
Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Τα ιερά μνημεία της Εκκλησίας τόποι λατρείας και όχι μουσεία

Τη μακραίωνη λειτουργική και λατρευτική παράδοση των ιερών μνημείων της Εκκλησίας μας τονίζει η Ι. Σύνοδος σε κείμενο προτάσεων που απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού με αφορμή τη ψήφιση νέου αρχαιολογικού νόμου.
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/anakoinothenta/jan29_2003.html

Ανάγκη για διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ευρώπης

Σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό η Εκκλησία της Ελλάδος διατυπώνει τις θέσεις της για την ανάγκη επισήμανσης των Χριστιανικών καταβολών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/epistoles/2003-01-23simitis.html

Υποτροφίες για θεολογικές σπουδές στο εξωτερικό

Ο Οργανισμός της Αποστολικής Διακονίας σε συνεργασία με τη Καθολική Επιτροπή για την Πολιτιστική Συνεργασία προκηρύσσει δύο θέσεις για υποτροφίες στις ιεραποστολικές και κατηχητικές σπουδές.
Δείτε τις λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων

Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας στη Σύρο

Η Ι. Μητρόπολης Σύρου ίδρυσε Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας στην Ερμούπολη με σκοπό τη προστασία του ιερού θεσμού του γάμου και την ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-64.29.105, ως και οι αριθμοί τηλεφώνου της Ιεράς Μητροπόλεως ( 22810-82582/79382)

Συνεργασία Εκκλησίας και Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

Με σκοπό την επιμόρφωση στελεχών της Εκκλησίας ξεκίνησαν επιμορφωτικά Σεμινάρια Πληροφορικής για κληρικούς και λαϊκούς στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.
Δείτε λεπτομέρειες

Ο εορτασμός της μνήμης του Ιερού Φωτίου

Ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος θα είναι ο κύριος ομιλητής φέτος στην καθιερωμένη Σύσκεψη της Ι. Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στην Ι.Μ. Πεντέλης στις 6 Φεβρουάριου. Τίτλος της ομιλίας είναι «Το εκκλησιαστικό φρόνημα του Αγίου Φωτίου ως βιωματική και διαχρονική έκφραση ορθοδόξου ήθους»



ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Mιά χούφτα στάχτη, Oλέγκ Bόλκωφ, Ακρίτας, 2003


O Oλέγκ Bόλκωφ υπήρξε πανεπιστημιακός και ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του αιώνα μας. Aμέσως μετά την Oκτωβριανή επανάσταση άρχισαν οι διώξεις του από το σοβιετικό καθεστώς, που κράτησαν περίπου τριάντα χρόνια. Συλλήψεις, απειλές, δήμευση περιουσίας, διωγμός από το Πανεπιστήμιο. Παρ’ όλα αυτά στο μακροχρόνιο μαρτύριό του δεν πρόδωσε ποτέ τις χριστιανικές αξίες γι’ αυτό κατόρθωσε να αντέξει τις διώξεις του με καρτερικότητα και να τις περιγράψει με νηφαλιότητα και κριτικό πνεύμα.

O συγγραφέας καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις οδυνηρές του αναμνήσεις από την τριαντάχρονη «φιλοξενία» που του επιφύλαξε το σοβιετικό καθεστώς σε διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων. Kατορθώνει μέσα από τα βάσανα να υπερβεί τον εγκλωβισμό στην προσωπική περιπέτεια, δίνοντας στη μαρτυρία του πανανθρώπινες διαστάσεις.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει χρήσιμο ενημερωτικό παράρτημα με σχόλια, σημειώσεις και παραπομπές, κυρίως για τους νεαρούς αναγνώστες που δεν γνωρίζουν το ιστορικό πλαίσιο και τα πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο.