ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 2, 25 Νοεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχέδιο Ανάν

Σε έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος , η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20/11 και κατόπιν ενημερώσεως από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεο και Καλαβρύτων Αμβρόσιο αφ ενός και Πάφου Χρυσόστομο και Κυρήνειας Παύλο αφ ετέρου, διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο Ανάν δεν αποτελεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού παρά τις πιέσεις και τις συγκυρίες του ρεαλισμού. Ως εκ τούτου η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διετύπωσε τις θέσεις της σε ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe20_dt1.html


Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φόρουμ της Φλωρεντίας

Στις 6 Νοεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία τριήμερη εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με θέμα: «Μπορούμε να φτιάξουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Όχι στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και τον ρατσισμό». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Εξήντα βασικοί ομιλητές και εκατόν εξήντα σεμινάρια προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη απέναντι στο πρόβλημα που δημιουργείται, όταν το κυνήγι του κέρδους για τους ολίγους αφήνει στο περιθώριο τους πολλούς που πεινούν και υποφέρουν. Είκοσι εννέα χιλιάδες άτομα από διάφορες χώρες συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο κάλυψαν περίπου χίλιοι διακόσιοι δημοσιογράφοι. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με την μεγάλη πορεία του Σαββάτου, 8 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έλαβε μέρος στο Συνέδριο δια του εκπροσώπου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Επισκόπου Αχαΐας κ. Αθανασίου. Ο Θεοφιλέστατος προσκλήθηκε από δέκα Καθολικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Caritas, η Pax Cristi και η Noi Siamo Chiesa, να μιλήσει για την ειρήνη και την δικαιοσύνη από Ορθοδόξου απόψεως στα πλαίσια ενός σεμιναρίου, στο οποίο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή.


Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στα πλαίσια λειτουργίας του "Λαϊκού Πανεπιστημίου" υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεχίζονται οι εισηγήσεις της πρώτης ενότητας με θέμα "Ελληνισμός-Χριστιανισμός: Συμπόρευση ή Αντίθεση;"

στην αίθουσα "Ι. Δρακοπούλου" του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδ. Πανεπιστημίου). Διοργανωτής είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας (πληρ. 0107272246).Την Τετάρτη 27/11 Εισηγητής θα είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της πρώτης ενότητας.

http://www.ecclesia.gr/greek/news/laiko/laiko_index.htm


Συλλεκτική σειρά από τα ΕΛΤΑ

Τη συλλεκτική σειρά «Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος» θα κυκλοφορήσουν στις 10 Δεκεμβρίου τα ΕΛΤΑ. Θα υπάρξουν σε ειδικές εκδόσεις 40.000 φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και 10.000 σειρές γραμματοσήμων. Προεγγραφές θα γίνονται στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ μέχρι 29 Νοεμβρίου. Στα γραμματόσημα απεικονίζονται οι Μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Χρυσόστομος Α΄ (1923-1938), Χρύσανθος (1938-1941), Δαμασκηνός (1941-1949) και Σεραφείμ (1974-1998).




Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ν.Π.Μ.Σ.) «Φύλο και Θρησκεία»

Ξεκινά τη λειτουργία του ένα Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Φύλο και Θρησκεία». Στόχος του Προγράμματος είναι η εξειδίκευση στις γυναικείες σπουδές, σε μία εποχή που το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στο χώρο της θρησκευτικής πραγματικότητας τίθεται με έντονο τρόπο. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος και το πρόγραμμα θα εκτελεστεί με τη συνεργασία ομάδας καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Ν.Π.Μ.Σ. θα παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και Διδακτορικού Διπλώματος. Οι εξετάσεις για την είσοδο των 10 πρώτων μεταπτυχιακών φοιτητών θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο του 2003. Στο Ν.Π.Μ.Σ. θα διδάξουν οι Καθηγητές: Βλ. Φειδάς, Κ. Σκουτέρης, Χρ. Βουλγάρης, π. Γ. Μεταλληνός, Δ. Γόνης, Κ. Δεληκωσταντής, Ξ. Παπαχαραλάμπους, Μ. Μπέγζος, Ν. Ξεξάκης, Κ. Κορναράκης, π. Δ. Τζέρπος, Ν. Κυριαζή, Α. Παπαρίζος και Α. Λυδάκη.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Σελίδες στο ιντερνετ

Επισκεφθείτε την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του κ. Βύρλιου Βασίλειου, η οποία αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε πλούσιο υλικό σχετικά με το Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

http://www.geocities.com/agiologio


Νέα βιβλία

Μετόχια της Μονής Πάτμου

Κυκλοφόρησε σε βιβλίο η Διπλωματική Μεταπτυχιακή εργασία του Αρχιμ. Πλάτωνος Κρικρή με τίτλο «Τα Μετόχια της Μονής Πάτμου». Η εργασία, η οποία υποβλήθηκε στο τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, αποτελεί μια συστηματική και επιστημονική καταγραφή της ίδρυσης, της ιστορίας και της λειτουργίας των μετοχίων της Μονής Πάτμου κατά τους βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους. Στο βιβλίο επισημαίνεται η διαπίστωση για το καθοριστικό ρόλο των μετοχίων στη μακραίωνη ζωή, δραστηριότητα και ιστορία της Ι. Μονής.