ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε τεύχος φέρει το τυπωθήτω του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Θεολόγου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 1, 15 Νοεμβρίου 2002 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy

ΝΕΑ

Η Εκκλησία για το πρόβλημα των Μεταναστών

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε να επανενωθούν οι οικογένειες των μεταναστών από τρίτες χώρες. Μιλώντας στην Hμερίδα της Διεκκλησιαστικής Eπιτροπής γιά τους Mετανάστες στην Eυρώπη που διοργανώθηκε στην Αθήνα, την 1η Νοεμβρίου 2002, ο Αρχιεπίκοπος τόνισε: “Για την Eκκλησία η οικογένεια έχει κεντρική σημασία γιατί είναι το λίκνο της ζωής”. Ο Aρχιεπίσκοπος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα. .Μιλώντας στην ίδια Hμερίδα, ο υπουργός Eσωτερικών κ. Kώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εγείρει η μετανάστευση θα είναι μια από τις προτεραιότητες της Eλληνικής κυβερνήσεως κατά την περίοδο που θα ασκεί την Προεδρία της E.E., το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Περισσότερα: http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe6_dt1.html

Καταστροφικές Λατρείες: Τρόπους αντιμετώπισής τους συζητά η Εκκλησία της Ελλάδος

«Σήμερα στά κοινωνικά προβλήματα εντάσσονται πλέον και οι σοβαρές συνέπειες επί του ατόμου ή του κοινωνικού συνόλου, που προκύπτουν από την εγκληματική δραστηριότητα πολλών παραθρησκευτικών ομάδων».
Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση της ΙΔ' Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ι. Μητροπόλεων γιά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που συνήλθε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από 29/10-1/11/2002 με θέμα "Ποιμαντικοί τρόποι αντιμετωπίσεως των νεοφανών αιρέσεων".
Η Συνδιάσκεψη, που φιλοξενήθηκε από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, συνδιοργανώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων και το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Oι εισηγήσεις αναφέρθηκαν στους τρόπους και την έκταση εξάπλωσης της πλάνης και της παραθρησκείας, καθώς επίσης στους ποιμαντικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε με ανησυχία η δράση του αποκρυφισμού και της μαγείας στο χώρο των νέων, που είναι και ο βασικός στόχος των ποικιλωνύμων
αιρέσεων.

Περισσότερα: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/heresies/heresies-0018.html

Η Εκκλησία με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στα θέματα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής

Στις 5 Νοεμβρίου 2002 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρινόμενο στις προτάσεις της Ιεράς Συνόδου, προχώρησε σε διορθωτικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για την Ιατρική Υποβοήθηση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή. Η Εκκλησία της Ελλάδος διατύπωσε με τις προτάσεις της την διάθεση να στηρίξει το θεσμό της Οικογένειας και να συμπαρασταθεί στα προβλήματά της.

Περισσότερα: http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe6_dt3.html

Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Δικονομίας διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη.

Διαπιστώνοντας τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου περί Εκκλησιατικών Δικαστηρίων, η Γραμματεία των Συνοδικών Δικαστηρίων αποφάσισε τη διοργάνωση Σεμιναρίου Εκκλησιαστικής Δικονομίας στο οποίο συμμετέχουν κληρικοί από τις Μητροπόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στο Σεμινάριο θα διδάξουν οι καθ. κ. Σπυρίδων Τρωιάνος, Χαράλαμπος Παπαστάθης καθώς και οι Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης, Χρυσόστομος Παπαθανασίου και ο Πρωτοπ. Δημήτριος Τζούμας.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Σεμιναρίου

http://www.ecclesia.gr/greek/news/2002/noe11_dt1.html

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Σινά

Ειρηνική Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά από 6 έως 10 Δεκεμβρίου. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος καθώς επίσης ο Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τη χορήγηση επιδόματος στους Εφημέριους

Το ΣτΕ αποφάσισε τη μη χορήγηση του «κινήτρου απόδοσης» στους εν ενεργεία τακτικούς εφημέριους. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, δεν προσκρούει στην αρχή της ισότητας, μολονότι το ίδιο επίδομα έχει χορηγηθεί στους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγήθηκε στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους ως κίνητρο για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας – κάτι που δεν μπορεί να νοηθεί για τους εφημερίους. Ήδη έξι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διήγηση» η μελέτη της κ. Ιωάννας Στούφη-Πουλημένου «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ, Ιστορία-Αρχιτεκτονική-Γλυπτός Διάκοσμος-Ζωγραφική». Πρόκειται για μία διεξοδική μελέτη ενός βυζαντινού μνημείου, το οποίο παρά τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο σύνολό του. Όπως αναφέρει η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου: «…η επιτόπια έρευνα στην αρχιτεκτονική, την οικοδομική και το γλυπτό διάκοσμο του μνημείου οδήγησε σε νέα στοιχεία, όσον αφορά στη χρονολόγηση και τις φάσεις της.[…] Συγχρόνως, επιχειρείται μία συνολική θεώρηση του μνημείου που θα αφορά και στην ιστορία της Μονής, τις τοιχογραφίες και το γλυπτό διάκοσμο του καθολικού, ως ελάχιστο αντίδωρο στην προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην πατρίδα μας.»

Μονές και άλλοι οργανισμοί που θέλουν να πληροφορούμε το κοινό για τις εκδηλώσεις τους παρακαλούνται να μας στέλνουν e-mail ή να μας γράφουν στη διεύθυνση: Ιεράν Σύνοδον, Υπηρεσία Ιντερνετ, Ι. Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα. Εκεί θα πρέπει να μας στέλνουν ένα αντίτυπο του βιβλίου τους ή του CD τους, οι συγγραφείς και εκδότες που θέλουν να παρουσιάσουμε το έργο τους.