Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Γιώργος Μυλωνάς(Κλάδος Διαδικτύου)

Τεύχος 815, 11 Ιανουαρίου 2016
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεπιστημονική συνάντηση για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου

«Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ»

Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» - Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα






Δείτε στο eikastikon.gr το αφιέρωμα

στο Φώτη Κόντογλου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διεπιστημονική συνάντηση για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου

Το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο φιλοξένησε στο Φανάρι συνάντηση τριάντα περίπου επιστημόνων. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η καλλιέργεια σχέσεων με θεολόγους και ακαδημαϊκούς δασκάλους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται και διακονούν σε διάφορους επιμέρους τομείς, προετοιμάζοντας τη Μεγάλη Σύνοδο.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Σας προσκαλέσαμε εδώ θεωρώντας σας ως μια μικρή αντιπροσωπευτική ομάδα μιας αρκετά μεγαλύτερης ομάδας της Εκκλησίας μας, ένα σύμβολο του ζωντανού ενδιαφέροντος μας για όλους εκείνους που υπηρετούν και διακονούν τον Λόγο του Θεού με ποικίλους τρόπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είστε μια ομάδα που αποτελείται από θεολόγους και ιστορικούς, επιστήμονες και διδάσκοντες, γυναίκες και άνδρες από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη, καθώς επίσης από την Ασία και την Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να συσφίξουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της ιεραρχίας και των λαϊκών στο πεδίο της διακονίας, προς όφελος του Σώματος της Εκκλησίας».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τους δικούς τους προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις σε επιμέρους πεδία, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κατευθύνσεις τους: ως επικεφαλείς Ορθοδόξων σεμιναρίων και Ινστιτούτων, ως Καθηγητές σε μη Ορθόδοξα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ως θεολόγοι που υπηρετούν στην ιεραποστολή, τη θρησκευτική εκπαίδευση και τις εκδόσεις και ως επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, όπως επίσης στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου αφιερώθηκε σε μια ανοικτή συζήτηση γύρω από τις προετοιμασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας) προήδρευσε σε δύο εκτενείς συνεδρίες• εκφώνησε ομιλία προς τους συμμετέχοντες και συζήτησε ευρέως μαζί τους γύρω από τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Συνόδου.

Τα κείμενα των σχετικών παρουσιάσεων θα δημοσιευτούν στο προσεχές διάστημα.

Οι συμμετέχοντες ήταν: Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας), Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος (Λυμούρης), Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης), Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος (Βγενόπουλος), π. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Νικόλαος Ασπρούλης, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα), π. John Behr, Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδίμηρου (Η.Π.Α.), π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Will Cohen, Πανεπιστήμιο Scranton (Η.Π.Α.), Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), George Demacopoulos, Πανεπιστήμιο Fordham (Η.Π.Α.), Brandon Gallaher, Πανεπιστήμιο Exeter (Μεγάλη Βρετανία), π. Paul Gavrilyuk, Πανεπιστήμιο St. Thomas (Η.Π.Α.), Tamara Grdzelidze, Πρεσβεία της Γεωργίας στο Βατικανό (Κράτος του Βατικανού), Perry Hamalis, Κολλέγιο North Central (Η.Π.Α.), Nathan Hoppe, Σεμινάριο της Αναστάσεως (Αλβανία), Παντελής Καλαϊτζίδης, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα), Philip Kariatlis, Θεολογικό Κολλέγιο Αγίου Ανδρέα (Αυστραλία), π. Nicolas Kazarian, Πανεπιστήμιο Σορβόνης (Γαλλία), Elizabeta Kitanovic, Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Βέλγιο), John Klentos, Ορθόδοξο Ινστιτούτο Πατριάρχης Αθηναγόρας (Η.Π.Α.), π. Παντελεήμων Μανουσάκης, Κολλέγιο Holy Cross (Η.Π.Α.), Σωτήρης Μητραλέξης, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), π. Χρυσόστομος Νάσσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Aristotle Papanikolaou, Πανεπιστήμο Fordham (Η.Π.Α.), Θανάσης Παπαθανασίου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), Elizabeth Prodromou, Πανεπιστήμιο Tufts (Η.Π.Α.), π. Alexander Rentel, Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδίμηρου (Η.Π.Α.), James Skedros, Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού (Η.Π.Α.), Διονύσιος Σκλήρης, Πανεπιστήμιο Σορβόνης (Γαλλία), π. Nathanael Symeonidis, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής (Η.Π.Α.), Alexis Torrance, Πανεπιστήμιο Notre Dame (Η.Π.Α.), Αθανάσιος Βλέτσης, Πανεπιστήμιο Μονάχου (Γερμανία), Anton Vrame, Τμήμα Θρησκευτικής Εκπαίδευσης (Η.Π.Α.), Σταύρος Γιαγκάζογλου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), Gayle Woloschak, Πανεπιστήμιο Northwestern (Η.Π.Α.)

Ολόκληρο το χαιρετισμό του Πατριάρχη, στα αγγλικά, μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.

Κορυφή σελίδας


«Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ»

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά τη μνήμη του Φώτη Κόντογλου, για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας όχι μόνον το ζωγραφικό του έργο, κοσμικό και θρησκευτικό, αλλά και φωτίζοντας, για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.

Η διάρθρωση της έκθεσης είναι χρονολογική. Ακολουθεί τον καλλιτέχνη από το Αϊβαλί, όπου γεννήθηκε, στο Παρίσι όπου μαθήτευσε, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου ταξίδεψε, αλλά και στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής του. Περιλαμβάνει 150 έργα και περισσότερα από 100 τεκμήρια (εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές) από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού Μουσείου και από αρχεία ιδιωτικών συλλογών.

Τα περισσότερα τεκμήρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Φώτη Κόντογλου. Το αρχείο Φ. Κόντογλου δωρήθηκε το 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τους εγγονούς του καλλιτέχνη, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο, και αποτελεί πλεόν διακριτό μέρος των Ιστορικών και Φωτογραφικών Αρχείων του ΒΧΜ. Από το πολύτιμο αυτό αρχείο εκτίθενται φωτογραφίες, επιφυλλίδες του στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την αλληλογραφία του, συμβόλαια που αφορούν δημόσιες εκκλησιαστικές και ιδιωτικές παραγγελίες αγιογραφικών συνόλων, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα αλλά και μελέτες άλλων συγγραφέων για τον Φ. Κόντογλου.

Διάρκεια έκθεσης: έως 8 Μαΐου 2016

Κορυφή σελίδας


Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» - Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Γκίκα) είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή του και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.

Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ». Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ