Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 802, 8 Οκτωβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πνευματική Τετρακτύς» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

"Αποστολή" ιατρικής βοήθειας σε προσφυγόπουλα

Τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης κληρικών και λαϊκών: παρόν και μέλλον





Το περιοδικό Εκκλησία
στο www.ecclesia.gr
τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Πνευματική Τετρακτύς» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδήλωση που ονοματοδότησε «Πνευματική Τετρακτύς», παρουσίασε τέσσερις νέες εκδόσεις της. Στο Αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης παρουσία του Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γεωργίου Καλαντζή ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ ως εκπροσώπου του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Μητροπολιτών, του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανού, του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου και πλήθους προσκεκλημένων παρουσιάστηκε η εκδήλωση με τον συντονισμό της Δημοσιογράφου Διαμάντως Μπουρτζινου.

Στην έναρξη, ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος καλωσόρισε και ευχαρίστησε πάντας για την παρουσία τους μιλώντας με λίγα λόγια για το τεράστιο ιεραποστολικό έργο της Αποστολικής Διακονίας αλλά και για την εκδήλωση ενώ η χορωδία των Μαϊστόρων της ψαλτικής τέχνης απέδωσε ύμνους με την διεύθυνση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Εν συνεχεία για το βιβλίο «Οι άγγελοι και η αποστολή τους» του Jean Daniélou, μίλησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, για το βιβλίο «Ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος» του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο καθηγητής και διευθυντής του περιοδικού Θεολογία Σταύρος Γιαγκάζολου, για το βιβλίο «Ορθόδοξη πίστη και ζωή» του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, ο καθηγητής και διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κατσιάρας, ενώ, τέλος, για το βιβλίο «Θεέ μου, Θεέ μου, Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού» του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλιακμάνης.

Στο τέλος, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Ο πολύαθλος και πρωταθλητής της υπομονής», παραγωγή της Αποστολικής Διακονίας. Προηγήθηκε ταινία μικρού μήκους με τους σπουδαστές της Ελληνικής Γλώσσας στην Ρώμη να απαγγέλουν Άγγελο Σικελιανό.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, ενώ σε μια συγκινητική παρέμβαση ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία του από τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Κορυφή σελίδας


"Αποστολή" ιατρικής βοήθειας σε προσφυγόπουλα

Το πρόγραμμα «We care» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και του Ιδρύματός της, ξεκίνησε από το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται 350 προσφυγόπουλα ηλικίας από 1 έως 16 χρονών.

Tο πρόγραμμα εφαρμόζεται με την πολύτιμη συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί σήμερα λόγω της Ιεράς Συνόδου και εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κύριο Κωνσταντίνο Δήμτσα. Το πρόγραμμα στηρίζεται από την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» (ΚΕΔΕ) και τον Πρόεδρό της κύριο Γιώργο Πατούλη, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τον Διοικητή του κύριο Εμμανουήλ Παπασάββα, καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Στην σημερινή αποστολή συμμετείχαν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, ο Αγγελιοφόρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» Σάκης Ρουβάς, γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως και εθελόντριες από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του Προγράμματος «We care» στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου σήμερα πραγματοποιήθηκαν 110 εμβολιασμοί και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 παιδιά προσφύγων, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και δώρα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ανάμεσα στα είδη που μοιράστηκαν ήταν και προϊόντα εταιρειών οι οποίες τα προσέφεραν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Οι εταιρείες αυτές είναι: Νestle Hellas A.E., General Mills Hellas Α.Ε., Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ, Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Βag & Bag A.E.

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Μετά από την εξέταση, δόθηκε σε κάθε παιδί ένα ειδικό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα μπορεί να διακομίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Όλες οι περιπτώσεις καταγράφονται και γίνεται η σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, και πάντα σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους.

Το Πρόγραμμα «We care» σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες, και να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κορυφή σελίδας


Τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης κληρικών και λαϊκών: παρόν και μέλλον

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» η Ημερίδα Ενημέρωσης που οργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του και την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης που εκπόνησε για τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Έπειτα από τους χαιρετισμούς των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρου, Συνοδικού Συνδέσμου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα, αναπληρωτή προέδρου του Ιδρύματος, καθώς και των εκπροσώπων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών αρχών, ακολούθησε η εισήγηση του Διευθυντή του Ι.Π.Ε., πρωτοπρ. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε ως αντικείμενο «Το εκκλησιολογικό πλαίσιο της ‘’Διά Βίου Επιμορφώσεως’’». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ιδρύματος, καρπό του εμπνευσμένου οραματισμού του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄, την προσπάθεια σύζευξης του περιεχομένου των προγραμμάτων της Διά Βίου Μάθησης με τη θεολογική τους τεκμηρίωση από την παράδοση της Εκκλησίας, με στόχο την ανταπόκριση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα «με τρόπο παραδοσιακά σύγχρονο». Όπως σημείωσε, ο σύγχρονος ποιμένας καλείται να διαλεχθεί με ζέουσες ανάγκες, η διαχείριση των οποίων απαιτεί, εκτός του θείου φωτισμού, θεολογική κατάρτιση και επιστημονικές γνώσεις σε πολλά πεδία, όπως η βιοηθική, οι διαπροσωπικές καταστάσεις, τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, κ.λπ.

Το Ι.Π.Ε., επεσήμανε ο εισηγητής, συνιστά αναγνωρισμένο διά νόμου φορέα πιστοποιημένης ποιμαντικής κατάρτισης, γεγονός που συνεπάγεται δύο δυνατότητες: α) Η Εκκλησία έχει δικό της φορέα πιστοποιημένης διά βίου εκπαίδευσης (ν. 3879/2010) με περιεχόμενο που διαμορφώνει η ίδια. β) Ως πιστοποιημένος φορέας εξασφαλίζει την παροχή μοριοδοτούμενης επιμόρφωσης για την αξιολόγηση των κληρικών και των στελεχών της, η οποία απαιτείται από το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Ολοκληρώνοντας, ο Διευθυντής του Ιδρύματος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα στο εγγύς μέλλον σε κάθε Μητρόπολη να υπάρχει θεσμοθετημένα υπεύθυνος για την ποιμαντική επιμόρφωση κληρικός και η Εκκλησία να διαθέτει μια κεντρική υπηρεσία που θα συντονίζει και υποστηρίζει το έργο του Ι.Π.Ε.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος, κ. Κων. Καλτσάς, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας», που καλύπτει το τμήμα των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά βίου μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο της Πράξης, διετούς διάρκειας (Οκτώβριος 2013-2015), υλοποιήθηκαν, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου κληρικών και λαϊκών στελεχών (από τους συνολικά 3.000 που συμμετείχαν σε όλα τα παρεχόμενα προγράμματα), σαράντα (40) προγράμματα διάρκειας 28 ωρών το καθένα, εκ των οποίων τριάντα έξι (36) στην Περιφέρεια Αττικής και τέσσερα (4) στον Λαγκαδά.

Ο εισηγητής παρουσίασε στη συνέχεια ορισμένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της Πράξης, εργαλεία χρήσιμα για τη βελτίωση τόσο του συγκεκριμένου έργου, όσο και για το μελλοντικό σχεδιασμό και παραγωγή αντίστοιχων προγραμμάτων. Οι σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογένειας, του παιδιού και του εφήβου, οι μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, τους νοσούντες και τους οικείους τους, η εκπαιδευτική διδασκαλία για τη δημιουργία πολιτιστικών προγραμμάτων με βάση τα θεολογικά κείμενα καθώς και με βάση την ειρήνη και την αλληλεγγύη, απετέλεσαν τις θεματικές ενότητες. Το υψηλότερο ποσοστό (40,55%) των συμμετεχόντων αφορά στην ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 7,22% που παρακολούθησε ήταν άνω των 60 ετών. Η μεγάλη πλειοψηφία (82%) ήταν απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ), εννέα στους δέκα (90,6%) δήλωσαν ότι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αν και περίπου το 58% ανέφερε ότι έχει μικρή ή καθόλου εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 86% των ερωτηθέντων εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και την άριστη διοικητική υποστήριξη του Ιδρύματος (92,6%), ενώ το 65% δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε άριστα στις προσδοκίες του. Τέλος, το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων (97,47%) πιστεύει ότι έχει ανάγκες για συνεχή επιμόρφωση, ενώ στο ερώτημα για τις επιθυμητές ενότητες σε μελλοντικά σεμινάρια τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα (17,21%), η Εξομολογητική (13,36%) και, αξιοσημείωτο εύρημα, όπως επεσήμανε και ο εισηγητής, η Εκκλησιαστική Διοίκηση (10,93%).

Οι ομόθυμες επισημάνσεις από τους ομιλητές στην εκδήλωση για την καινοτομία και την επιτυχία της πρωτοβουλίας που συνάδουν με τις ίδιες τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε αυτά, αποτελούν μια πρώτη ελπιδοφόρο παρακαταθήκη εν όψει του τρέχοντος σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων, στα οποία αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των Μητροπόλεων, των κληρικών και των λαϊκών που θα συμμετάσχουν.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ