Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 798, 24 Σεπτεμβρίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ελλήνων ήχοι" στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών

Έκθεση στο Μπενάκη για τον Άγιο Νικόλαο «στο σημείο μηδέν» της Ν. Υόρκης

Το βλέμμα του Κολοκοτρώνη στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική




ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Η Μάρω Βαμβουνάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής του Ρ/Σ:
«Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη - Σελίδες του κόσμου και της ψυχής» διαβάζει σήμερα τη νουβέλα του Έρνεστ Χεμινγουαίη
«Ο Γέρος και η Θάλασσα». Στις 23:00 το βράδυ.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Ελλήνων ήχοι" στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζουν τη συναυλία «Ελλήνων Ήχοι» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών (Πλατεία Μητροπόλεως), η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στη συναυλία συμμετέχουν ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του κ. Σταύρου Μπερή, η ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Χαλκιά.

Προλογίζει ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, τραγουδά η Σοφία Μάνου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγός επικοινωνίας το Ραδιόφωνο του 89,5.

Κορυφή σελίδας


Έκθεση στο Μπενάκη για τον Άγιο Νικόλαο «στο σημείο μηδέν» της Ν. Υόρκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση του Σαντιάγο Καλατράβα, «Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, στο 'Σημείο Μηδέν'».

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου στο 'Σημείο Μηδέν' της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Όπως σημείωσε, «Συν Θεώ και Ανθρώποις, το 'Χριστός Ανέστη' κατά το Πάσχα του 2017 θα ψαλεί ξανά στο νέο Ελληνορθόδοξο 'Εθνικό Ιερό του Αγίου Νικολάου' στο 'Σημείο Μηδέν' της Νέας Υόρκης. Στην ίδια, περίπου, τοποθεσία του παλαιού Ναού, τον οποίο κάλυψαν τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με την εφήμερη λάμψη του συγκεκριμένου 'αμερικανικού ονείρου', όπως το έπλασε η 'ανέμελη' αντίληψη του αντίστοιχου νεοϋορκέζικου νεωτερισμού».

Τόνισε ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αρχιτεκτόνημα του Σαντιάγο Καλατράβα, ενός δημιουργού με διαχρονική αλλά και παγκόσμια συνθετική δύναμη, θα αναδίδει την κομψή μα κι απέριττη λάμψη του 'αναμμένου κεριού' ή του 'λύχνου του άστρου', μέσα από την εμφαντική βυζαντινή επιρροή κυρίως της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας.

» Κάπως έτσι ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αυτό το 'Εθνικό Ιερό' στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο 'Σημείο Μηδέν', θα συμβολίζει εφεξής δύο, μεταξύ άλλων, εμβληματικές πτυχές της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα:

Πρώτον, της μετάβασης από τη νοοτροπία της αμεριμνησίας σ' εκείνη της περίσκεψης και, γιατί όχι, από τη νοοτροπία της «εωσφορικής» αλαζονείας σ' εκείνη της κατανόησης της προσκαιρότητας των εγκοσμίων.

Δεύτερον -και συνακόλουθα- της έκφρασης της ταπεινότητας κατά την Καινή Διαθήκη και της ματαιότητας κατά την Παλαιά Διαθήκη, όπως την αποδίδει, μ' άκρως αντιπροσωπευτικό τρόπο, ο 'Εκκλησιαστής': 'Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης. Τις περισσεία τω ανθρώπω εν παντί μόχθω αυτού, ω μοχθεί υπό τον ήλιον; Γενεά πορεύεται και γενεά έρχεται, και η γη εις τον αιώνα έστηκε'».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου ουδόλως υποβαθμίζει, με τον συγκεκριμένο συμβολισμό του, τον 'Ανθρωπο. Κάθε άλλο μάλιστα. Η περίσκεψη και η ταπεινότητα απλώς επισημαίνουν τα όρια της ανθρώπινης δημιουργίας, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την, περίπου έμφυτη, ανθρώπινη έπαρση» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, ως Ορθόδοξη πηγή έμπνευσης, προτρέπει τον 'Ανθρωπο και στην επί γης καταξίωσή του, μεσ' από τον σεβασμό της αξίας του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Δηλαδή στην καταξίωση εκείνη που τον ωθεί στο οριακό μέγεθος της εικόνας και της ομοίωσης του Δημιουργού του».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, ο γνωστός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, η τέως υπουργός Πολιτισμού και διευθύντρια της Πινακοθήκης της Ελλάδος Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου, καθώς και ο Άγγελος Δεληβορριάς, ενώ μετά τον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον Σαντιάγο Καλατράβα στην έκθεση και μάλιστα στα γαλλικά.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται τα στάδια της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες, σχέδια, ακουαρέλες, ψηφιακές αποδόσεις του ναού, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Υπενθυμίζεται, ότι το παλιό κτίσμα του ελληνορθόδοξου ναού καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ύστερα, από μακρές διαπραγματεύσεις με τη Λιμενική Αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του New Jersey, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έλαβε την άδεια να οικοδομήσει νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας, πάνω από το Κέντρο Ασφαλείας Οχημάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Μάλιστα, η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο 'Σημείο Μηδέν', από τον Σαντιάγο Καλατράβα, όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.

Κορυφή σελίδας


Το βλέμμα του Κολοκοτρώνη στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική

Με πρωτοβουλία της ΄Ενωσης Τριπολιτών Αττικής έξι διακεκριμένοι Αρκάδες ζωγράφοι δέχτηκαν να φιλοτεχνήσουν την μορφή του Αρκάδα στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική του τεχνοτροπία, προκειμένου τα πορτραίτα τους να δωριθούν και να τοποθετηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Τρίπολης.

Οι ζωγράφοι είναι οι: ΄Αγγελος Αντωνόπουλος, Απόστολος Γιαγιάννος (2 πίνακες), Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου, Μαριλύ Ξαγά, Γεώργιος Ρόρρης και Νίκος Τσαρουχάς.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 , στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και ώρα 7.30 μ.μ. , ενώπιον των Αρχών της Πόλης, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Τριπολιτών κ. Φώτης Τούντας θα παραδώσει στον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παυλή τους 7 πίνακες – πορτραίτα.

Η παρουσίαση των ζωγράφων και των πινάκων τους θα γίνει από τον Ιστορικό Τέχνης κ. Νίκο Γρηγοράκη.

Η 23η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της ΄Αλωσης της Τριπολιτσάς από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η προσφορά των πορτραίτων του από τους σημαντικούς Αρκάδες καλλιτέχνες έγινε με το σκεπτικό να τιμηθεί η πιο θρυλική Αρκαδική μορφή της νεώτερης ιστορίας μας.

Η συλλογική αυτή δουλειά των 7 πορτραίτων από τους 6 ζωγράφους έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί μέχρι σήμερα για τον Κολοκοτρώνη, από τις γραπτές περιγραφές των ιστορικών της εποχής του, είναι μετρημένες.

Η εκδήλωση θα κλείσει με δημώδη τραγούδια από τη μεγάλη χορωδία «ΤΡΙΠΟΛΗ».

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο τον λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στους νέους.

(το έργο στη φωτογραφία είναι του Γιώργου Ρόρρη)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ