Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 778, 9 Ιουνίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αν οι δανειστές ζητήσουν από την Ελλάδα αίμα, θα τους δώσουμε Πνεύμα»

Εγκαίνια για το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στο Ηράκλειο

Εθνική Βιβλιοθήκη: Ψηφιοποιούνται 300 χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης

Συγκέντρωση Λευκών Ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας






Διαδικτυακό κέντρο ποιμαντικών ερευνών
Μελετών και Εφαρμογών






ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αν οι δανειστές ζητήσουν από την Ελλάδα αίμα, θα τους δώσουμε Πνεύμα»

"Αν οι δανειστές ζητήσουν από την Ελλάδα αίμα, εμείς θα τους δώσουμε Πνεύμα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη Λιβαδειά, όπου βρέθηκε, για να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Νικοδήμου.

Κορυφή σελίδας


Εγκαίνια για το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στο Ηράκλειο

«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού το μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», το οποίο εγκαινίασε στο Ηράκλειο.

Το νέο μουσείο στεγάζεται σε ένα σημαντικό μνημείο του Ηρακλείου, το ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β' Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669 και αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το μουσείο λειτουργεί και πάλι μετά τις εργασίες αναστήλωσης του ναού που ξεκίνησαν το 2007 και την επανέκθεση των έργων που άρχισε το 2012 με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το μουσείο προσφέρει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματά του είναι έργα του Άγγελου Ακοτάντου (15ος αιώνας) και Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αιώνας), σημαντικών εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.

Εκτίθενται ακόμη τοιχογραφίες, αντιπροσωπευτικά έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.

Κορυφή σελίδας


Εθνική Βιβλιοθήκη: Ψηφιοποιούνται 300 χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης

Τριακόσια χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης που ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης ψηφιοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Μελέτη των Χειρογράφων της Καινής Διαθήκης του Τέξας (Center for the Study of New Testament Manuscripts - CSNTM).

Σύμφωνα με το Βήμα, οι προετοιμασίες για την ψηφιοποίηση των χειρογράφων ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο και η φωτογράφισή τους θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι. Το έργο της ψηφιοποίησης πραγματοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το CSNTM είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Τέξας και σκοπό την ψηφιακή φωτογράφιση των σωζόμενων χειρογράφων της Καινής Διαθήκης και την ελεύθερη διάθεσή τους στη διεθνή ερευνητική κοινότητα, τη μελέτη των χειρογράφων με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και την έκδοση σχετικών μονογραφιών αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων για την εξέταση και ανάλυση των χειρογράφων της Καινής Διαθήκης.

Από το 2002 που ιδρύθηκε έχει αναλάβει αρκετές αποστολές σε πολλά μέρη του κόσμου προκειμένου να φωτογραφίσει χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης. Έχει ήδη ψηφιοποιήσει, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Κωνσταντινούπολη, της βιβλιοθήκης της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, τη συλλογή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ανν Αρμπορ, χειρόγραφα από τα Εθνικά Αρχεία της Αλβανίας στα Τίρανα και από τη βιβλιοθήκη Chester Beatty στο Δουβλίνο.

Τα γνωστά σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης είναι περίπου 5.800. Από αυτά 300 βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που θεωρείται ένα από τα πέντε μεγαλύτερα αποθετήρια τέτοιων χειρογράφων ανά τον κόσμο, μαζί με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Το CSNTM υπολογίζει ότι θα ψηφιοποιήσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη περισσότερες από 150.000 σελίδες, σε δύο αποστολές ψηφιοποίησης, εφέτος και το επόμενο καλοκαίρι.

Η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, υποστηρίζει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου, διότι η ΕΒΕ, χωρίς να πληρώσει για τις υπηρεσίες του CSNTM, θα έχει ψηφιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των χειρογράφων της συλλογής της. Εκείνο που παραχωρούν τα ιδρύματα στο CSNTM είναι το δικαίωμα ανάρτησης των ψηφιακών εικόνων στον ιστότοπό του (www.csntm.org), από όπου μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμες.

Κορυφή σελίδας


Συγκέντρωση Λευκών Ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας

Από την Τρίτη 9 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015,στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Καλλιθέας, Αγησιλάου 9Αθα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση λευκών ειδών και συγκεκριμένα: σεντόνια και μαξιλαροθήκες, πετσέτες, κουβέρτες και παπλώματα

Τα είδη αυτά θα διατεθούν στις επωφελούμενες οικογένειες του τρέχοντος τετραμήνου (Μάιος-Αύγουστος 2015), με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους σε λευκά είδη.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μπορούν να φέρουν τα είδη που αναφέρθηκαν καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ