Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)

Τεύχος 767, 27 Απριλίου 2015
Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θυρανοίξια της ιστορικής Μονής Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Εγκαίνια για το νέο Μουσείο στον Άγιο Γεώργιο Παλαιού Καΐρου

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την EEAI σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τον ΙΣΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών






Πλούσιο φωτογραφικό οδοιπορικό από την επίσκεψη στο Αρχιεπισκόπου στο Κάιρο στην επικαιρότητα του ecclesia.gr



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Θυρανοίξια της ιστορικής Μονής Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο

Για κοινό αγώνα και κοινές ελπίδες έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία των Θυρανοιξίων της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής, της Κυπριακής και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των ελληνικών κοινοτήτων Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο.

Στο Κάιρο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται την πρώτη Παρασκευή μετά την εορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου, κι αυτό διότι η Παρασκευή για ολόκληρη την Αίγυπτο είναι ημέρα αργίας και επειδή αρκετοί μουσουλμάνοι τιμούν και σέβονται τον Άγιο Γεώργιο έχει αποφασισθεί να εορτάζεται η μνήμη του Παρασκευή, ώστε να μπορούν όλοι να έρχονται στην ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: "Η φήμη του τιμωμένου σήμερον Αγίου Γεωργίου επλήρωσε άπασαν την γην. Ανηγορεύθη προστάτης πλείστων κρατών και βασιλείων και πολιούχος πλείστων έτι πόλεων. Επ' ονόματι αυτού ιδρύθησαν εκκλησιαστικά και ιπποτικά τάγματα. Σκέπει στρατεύματα υπό την σημαίαν αυτού. Επίσης ανηγορεύθη προστάτης πολλών επαγγελμάτων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, και αυτού έτι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ου εν τω προαυλίω εστήθη υπερμέγεθες χαλκούν άγαλμα αυτού, καταβάλλοντος τον δράκοντα".

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης μίλησε και για την ιστορία της μονής λέγοντας: "Η Ιερά Θεοβάδιστος Μονή αύτη του Αγίου Γεωργίου εν Παλαιώ Καΐρω αποτελεί το διαχρονικόν σύμβολον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ιδρύθη, ως κυκλοτερής ναός, επί πύργου ρωμαικού στρατοπέδου, έδρας μιάς των τριών ρωμαικών λεγεώνων της Αιγύπτου. Η τιμή του Αγίου Γεωργίου, ως στρατιώτου, διεδίδετο εν άπαντι τω ελληνορρωμαικώ κόσμω διά των ρωμαικών στρατευμάτων. Ο Άγιος Γεώργιος εν τω ρωμαικώ στρατώ έλαβε το αξίωμα του χιλιάρχου, διοικητού λεγεώνος, και του κόμητος, συνοδού επισήμων προσώπων και αυτού τούτου του αυτοκράτορος. Ο κυκλοτερής ναός αυτού και συναξαριακαί περί αυτού πηγαί εκφαίνουσιν ότι ούτος, υπηρετήσας εν τω αυτόθι ρωμαικώ στρατοπέδω, μετέβη είτα εις Κυρήνην επί αποστολή, ένθα ετέλεσε τον άθλον αυτού κατά του βυθίου δράκοντος, ον διασώζει εν τη Ιστορία των Αγίων αυτού ο Αρχιεπίσκοπος Γενούης Ιάκωβος ντε Βοράγγινε, παραλαβών παρά των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαυρίας. Η δρακοντοκτονία του Αγίου Γεωργίου, ήτις εγένετο εν Κυρήνη, παραδίδεται και εν τη ανατροφοδοτουμένη βυζαντινή και μεταβυζαντινή θύραθεν εκκλησιαστική ποιήσει. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου αύτη ελειτούργησε και ως νοσοκομείον, πτωχοκομείον και γηροκομείον. Διά τας εν αυτώ μοναστρίας, συντηρούσας ανημμένας τας λαμπάδας αυτών, ως φρόνιμοι νύμφαι Χριστού, εκλήθη και Μονή της Λαμπάδος. Από του δεκάτου εβδόμου μέχρι του δεκάτου ενάτου αιώνος οι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας διέμενον εν τη Μονή ταύτη".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην μέριμνα του Πατριάρχη για την ανακαίνιση της μονής και στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Αθανάσιου Μαρτίνου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παρουσία τους.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που βρίσκεται στο Κάιρο, για να δώσει κουράγιο σε όλους, καθώς, όπως είπε, "είναι ο άνθρωπος που δίνει και θα δώσει αγώνες για την Ελλάδα".

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου ο Πατριάρχης τόνισε: "Προσευχόμαστε ο Στρατηλάτης Άγιος Γεώργιος να δώσει τα δίκαια, γιατί ξέρει να θαυματουργεί στο νησί της Κύπρου"

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και "στη συμβίωση των λαών σε αυτά εδώ τα χώματα και ευχαρίστησε τον Θεό που "τον αξίωσε να βρίσκεται στην Ροτόντα της Ανατολής". Συνεχάρη την οικογένεια Μαρτίνου για την δωρεά και ευχήθηκε "να υπάρξουν μιμητές που θα στηρίξουν τον λαό και το Έθνος αυτές τις δύσκολες ώρες. "Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα σας στηρίξει" είπε ο κ. Παυλόπουλος στον Πατριάρχη και προσέθεσε: "Αναγνωρίζω την ευμένεια της Αιγυπτιακής Πολιτείας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και τους ευχαριστώ λέγοντας πως οι αγωνίες είναι κοινές. Ο αγώνας είναι κοινός για τα ιδανικά που αφορούν τον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο Κάιρο το έργο σας είναι γνωστό και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος είναι εδώ για να αναγνωρίσει το έργο σας και να σας πει αυτό που τόνισα από πλευρά Πολιτείας. Είμαστε μαζί σε έναν ενιαίο αγώνα Εκκλησία και Πολιτεία, για να στηρίξουμε τις παραδόσεις του Έθνους και του Γένους μας." Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου.

Κορυφή σελίδας


Εγκαίνια για το νέο Μουσείο στον Άγιο Γεώργιο Παλαιού Καΐρου

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο του Αγίου Γεωργίου Καϊρου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των Αρχών της πόλης, της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και μουσουλμάνοι που βρίσκονταν από το πρωί εκεί, όπως κάθε χρόνο την ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου στην Αίγυπτο.

Σε μήνυμά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει αναφέρει "Το ιστορικό αυτό μνημείο δεν έχει για μας μόνο θρησκευτική αξία, αλλά αποτελεί σύμβολο φιλίας των λαών της Αιγύπτου και της Ελλάδος, καθώς και σύμβολο και φάρος συνυπάρξεως και αλληλοσεβασμού των θρησκειών".

Η ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου, γνωστή ως η Ροτόντα της Ανατολής, εδράζεται επί ενός τριώροφου Ρωμαϊκού Πύργου κυκλικής κάτοψης, χτισμένου τον 1ο αιώνα μ. Χ. Ο πύργος αποτελείται από δύο δακτυλίους λιθοδομής συνδεόμενους με εγκάρσιους τοίχους με εξωτερική διάμετρο 27μ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονταν επί του πύργου, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πύργος αποκαταστάθηκε και στη συνέχεια ανεγέρθη η επιβλητική Ροτόντα.

Όπως περιέγραψε σε εκπομπή του 89,5 ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ο Ρωμαϊκός Πύργος ήταν πλημμυρισμένος στο κατώτερο επίπεδό του μέχρι το 2002, οπότε και ολοκληρώθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποστράγγισης των υπογείων υδάτων στο παλαιό Κάιρο μέσω ενός συστήματος σηράγγων και σημείων άντλησης. Ο Ρωμαϊκός Πύργος δεν ήταν επισκέψιμος λόγω των υδάτων και των χιλιάδων νυχτερίδων που βρίσκονταν εκεί. Οι τοίχοι είχαν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις και η αποκατάσταση θεωρούνταν απαραίτητη.

Δίπλα ακριβώς από το Μοναστήρι βρίσκεται το ιστορικό χριστιανικό νεκροταφείο του Καΐρου, που θυμίζει την παρουσία των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την EEAI σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τον ΙΣΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με κοινό στόχο την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών υγείας προχώρησαν ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.

Η παροχή υπηρεσιών υγείας με μέσα από Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο σε εξεταζόμενους/ες θα γίνεται κυρίως μέσω των φορέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αλλά και των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Πέραν του κυρίου στόχου προσφοράς σε παθολογικές καταστάσεις, θα γίνεται και πρωτοβάθμια προληπτική φροντίδα, όπως test PAP και έλεγχος για την εντόπιση τραχηλικής βλάβης της γυναίκας, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων , εξέταση μαστού, και υπερηχογράφημα μαστών, καθημερινά από τις 9:30 – 17:00.

Θα λειτουργεί επίσης Καρδιολογικό – Παθολογικό – Παιδιατρικό – Χειρουργικό και Δερματολογικό Ιατρείο, δύο φορές την εβδομάδα από τις 9:00 – 14:00. Θα υπάρχει η δυνατότητα να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική Αίματος, Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Ουρία και Τρανσαμινάσες, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Κάθε Τετάρτη το απόγευμα από τις 17:00-19:00 θα λειτουργεί επίσης συμβουλευτικός σταθμός ειδικά για ζευγάρια με υπογονιμότητα και με την παρουσία ιατρού γυναικολόγου, εξειδικευμένου στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, εξειδικευμένης μαίας και ειδικής ψυχολόγου που θα απαντούν στα ερωτήματα του ζευγαριού με πειστικότητα και κατανόηση σύμφωνα με την προϋπάρχουσα καθημερινή εμπειρία και την διεθνή βιβλιογραφία. (Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6800525 & 210-6894326).

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο (Παπανικολή 10-Χαλάνδρι), τις ίδιες ώρες, 10:00-14:00 καθημερινά και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου - Νέος Κόσμος) που λειτουργούν υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

Η προσφορά των ανωτέρω κοινωνικών υπηρεσιών (ιατρικών – φαρμακευτικών) θα γίνεται ανεξάρτητα στο χώρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Παπανικολή 10 – Χαλάνδρι) όπου βρίσκεται και το Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας καθώς και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του e-learning Προγράμματος «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» που υλοποιείται από το Καλοκαίρι του 2013 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πληροφορίες για την Αποστολή: Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Ν. Κόσμος (πλατεία Κυνοσάργους), Τ.Κ.: 11743, Τηλ.: 213 0184400, www.mkoapostoli.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ