Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 754, 17 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας

Το προνοιακό έργο της Αρχιεπισκοπής

Όλοι μαζί μπορούμε και στην Τήνο

Έκθεση φωτογραφίας για τον Άθω






Ο Άθως στο φακό του Ανδρέα Σμαραγδή



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας

Εκοιμήθη το απόγευμα της Δευτέρας σε ηλικία 83 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας.

Το σκήνωμά του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ την Πέμπτη το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία. Θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός στην ιερά Μονή Προφήτη Ηλία.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας - κατά κόσμον Νικόλαος Ζακόπουλος - γεννήθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων το 1931.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1956. Το 1967 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Τορόντο, του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στα αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας.

Έχει εργαστεί ως καθηγητής Ηθικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Φιλοσοφίας του Δικαίου σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959. Από το έτος της χειροτονίας του έως την εκλογή του σε Επίσκοπο διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος αλλά και διευθυντής εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακόμα το 1986 διετέλεσε εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος, έχοντας διαπράξει σημαντικό έργο στον εκπαιδευτικό τομέα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε από τη θέση του διδάσκοντα είτε έχοντας διοικητική εκπαιδευτική θέση. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής στην μητρόπολη του και της επαναλειτουργίας αρκετών ερειπωμένων μοναστηριών της περιοχής.

Στις 18 Μαρτίου 2014, μετά από 28 χρόνια ποιμαντορίας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του στη Μητρόπολη Φωκίδος.

Κορυφή σελίδας


Το προνοιακό έργο της Αρχιεπισκοπής

Συμπληρώνονται επτά χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Η ενθρόνισή του συνέπεσε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας αφορμή από την σημερινή επέτειο μιλήσαμε με τον Διευθυντή του Φιλοπτώχου Ταμείου, π. Βασίλειο Χαβάτζα, για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής την τελευταία εϕταετία.

Κοινωνικά συσσίτια – δωρεάν φαγητό

«Επί Μακαριστού Χριστοδούλου, όπως μας είπε ο π. Βασίλειος, οργανώθηκε ένα δίκτυο σίτισης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε κι εκσυγχρονίστηκε ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τότε που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τριπλασιάστηκαν οι μερίδες φαγητού μέσω των Κέντρων Ενοριακής Αγάπης. Από 2.500 ανθρώπους που εξυπηρετούσαμε σε καθημερινή βάση, ο αριθμός πλέον έχει αυξηθεί δραματικά, στους 10.000. Το ίδιο έχει γίνει και στο κεντρικό συσσίτιο που διανέμεται στην Ομόνοια. Εκεί βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό όσοι δεν καλύπτονται από κάποια ενορία, αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες, που φοβούνται να δηλώσουν στοιχεία και τόπο διαμονής. Περίπου 1000 μερίδες διανέμονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπρόσθετα, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» αποστέλλουν μέσω των ενοριών, πακέτα με βασικά είδη διατροφής σε 8.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έτσι, ενισχύουμε σε όλη την Αθήνα όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν την ανεργία, με αξιοπρέπεια και εχεμύθεια.

Και δεν πρέπει να λησμονούμε, βέβαια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, που σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής , προσφέρουν κι αυτά τρόφιμα σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας».

Ιατροφαρμακευτική φροντίδα

«Η Οργάνωση «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών παρέχει κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας με προγραμματισμένες επισκέψεις στις ενορίες της Αθήνας, εξυπηρετώντας ανασφάλιστους, καθώς και ηλικιωμένους που αδυνατούν να επισκεφθούν τα Κέντρα υγείας.

Για την φαρμακευτική κάλυψη των αναξιοπαθούντων ο Αρχιεπίσκοπος έχει εγκαινιάσει δύο κοινωνικά φαρμακεία με την αρωγή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβομηχανίας».

Στήριξη της άγαμης μητέρας και της οικογένειας

«Το Κέντρο στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ), αθόρυβα αλλά με ουσιαστικό τρόπο βοηθά την άγαμη μητέρα, την μονογονεϊκή οικογένεια, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, την οικογένεια συνολικά».

Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία –δημιουργική απασχόληση για το παιδί

«Μέριμνα του Μακαριωτάτου είναι η συνεχής εκπαίδευση των παιδιών. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες σταμάτησαν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Αυτήν τη δυνατότητα παρέχει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής, προσφέροντας σε μαθητές Γυμνασίου -Λυκείου δωρεάν μαθήματα φροντιστηριακού τύπου σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα γίνονται σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους 4 (στοά Αθηνών), σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες.

Σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί το «Δημήτριο Κέντρο» δημιουργικής απασχόλησης παιδιού στο Μοσχάτο. Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σιτίζονται, μελετούν , απασχολούνται δημιουργικά, ψυχαγωγούνται.

Η «Αποστολή» δημιούργησε και λειτουργεί πρότυπο παιδικό σταθμό, τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» στο Δήλεσι Βοιωτίας. Ο σταθμός προσφέρει καθημερινά πρωινό στα παιδιά, ενώ ποικίλλουν οι δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως μαθήματα αγγλικών, ξεναγήσεις σε μουσεία, γυμναστική και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αξίζει ακόμη ν’ αναφερθεί ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων «Εστία», που παρέχει υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες, δυναμικότητας 20 ατόμων».

Φροντίδα σε αστέγους – άπορους

«Ο νέος χώρος διανομής ρουχισμού, το πρώην «Ταβιθά», βρίσκεται κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην περιοχή του Ψυρρή. Στο χώρο αυτό συγκεντρώνονται ρούχα, υποδήματα και κλινοσκεπάσματα σε άριστη κατάσταση από ενορίες, ιδιώτες και εταιρείες και διανέμονται στη συνέχεια σε συνανθρώπους μας που παραπέμπονται εκεί από την κοινωνική υπηρεσία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπάρχει, τέλος, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης αστέγων από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο σε συνεργασία με τις ενορίες των Αθηνών (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής www.filoptocho.gr)

Κορυφή σελίδας


Όλοι μαζί μπορούμε και στην Τήνο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, στην Τήνο, διανομή τροφίμων σε εμπερίστατες και άπορες οικογένειες Τηνίων και μεταναστών, στα πλαίσια του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Είμαστε μια Οικογένεια».


Οι διανομές τροφίμων και άλλων ειδών (ένδυσης & υπόδησης) πραγματοποιούνται καθημερινά 1-2 μ.μ. στους χώρους της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ευχαριστεί όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές για την προσφορά των τροφίμων για μέσω του προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε».

Κορυφή σελίδας


Έκθεση φωτογραφίας για τον Άθω

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη με θέμα το Άγιον Όρος.

H φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη «Άθως, Τα χρώματα της πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998 – 2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης.

(Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου).

Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12 – 2 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 5223 101, 210 5223 540, 210 3234 267

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ