Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 752, 9 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Χαλκίδα

1.300.000 ευρώ από τη Μητρόπολη Κερκύρας για το φιλανθρωπικό και πνευματικό της έργο το 2014

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον προστάτη της Μέγα Φώτιο

Οι ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι ταξιδεύουν και δισκογραφούνται στο εξωτερικό με τη Νεκταρία Καραντζή




Ύμνοι και τραγούδια στην Παναγία
με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή

Η συλλογή περιέχει κάποιους
από τους πιο αριστοτεχνικούς
Βυζαντινούς Ύμνους της Παναγίας, αλλά επίσης
και τραγούδια της Ελληνικής Παράδοσης
που αναφέρονται στο όνομά Της.
Πληροφορίες στο τηλ. 210 7298222



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Χαλκίδα

Το πρωινό του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στην στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος προσήλθε στην Θεία Λειτουργία, προκειμένου να προεξάρχει στο τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του συμμαθητού του από τα γυμνασιακά χρόνια, αοιδ. Ιωάννου Βεργή.

Μάλιστα, επειδή κατ’ αυτή την ημέρα συμπληρώθηκε επταετία από της εκλογής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών του Μακαριωτάτου (7-2-2008), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έκαμε εκτενή αναφορά στην επέτειο, ενώ και ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε τον Δεσπότη, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς και εν συνεχεία προεξήρχε του Μνημοσύνου.

Μετά την Απόλυση ο Μακαριώτατος ευλόγησε τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, η οποία με την ευθύνη του Ιερέως π. Ιωάννου Γκρινιάρη επιτελεί ένα ουσιαστικό έργο προς τη νεότητα.

Κορυφή σελίδας


1.300.000 ευρώ από τη Μητρόπολη Κερκύρας για το φιλανθρωπικό και πνευματικό της έργο το 2014

Σε κληρικολαϊκή σύναξη που διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων "Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ" ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έκανε τον οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2014. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Νεκτάριος, η τοπική Εκκλησία δαπάνησε περί τα 1.300.000 Ευρώ για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας, όπως επίσης και για την διεξαγωγή του ποικίλου πνευματικού και ιεραποστολικού έργου της το 2014. Όλα αυτά σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, στην οποία η Εκκλησία δίνει καθημερινά την μαρτυρία της προσφέροντας 400 μερίδες φαγητό μέσω των τριών Διενοριακών συσσιτίων και βοηθώντας στην συντήρηση 300 οικογενειών μέσα από τα τέσσερα Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργεί. Αναλυτικά ο απολογισμός του 2014 θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imcorfu.gr

Απευθυνόμενος προς τους ιερείς και λαϊκούς ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι από τον Έρανο της Αγάπης του Δεκεμβρίου του 2014 συγκεντρώθηκε το ποσό των 60.000 Ευρώ, το οποίο διατέθηκε στους αναξιοπαθούντες του τόπου μας τις ημέρες των Χριστουγέννων. Περιέγραψε ακόμη τις προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας να βοηθήσει και τους φυλακισμένους με την ίδρυση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ "Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΚΑΣ", όπως επίσης και την αγωνία του ιδίου για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου η Εκκλησία της Κέρκυρας να μπορεί να επιτελέσει καλύτερα το έργο της.

Ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους ιερείς και τους λαϊκούς συνεργάτες να δραστηριοποιηθούν, ώστε να ανανεωθεί ο πληθυσμός των πιστών μελών της Εκκλησίας, να έρθουν περισσότεροι νέοι και να φανεί η προσπάθεια της Εκκλησίας να διακονήσει ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο.

Κατά την εκδήλωση ευλογήθηκε και η βασιλόπιτα των φιλοπτώχων ταμείων.

Κορυφή σελίδας


Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον προστάτη της Μέγα Φώτιο

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή το πρωί, 6 Φεβρουαρίου 2015, τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου των Συνοδικών Μητροπολιτών, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και του Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός Πάνου, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Μαραθώνος κ. Μελίτων, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Eπίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Επίσης παρέστησαν: οι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ. Μάριος Μπέγζος και κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθώς και οι Ελλογιμώτατοι Πρόεδροι των τεσσάρων Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος που ευρίσκεται στον χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη, κατά την ημέρα αυτή, σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές και τους λοιπούς διδάσκοντες στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Της συσκέψεως προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη ανέφερε: «Κορυφαίος στην πλειάδα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, ο Άγιος Φώτιος ανεδείχθη μέγας ως θεολόγος, μέγας ως εκκλησιαστικός ανήρ, μέγας ως συγγραφεύς, αλλά και μέγας ως λαϊκός κρατικός λειτουργός, σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας, κατά την οποία κράτος και Εκκλησία γνώριζαν βαθειές συγκρούσεις και αντιθέσεις, εντός και εκτός συνόρων. Ως μιμητής του Κυρίου, κατά την διάρκεια της αγίας βιοτής του, αντιμετώπισε υπέρ της αληθείας και της δικαιοσύνης σοβαρούς κινδύνους, βασάνους και διωγμούς, δις εξωσθείς της Πατριαρχίας, και, τέλος, εν εξορία εκδημήσας».

Ο Μακαριώτατος τόνισε ιδιαίτερα ότι εμείς σήμερα «στρεφόμεθα προς το μεγαλείο του πνεύματος και της ψυχής του, που τον κατέστησαν μείζονα μορφή της Εκκλησίας και των Γραμμάτων. Εντρυφούμε στην ιστορία και τα συγγράμματά του και εμπνεόμεθα από την αγιότητα και την λαμπρή δράση του ως λογίου, ως σημαίνοντος κρατικού λειτουργού, ως Ιεράρχου, ως εκκλησιαστικού συγγραφέως, ως οικουμενικού διδασκάλου, ως ομολογητού και ισαποστόλου της πίστεως».

Θέμα της εφετινής συσκέψεως ήταν: «Πρεσβεία επ’ Ασσυρίους: Η ανατολική πολιτική του ιερού Φωτίου» και Εισηγητής ο Ελλογιμώτατος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θ’ μ.Χ. αιώνας είναι ο αιώνας του ιερού Φωτίου, καθώς η προσωπικότητά του κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της ζωής της αυτοκρατορίας, η οποία διανύει αυτήν την περίοδο την πιο κρίσιμη φάση του μακραίωνου βίου της. Αλλά, ενώ πάρα πολλά έχουν γραφτεί για τον επιτυχή τρόπο, με τον οποίο ο ιερός Φώτιος αντιμετώπισε τον εκ Δυσμών κίνδυνο, τόσο για την αυτοκρατορία όσο και για την ορθοδοξία, ελάχιστα είναι γνωστά για την πολιτική που άσκησε η αυτοκρατορία, και πάλι με πρωταγωνιστή τον Φώτιο και το περιβάλλον του, προς Ανατολάς. Ακριβώς αυτή η πολιτική όμως παρουσιάζει σήμερα εξαιρετικό ενδιαφέρον και έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς μία ματιά στην εμπειρία του παρελθόντος ίσως μπορέσει να αποτελέσει μία πυξίδα για την αναζήτηση, με τις κατάλληλες ασφαλώς προσαρμογές, λύσεων για το σήμερα.

Καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Θεοφίλου (829 – 842 μ.Χ.) σημειώνονται παρατεταμένες εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στο Χαλιφάτο των Αββασιδών. Παρά τις πολεμικές αντιπαραθέσεις όμως, τα πράγματα εμφανίζονται εντελώς διαφορετικά σε πολιτισμικό επίπεδο, καθώς οι Άραβες επιδεικνύουν έναν ιδιαίτερο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση στα ελληνικά γράμματα. Έτσι, κατά την διάρκεια του θ’ μ.Χ. αιώνα ως τις αρχές του ι’ οἱ Αββασίδες ηγέτες επιδεικνύουν έναν ιδιαίτερο ζήλο να ιδιοποιηθούν την κληρονομία του αρχαίου κόσμου. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται και από ρωμαϊκής πλευράς ένα ενδιαφέρον για πολιτισμική διείσδυση στην περιοχή των Αράβων. Ο ζήλος αυτός αποτυπώνεται στις προσπάθειες πολιτιστικών επαφών που καταγράφονται μεταξύ των ετών 829 και 907 μ.Χ., και στις οποίες φαίνεται να μετέχουν από ρωμαϊκής πλευράς εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Ιωάννης ο Γραμματικός, ο Κωνσταντίνος - Κύριλλος, ο Φώτιος και ο Λέων ο Χοιροσφάκτης, οι οποίοι ταξίδεψαν στην αυλή των Αββασιδών.

Ανεξάρτητα από τον σκοπό και τον χρόνο συγγραφής της ‘’Βιβλιοθηκης’’ του ιερού Φωτίου, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το έργο αυτό αποτελεί μία σημαντικότατη μαρτυρία ότι κατά την συγκεκριμένη περίοδο αναβιώνει στους επιστημονικούς κύκλους του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το ενδιαφέρον αυτό, που ασφαλώς δεν είναι άσχετο με την εκδήλωση ανάλογου ενδιαφέροντος από την πλευρά των Αράβων, αποτυπώνεται στα έργα του πνευματικού περιβάλλοντος του Φωτίου όπως του Νικήτα Βυζαντίου, του Αρέθα επισκόπου Καισαρείας και του Πατριάρχη Νικολάου Μυστικού. Από τα γραπτά των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι Βυζαντινοί λόγιοι του θ’ μ.Χ. αιώνα είχαν πλήρη συναίσθηση του αδιεξόδου ενός θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην χριστιανική πίστη και στο Ισλάμ. Αναγνώριζαν όμως ότι με την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών καταβολών Ρωμαίων και Αράβων, που ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα, μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής μεταξύ τους συνύπαρξης.

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλής θέλησης αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός κράτους εξαρτώνται από την παιδεία του, από το μορφωτικό επίπεδο του λαού του. Και, όπως αποδεικνύει η δράση του ιερού Φωτίου και του πνευματικού του περιβάλλοντος, η Εκκλησία μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνον που θα κινητοποιήσει τον πνευματικό κόσμο να βρει το θάρρος, ώστε να προβάλλει, μέσα σε μία εποχή απόλυτου ευτελισμού και απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου, τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, στηριζόμενη στην μακραίωνη παράδοσή της, στις Γραφές της και στην πίστη της που την κατέστησαν ικανή όχι μόνον να συνυπάρξει για αιώνες με το διαφορετικό, αλλά και να καταστεί ‘’φώς του κόσμου’’ που θα καταυγάσει την ανθρωπότητα ολόκληρη».

Μετά την εισήγηση παρεμβάσεις έκαναν: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, καθώς και οι Ελλογιμότατοι Καθηγητές κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, κ. Θεόδωρος Γιάγκου, κ. Δημήτριος Μόσχος και κ. Απόστολος Νικολαΐδης.

Ακολούθως ο ομιλητής, Ελλογιμώτατος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου απάντησε στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Ο Μακαριώτατος έκλεισε την όλη εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τόσο τον Εισηγητή, όσο και τους συνέδρους.

Στις 13.00 ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των Ελλογιμωτάτων Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών.

Κορυφή σελίδας


Οι ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι ταξιδεύουν και δισκογραφούνται στο εξωτερικό με τη Νεκταρία Καραντζή

Παράλληλα με το νέο διπλό CD- βιβλίο με τη Νεκταρία Καραντζή "Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία" που κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, δύο ακόμα δισκογραφικές δουλειές ετοιμάστηκαν στο εξωτερικό με τη φωνή της σε βυζαντινούς ύμνους. Η πρώτη κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από το θρυλικό ιστορικό Μοναστήρι Bigorski στα γειτονικά μας Σκόπια, με βυζαντινούς ύμνους και λαϊκούς θρήνους από την ελληνίδα Υμνωδό. Σε λίγο καιρό επίσης αναμένεται μία ακόμη δισκογραφική κυκλοφορία στην Ουγγαρία από τη συνεργασία της με την κορυφαία ερμηνεύτρια Marta Sebestyen και την περίφημη χορωδία Saint Ephraim male Choir. Παράλληλα, οι βυζαντινοί ύμνοι επίσης με τη φωνή της επενδύουν τη νέα σερβική ταινία "The Healing" που κατακτά αυτόν τον καιρό σημαντικά βραβεία στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ αναμένεται και ο δίσκος τους με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο από την ECM.

Η Νεκταρία Καραντζή, με εξαιρετικά επιλεγμένα βήματα στην ελληνική μουσική και ειδικά στη βυζαντινή εκκλησιαστική και ελληνική παραδοσιακή μουσική τέχνη, απολαμβάνει ήδη μίας σημαντικής φήμης στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ορθόδοξες χώρες. Στην Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ψάλτριας με δισκογραφία από 14 ετών και ενεργή παρουσία στο αναλόγιο από 9 ετών. Είναι Ιδρύτρια και επίτιμη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδεσμού Ψαλτριών, ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και από το περιοδικό "Το Ψαλτήρι".

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ