Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 745, 8 Ιανουαρίου 2015            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη νέα χρονιά

Ύμνοι και τραγούδια στην Παναγία με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή

Δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση για τον Γκρέκο στο Βυζαντινό Μουσείο





Ο Αρχιεπίσκοπος
με τον Πρωθυπουργό
στην «Αποστολή»



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για τη νέα χρονιά

"Οι κόποι μας να στεφανωθούν από επιτυχία και να έχουμε μία ευλογημένη χρονιά" ευχήθηκε μέσω του 89,5 με αφορμή την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον 89,5 τόνισε: "Αποχαιρετήσαμε τον παλιό χρόνο με όσα μας έδωσε και ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε την καινούργια χρονιά. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μέσα από την καρδιά μου ο Θεός να μας δώσει μία χρονιά ευλογημένη και εμείς να προσπαθήσουμε, ώστε οι κόποι μας να στεφανωθούν από επιτυχία και ευλογία Θεού".

Κορυφή σελίδας


Ύμνοι και τραγούδια στην Παναγία με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5) κυκλοφορεί ένα σπάνιο μουσικό έργο αφιερωμένο στην Παναγία. Το νέο διπλό ψηφιακό δίσκο «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία» της Νεκταρίας Καραντζή. Η συλλογή, περιέχει κάποιους από τους πιο αριστοτεχνικούς Βυζαντινούς Ύμνους της Παναγίας, αλλά επίσης και τραγούδια της Ελληνικής Παράδοσης που αναφέρονται στο όνομά Της.

Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος περιέχει μια εξαιρετική επιλογή 14 εκκλησιαστικών ύμνων που τους αποδίδει η Νεκταρία Καραντζή, ενώ ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος περιέχει 12 παραδοσιακά τραγούδια που τα ερμηνεύει η ίδια. Οι Ύμνοι αναφέρονται στις Θεομητορικές εορτές, ενώ περιλαμβάνονται επίσης: καλοφωνικοί ειρμοί, κάποιοι γνωστοί ύμνοι νεώτερων συνθέσεων, και διάφορα, εν γένει, γνωστά τροπάρια της Παναγίας, από τον Ακάθιστο Ύμνο ή τις Ακολουθίες των Παρακλήσεών Της.

Ως προς τα παραδοσιακά τραγούδια, περιλαμβάνονται περιοχές της Ελλάδας από τη Θράκη ως τη Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι αλλοτινές, αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Ορισμένα από τα τραγούδια του έργου είναι ανέκδοτα, περισωσμένα, είτε μέσω μουσικών αρχείων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, είτε μέσω ερασιτεχνικών ηχογραφήσεων προηγούμενων γενεών. Θα ακολουθήσει κι άλλος ψηφιακός δίσκος από τα υπόλοιπα μέρη του Ελληνισμού.

Ο κορυφαίος Ερμηνευτής και Δάσκαλος της Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης παραδίδει από το προσωπικό του αρχείο τον γνωστό ύμνο – ευχή Ἄσπιλε, Αμόλυντε..." από την ακολουθία του Αποδείπνου, σε μία ηχογράφηση πού πραγματοποιήθηκε το 2012.

Έχουν περιληφθεί ακόμη, κάποιες ξεχωριστές μουσικές παρεμβάσεις και διασκευές ενός σημαντικού Έλληνα που διαπρέπει χρόνια τώρα στο εξωτερικό και αναδεικνύει τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό: του διεθνώς καταξιωμένου πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Τέλος, περιλαμβάνεται ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ουγγαρίας, ερμηνευμένο από μία σπουδαία φωνή και προσωπικότητα, τη διεθνώς αναγνωρισμένη παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας και καλλιτέχνιδα της UNESCO για την ειρήνη, Márta Sebestyén.

Τον νέο ψηφιακό δίσκο με ύμνους και τραγούδια για την Παναγία θα τον βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία, καθώς και στο τηλέφωνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας 2107298222.

Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ.2107298222

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση για τον Γκρέκο στο Βυζαντινό Μουσείο

Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, στις 11:30 θα γίνει η πρώτη ξενάγηση στην έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco». Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

(εικόνα: Κήρυγμα σε ναό, τέλη 16ου αι. Ζωγράφος: Γεώργιος Κλόντζας. Μουσείο Παλαιάς Ορθόδοξης Εκκλησίας, Σαράγεβο. Ο πίνακας, φτιαγμένος με την τεχνική της φορητής εικόνας, θίγει το κοινωνικό ζήτημα της φτώχειας, που είχε ενταθεί εξαιτίας νέων οικονομικών συνθηκών στα αστικά κέντρα, μεταφράζοντάς το σε ηθικό και θρησκευτικό ζήτημα. Είναι έργο μοναδικό μέχρι σήμερα στο είδος του στη ζωγραφική παραγωγή της Κρήτης.)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ