Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 74, 14 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΓΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«ΙΟΥΔΑΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΟΛΙΟΣ ΩΝ…»



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΓΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Συγχαρητήριο μήνυμα εξέδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών λειτουργίας και προσφοράς της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Απρίλιος 2006).

«Η καταρχήν σύστασίς της το 1936, με την δημιουργίαν του πρώτου πυρήνος της, που ήτο το Θεολογικόν Οικοτροφείον και η ύστερον εξέλιξίς της εις εύρωστον Εκκλησιαστικόν Οργανισμόν, της έδωκε την δυνατότητα να δραστηριοποιείται σήμερον με επιτυχίαν, υπό την εποπτείαν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας ημών, εις τον ιεραποστολικόν, κατηχητικόν, μορφωτικόν και εκδοτικόν τομέα.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται εις τους συγκεκριμένους αυτούς τομείς είναι τεραστία. Το έργον που επιτελείται από την Αποστολικήν Διακονίαν αποδεικνύεται οσημέραι μέγα και ουσιαστικόν διά την Εκκλησίαν μας. Ο Θεός ευλόγησε και ευλογεί το έργον αυτό και παρ’ όλας τας ιδικάς μας αδυναμίας και τας αντιξοότητας της εποχής η Αποστολική Διακονία πορεύεται με λαμπράς προοπτικάς, δυναμένη να προσφέρει ακόμη περισσότερον εις την διακονίαν του λαού του Θεού…».

Κορυφή σελίδας



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τα μέλη του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας “Cardiology Update 2006”, που διοργανώνει στην Αθήνα το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» (14/4/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι γεγονός ότι η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία και αυτό είναι ευχάριστο και επαινετό και όσοι μοχθούν μέσα στα επιστημονικά εργαστήρια και στο βύθισμα της μελέτης των ιατρικών συγγραμμάτων, αξίζουν τα πιο φιλόφρονα λόγια μας. Ωστόσο, ενώπιόν σας πάντοτε θα τίθεται το ερώτημα: Πόσο, πώς και τί προσφέρω στον ασθενή μου; Γιατί, αν τελικά οι ιατρικές γνώσεις σας και οι νέες τεχνολογίες της επιστήμης δε συμβαδίζουν και με την θεολογική οντολογία, τουτέστιν με το αρχέτυπο της αξίας του ανθρώπου ως εικόνος του Θεού, τότε η άσκηση της ιατρικής σας θα εκτρέπεται και θα υπηρετεί άνομους σκοπούς. Αλλά αυτές είναι αδυναμίες και δε θέλω να επιμείνω σ’ αυτές. Επιθυμώ πιο πολύ να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι διατυπωμένο ότι και εξαίρετους ερευνητές έχουμε και αξίους ιατρούς ποιότητας που κοσμούν τον τόσο ευαίσθητο ιατρικό χώρο…

Υπεύθυνα, κατηγορηματικά, μα και πατρικά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Αγία μας Εκκλησία σέβεται την επιστήμη σας, τιμά την προσωπικότητά σας και διαρκώς προσεύχεται για τα έργο σας…».

Κορυφή σελίδας



«ΙΟΥΔΑΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΟΛΙΟΣ ΩΝ…»

Πάμπολλοι «ειδήμονες», βρήκαν την ευκαιρία, τις τελευταίες μέρες, ενόψει Μεγάλης Εβδομάδος, να βάλουν κατά της Ορθόδοξης πίστης, δημιουργώντας τεχνητό προβληματισμό περί της γνησιότητας των Αγιογραφικών κειμένων, εξ αφορμής του λεγομένου «Ευαγγελίου του Ιούδα», το οποίο ανακάλυψαν τώρα, ενώ, για την ιστορία και την Εκκλησία, είναι γνωστό από τον 2ο αιώνα.

Για το ζήτημα αυτό έγινε ευρεία συζήτηση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (12 & 13/4/2006), στην οποία έλαβαν μέρος όντως ειδικοί Θεολόγοι και Επιστήμονες, καθώς και Ιεράρχες, γνήσιοι εκφραστές και ερμηνευτές της Βιβλικής ιστορίας.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ τόνισε ότι «Οι Χριστιανοί βιώνουμε αυτό που είπε ο Θεοδόχος Συμεών: «Ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών και εις σημείων αντιλεγόμενον». Άλλοι βρίσκονται μπροστά Του για να προσκυνήσουν και άλλοι για να βλασφημήσουν. Από την ώρα που γεννήθηκε, ενώ οι τρεις Μάγοι προσκυνούσαν και οι ποιμένες υμνούσαν, ο Ηρώδης εταρράσετο. Και εις τον Σταυρόν ακόμα, δεξιά Του ήταν ένας μετανοών ληστής και αριστερά Του ένας βλασφημών ληστής. Επομένως, δεν είναι εις την Εκκλησιαστική μας ζωή και παράδοση άγνωστα τα φαινόμενα αυτά. Ζούμε με αυτά. Σημασία, πάντως, δεν έχει το τι παρατηρούμε, αλλά πού εμείς τοποθετούμε τον εαυτό μας…».

Ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Γαλίτης επεσήμανε ότι «λίγοι γνωρίζουν τα απόκρυφα «Ευαγγέλια», που εγράφησαν αφενός μεν από ευσεβείς Χριστιανούς, με φανταστικές επιπροσθέσεις, αφετέρου δε από αιρετικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «Ευαγγέλια» ψευδεπίγραφα και πλαστά για να διαδώσουν τις ιδέες τους. Κυρίως εγράφησαν από τους Γνωστικούς, μια φοβερή αίρεση που έγραψε περί τα 48 «Ευαγγέλια»… Ο Άγιος Ειρηναίος Λουγδούνου έγραψε εκτενές σύγγραμμα κατά των αιρέσεων αυτών. Εκεί αναφέρεται στο κείμενο το ονομαζόμενο «Ευαγγέλιο» του Ιούδα… Πρόκειται για τους «γραώδεις»μύθους, που ανέφερε ο Απόστολος Παύλος…».

Ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστος Βούλγαρης παρατήρησε ότι «Πρόκειται για κείμενο απόκρυφο, ψευδεπίγραφο και αιρετικό… Ανήκει στα κείμενα του Γνωστικισμού που όλα έχουν μυθολογικό χαρακτήρα… Είναι γραμμένο από γνωστικούς αιρετικούς και αποτελεί αποκύημα φαντασίας. Χρησιμοποιήθηκε το όνομα του Ιούδα, αλλά ξέρουμε ότι ο Ιούδας, μετά την προδοσία «απελθών απήγξατο», έδωσε τέλος στη ζωή του. Το κείμενο ενδιαφέρει μόνο επιστημονικά για τη διερεύνηση των πρώτων αιρέσεων…».

Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών Αρχιμ. Ιερεμίας Φούντας σημείωσε ότι «Είναι κείμενο της παραφυάδας των γνωστικών που λέγονται Καϊνίτες. Οι γνωστικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ο κακός Θεός της Παλαιάς Διαθήκης και ο καλός Θεός της Καινής Διαθήκης. Οι Καϊνίτες θεωρούσαν ότι ο Κάιν αντιστάθηκε στον κακό Θεό της Π. Διαθήκης και η παράδοση του συνεχίστηκε από τον Ιούδα, που «βοήθησε» τον Χριστό στο σχέδιο της Σωτηρίας. Σ’ αυτά τα θέματα έχει απαντήσει από το 180 μ.Χ. ο Άγιος Ειρηναίος Λουγδούνου και οι πιστοί δεν πρέπει να θορυβούνται…».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ επεσήμανε ότι «Ο Θεός έγινε άνθρωπος και «εσκήνωσεν εν ημίν» για να αναλάβει εν σαρκί την αμαρτία του ανθρώπου και να τον σώσει. Και ανέλαβε την αμαρτία με το πιο έμπονο τρόπο, με τον τρόπο του Σταυρού και του θανάτου, για να μας οδήγησε στην Ανάσταση. Η ανθρώπινη λογική, πολλές φορές, δε δέχθηκε αυτό το γεγονός και, με την απολυτοποίηση τέτοιων μυθολογικών κειμένων, προσπαθεί να αμαυρώσει την αλήθεια της Αναστάσεως. Όμως, η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως δεν ανησυχεί. Οι προσπάθειες αυτές είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό…».

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Νικόδημος τόνισε ότι «Ο Ιούδας, μετά την προδοσία, είναι γνωστό ότι αυτοκτόνησε. Πώς είναι δυνατόν να έγραψε «Ευαγγέλιο». Τα Ευαγγέλια εγράφησαν μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Στην κατασπίλωση αυτή της αλήθειας συμβάλουν όλες οι εκφάνσεις της Νέας Εποχής, οι Δωδεκαθεϊστές, οι αποκρυφιστές και μία μερίδα διανοουμένων. Είμαι απόλυτα επιφυλακτικός έναντι των Μ.Μ.Ε. Μέρες που, μέρες που είναι, μεγεθύνουν τέτοια θέματα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια προς σκανδαλισμόν. Όμως, ζει Κύριος ο Θεός…».

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, παρατήρησε ότι «μάλλον θόρυβος γίνεται και μάλιστα χωρίς λόγο. Αυτό το κείμενο είναι σπουδαίο για τους επιστήμονες, όμως η Εκκλησία γνώριζε εξ αρχής ότι είναι αιρετικό μύθευμα. Γι’ αυτό, όπως και τα άλλα απόκρυφα κείμενα, δεν το κατέταξε στα Ιερά το Κανόνος της Καινής Διαθήκης…».

Ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος τόνισε ότι «… η Εκκλησία πορεύεται με την εμπειρία της Αναστάσεως, για τη οποία ο Απόστολος Παύλος έλεγε ότι, χωρίς αυτήν, είναι ματαία η πίστη μας. Οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν να φωνάζουν, αποδεικνύοντας την ένδεια των επιχειρημάτων τους, αλλά και τη βαθύτερη αναζήτηση σχέσεως με τον Θεό. Η απάντηση θα δοθεί με τη συμμετοχή του κόσμου και ειδικώς των νέων ανθρώπων στην Εβδομάδα του Πάθους και στη Ζωηφόρο του Χριστού Ανάσταση…».

Τελικά, όλα συγκλίνουν στη δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου σχετικά με το «Ευαγγέλιο» του Ιούδα (10/4/2006): «Ξαναζεσταμένο φαγητό από τον 2ο αιώνα!».

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ