Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 734, 4 Νοεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Αρχιεπισκοπή

Σεμινάρια κατήχησης από την Αρχιεπισκοπή

Μία ψηφιακή «κιβωτός» για το Άγιον Όρος





Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Πρέσβης της Κίνας στην Αρχιεπισκοπή

Τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας κ. Zou Xiaoli δέχτηκε τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το γεγονός της επίσκεψης του Κινέζου Πρέσβη πραγματοποιείται σε συνέχεια της τιμητικής παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στην επίσημη δεξίωση που οργάνωσε η Πρεσβεία πριν από ένα μήνα, με αφορμή την επέτειο των 65 χρόνων από την ίδρυση της Κινεζικής Δημοκρατίας.

«Γόνιμη κι ιδιαιτέρως εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο κ. Xiaoli τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και έδωσε την ευκαιρία στους δύο άνδρες να συζητήσουν, όχι μόνο θέματα ιστορίας και πολιτισμού των δύο χωρών, αλλά και τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στην Πρεσβεία και στην Αρχιεπισκοπή. Για τον σκοπό αυτό παρευρέθηκε στη συνάντηση και ο Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας, ο οποίος προσκάλεσε τον Κινέζο Πρέσβη να επισκεφθεί τα γραφεία της Οργάνωσης και να γνωρίσει από κοντά το πολυσχιδές κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα δρομολογηθούν σχετικές δράσεις.

Ο κ. Xiaoli προσήλθε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κ. Ning Yi, η οποία δήλωσε λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και ότι εξαιτίας αυτής της αγάπης σπούδασε επί τέσσερα χρόνια στην Κίνα την ελληνική γλώσσα. Ο Μακαριώτατος δώρισε στο ζεύγος μιαν εικόνα του Αποστόλου Παύλου και το ιστορικό λεύκωμα «Χριστιανική Βοιωτία», ένα οδοιπορικό του Αρχιεπισκόπου στα μνημεία της Βοιωτικής γης. Ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στο Μακαριώτατο να επισκεφθεί την Πρεσβεία και να γευθεί παραδοσιακές γεύσεις της ασιατικής κουζίνας.

Κορυφή σελίδας


Σεμινάρια κατήχησης από την Αρχιεπισκοπή

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών –τριών. Το Α΄ Μέρος του Σεμιναρίου για το εκκλησιαστικό έτος 2014- 2015 αποτελείται από 6 αυτοτελείς συναντήσεις με βασικό τους άξονα την Προσέγγιση στις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως. Η διάρκειά του εκτείνεται από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2015 θα ακολουθήσει το Β΄ και Γ΄ μέρος με θέμα την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και την ευρύτερη έννοια του Ζηλωτισμού, αντίστοιχα.

Στις 6 εισηγήσεις θα προσεγγιστούν ορισμένα κεντρικά θέματα της δογματικής πίστης, τα οποία και αποτελούν ένα είδος αφετηρίας για μελλοντικές επεκτάσεις και εμβαθύνσεις.

Η πίστη της Εκκλησίας και ο τρόπος ζωής της έχουν αποτυπωθεί στα δόγματα. Ο ανθρώπινος λόγος, με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του, καλείται να υπηρετήσει το μυστήριο της Θεανθρώπινης συνάντησης και να μιλήσει για τις αλήθειες που φανέρωσε ο Θεός και τις οποίες αποδέχεται η κοινότητα των πιστών ως οδοδείκτες της.

Η εξοικείωση του σημερινού πιστού με τα δόγματα είναι αυτονόητο χρέος του, χρέος το οποίο γίνεται «βαρύτερο» όταν αφορά την διδαχή, την κατήχηση, τη μαρτυρία. Οι ιστορικές ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν την Εκκλησία στο να διατυπώσει το δόγμα της, η γλώσσα και οι έννοιες που χρησιμοποίησε, οι εμφάσεις που έδωσε, είναι μερικές από τις παραμέτρους τις οποίες οι Κατηχητές χρειάζεται να ψηλαφίσουν. Το ζητούμενο είναι, η αιώνια αλήθεια να ερμηνεύεται με τρόπους οικείους στον σύγχρονο άνθρωπο, «ἵνα ὁ λόγος τοῦ Κυρίου τρέχῃ» (Β΄ Κορ. 3: 1).

Οι Σκοποί του Σεμιναρίου συνοπτικά είναι:

• Η επιμόρφωση των Κατηχητών –τριών σε θέματα θεολογίας και παιδαγωγικής, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατηχητική διακονία των παιδιών και των εφήβων.

• Η γνωριμία και η επικοινωνία με Κατηχητές-τριες των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

• Η ανάπτυξη διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων.

• Η διεύρυνση του γνωστικού επιπέδου μας.

• Η διατύπωση των προβληματισμών μας γύρω από την κατηχητική διακονία και η αναζήτηση λύσεων.

Το πρόγραμμα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ

Συντονιστής: κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

1. Τετάρτη 5/11/2014 : Η Πτώση και το ζήτημα της κληρονομικής ενοχής (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

2. Τετάρτη 12/11/2014 : Χριστολογία (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

3. Τετάρτη 19/11/2014 : Προσέγγιση του θέματος της κόλασης (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

4. Τετάρτη 26/11/2014 : Η αθέατη δράση του Θεού στην Αγία Γραφή (κ. Σωτήριος Δεσπότης, αν. καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

5. Τετάρτη 3/12/2014 : Η αθέατη δράση του Θεού στον εκκλησιαστικό προβληματισμό (π. Ευάγγελος Γκανάς, θεολόγος, συγγραφέας, εφημέριος Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων)

6. Τετάρτη 10/12/2014 : Παλαιά Διαθήκη: το ζήτημα της ιστορικότητας (κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ)

Τόπος: Νεανική αίθουσα “Καταφυγή” Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (300 μ. από Μετρό ΔΑΦΝΗ)- Λακεδαίμονος 2 & Αγίας Βαρβάρας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: 50 κατηχητές και κατηχήτριες ή στελέχη νεανικού έργου προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ώρα συναντήσεων:

17.30 Εσπερινός στην ιερά Κρύπτη, εντός του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (προαιρετικά).

18.15 – 20.15 Διεξαγωγή Σεμιναρίου.

Βεβαίωση Παρακολούθησης: Δίδεται σε όποιους από τους συμμετέχοντες είναι συνεπείς στον αριθμό των παρουσιών.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή: Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: katixisi@neotita.gr μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2014. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλ.: 213 0184431 (δ. Γαβριήλ Τριανταφυλλιά), στο e-mail: katixisi@neotita.gr ή στην ιστοσελίδα www.neotita.gr

Κορυφή σελίδας


Μία ψηφιακή «κιβωτός» για το Άγιον Όρος

Το σχέδιο για τη δημιουργία μίας «ψηφιακής κιβωτού» της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία θα περιέχει ψηφιοποιημένα εκατοντάδες χιλιάδες σπάνια τεκμήρια του Αγίου Όρους, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, που δημοσιεύθηκε στη «Δι@ύγεια».

Ειδικότερα, η πράξη ένταξης, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ, έχει στόχο τη διαμόρφωση μιας «ψηφιακής κιβωτού» με το πολιτιστικό απόθεμα των ιερών μονών του Αγίου Όρους «με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Το απόθεμα περιλαμβάνει συλλογές των χειρογράφων κωδίκων, έντυπων και εγγράφων, που βρίσκονται στα Αγιορείτικα Μοναστήρια και έχουν περιορισμένο βαθμό προσβασιμότητας και πρακτικής αξιοποίησης, καθώς η χρήση τους «προϋποθέτει την φυσική παρουσία των ερευνητών, των φοιτητών, και της ακαδημαϊκής κοινότητας εν γένει», όπως σημειώνεται.

«Επιπλέον, οι ανάγκες προστασίας ενός τόσο ευαίσθητου περιεχομένου από τους κινδύνους και τη φθορά που εγκυμονεί η φυσική πρόσβαση και μεταχείριση κάποιων αντικειμένων που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην πάροδο του χρόνου, όπως τα χειρόγραφα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ψηφιοποίησης και διάθεσης του υλικού με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» αναφέρει η απόφαση του κ. Δασκαλάκη.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία οκτώ υπηρεσιών πρόσβασης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα των ιερών μονών του Αγίου Όρους. Για τις ανάγκες πληροφόρησης θα αναπτυχθεί portal, θα δημιουργηθεί η Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη και θα παραχθεί ντοκυμαντέρ.

Για τις ανάγκες αλληλεπίδρασης θα αναπτυχθούν εφαρμογές ψηφιακού αποθετηρίου, ψηφιακών δημόσιων καταλόγων (OPAC) χειρογράφων και εντύπων και Αθωνικών Ψηφιακών Μονοπατιών, θα υλοποιηθεί δημιουργική τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του Ιερού Ναού του Πρωτάτου και θα σχεδιαστούν 12 ψηφιακά προσκυνητάρια.

Το πρώτο υποέργο, με τίτλο «Ψηφιακή Διαχείριση Πολιτιστικού Αποθέματος Αγίου Όρους» περιλαμβάνει:

- Ψηφιοποιημένο αρχείο χειρογράφων κωδίκων, με 900.000 ψηφιακές λήψεις

- Ψηφιοποιημένο αρχείο παλαιτύπων, με 450.000 ψηφιακές λήψεις

- Ψηφιοποιημένο Ιστορικό αρχείο εγγράφων, με 550.000 ψηφιακές λήψεις

- Ψηφιακή αποτύπωση έργων τέχνης και ειδικών συλλογών, με 146.000 ψηφιακές λήψεις όλων των κατηγοριών, 2.500 ώρες ήχου και εικόνας και 25.000 αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις

- Εφαρμογή GIS «Αθωνικά ψηφιακά μονοπάτια»

- Εφαρμογή τρισδιάστατου μοντέλου μνημείου

- Εφαρμογή διαδραστικής ψηφιακής πύλης (portal)

- Ψηφιακός κατάλογος χειρογράφων

- Ψηφιακός κατάλογος εντύπων

- Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη

- Μεταφράσεις σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ρωσικά, βουλγαρικά, γερμανικά) σύγχρονης αγιορείτικης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής

- Εφαρμογές «Ψηφιακά προσκυνητάρια»

- Εξοπλισμός (H/W, S/W).

Το δεύτερο υποέργο, με τίτλο «Δημιουργία Προστιθέμενες Αξίας στην Πράξη», προβλέπει την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων για τις ανάγκες επιστημονικής τεκμηρίωσης, προληπτικής συντήρησης, παραγωγής και ελέγχου ψηφιακού περιεχομένου, προσωπικό τεχνικής υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και δυο ημερίδες προβολής των αποτελεσμάτων του έργου και ένα ντοκυμαντέρ, μία Μελέτη προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κτλ.

Το σύνολο του προϋπολογισμού της πράξης ανέρχεται σε 9,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η κοινοτική συνδρομή ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 900.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» κατά 56,% και κατά τα υπόλοιπο ποσοστό από διάφορα περιφερειακά προγράμματα. Ο χρόνος υλοποίησης της πράξης είναι εννέα μήνες, ενώ η ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015.

Όπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην πράξη ένταξης, τα βασικά τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αποτελούν ο προσδιορισμός των παραμέτρων επιλογής υλικού προς ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πρωτογενούς υλικού, η δημιουργία προτύπων τεκμηρίωσης και η αξιοποίηση καινοτομικών μέσων για την προσπέλαση στο ψηφιοποιημένο περιεχόμενο της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Πηγή: το Βήμα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ