Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 733, 30 Οκτωβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορίνθου Διονύσιος: «Όχι στην ηττοπάθεια»

Η Μητρόπολη Νικαίας τίμησε τα παιδιά της

Στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..» αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, από την Πάτρα






Νέες εκδόσεις
από την Αποστολική Διακονία



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κορίνθου Διονύσιος: «Όχι στην ηττοπάθεια»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28η Οκτωβρίου, στην κατάμεστη από τον κόσμο «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» αίθουσα η εκδήλωση τιμής, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου για την επέτειο του «ΟΧΙ». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Διονύσιο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος. Ομιλητής ήταν ο Θεολόγος καθηγητής του 2ου Λυκείου Κορίνθου κ. Νεκτάριος Μετζάκης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «1940-2014,απο την εποχή του δύσκολου "ΟΧΙ" στην εποχή του εύκολου "ΝΑΙ"». Ο ομιλητής με ρεαλισμό κατάφερε να μεταφέρει στο πυκνό ακροατήριο την πραγματικότητα του «σήμερα» σε αντιδιαστολή με το «χθες». Το «ΟΧΙ» που πανηγυρίζουμε σήμερα 74 χρόνια μετά, έχει χαρακτήρα προβληματισμού και επισημάνσεων κυρίως για εμάς τους Νεοέλληνες του εύκολου «ΝΑΙ» σε όλα. Όπως τότε οι αγωνιστές του 1940 συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο του εύκολου «ΝΑΙ» και υψώθηκαν στα όρια της Ελληνικής ηρωϊκής ψυχής, βροντοφωνάζοντας το δύσκολο «ΟΧΙ», έτσι και εμείς, συνειδητοποιώντας τους ψυχοσωματικούς κινδύνους πού απειλούν την ελευθερία μας, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με φρόνημα γενναίο και θυσιαστικό, ευγνωμονούντες τούς ήρωες, που μας έδειξαν τον δρόμο.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», όπου οι μαθητές με εξαιρετική ζωντάνια και νεανικό σφρίγος κατάφεραν να δονήσουν τις καρδιές του ακροατηρίου από Εθνικό παλμό και περηφάνια, ζωντανεύοντας στη μνήμη τους, τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από τις αφηγήσεις, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα τραγούδια της χορωδίας που ερμήνευσαν έντεχνα τα παιδιά-μαθητές του εν λόγω Εκπαιδευτηρίου.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος, ο οποίος, φανερά συγκινημένος από την όλη ατμόσφαιρα, έκλεισε την εορταστική εκδήλωση, ευχαριστώντας τον ομιλητή και τους μαθητές, τονίζοντας ότι στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε απαιτείται εθνική ενότητα και ομοψυχία για να εξασφαλίσουμε την Εθνική μας αξιοπρέπεια και από όλους αυτούς που μας θέλουν υπόδουλους, για να καταλήξει λέγοντας: ‘’«ΟΧΙ» στην ηττοπάθεια, «ΟΧΙ» στην αδιαφορία, «ΟΧΙ» στο εύκολο «ΝΑΙ» σε ΟΛΑ!!!’’.

Κορυφή σελίδας


Η Μητρόπολη Νικαίας τίμησε τα παιδιά της

Περισσότεροι από 1000 νέοι, μελλοντικοί επιστήμονες, νεοεισαχθέντες στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κατέκλεισαν το Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 2014 για να δεχθούν από τον Ποιμενάρχη τους τα θερμά συγχαρητήρια και να λάβουν προσωπικό βραβείο και μία εικόνα της Παναγίας για τη μεγάλη αυτή επιτυχία τους, σε μία πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα.

Η μουσική ορχήστρα νέων της Μητροπόλεως απέδωσε επετειακά άσματα της Εθνικής Επετείου 1940 και ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στον ηρωισμό και την ανδρεία των προγόνων μας, οι οποίοι ευχήθηκε να αποτελέσουν πρότυπο για τη νέα γενιά, προτρέποντας παράλληλα τους νέους να διαφυλάξουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος μας.

Συγκίνηση προκάλεσε η εκφώνηση των ονομάτων των νέων φοιτητών, καθώς και της Σχολής που εισήχθησαν, οι οποίοι αφού λάμβαναν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου τη Συγχαρητήρια Επιστολή και την ευχή του για τη νέα πορεία, ανέβαιναν στη σκηνή και καταχειροκροτούνταν από τους γονείς τους και όλους τους παρευρισκομένους.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Σεβάσμιο Γέροντα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Χαλκίτη, ο οποίος δώρισε στη Μητρόπολη Νικαίας την προσωπική του Βιβλιοθήκη, πολύτιμο θησαυρό πλέον της Τοπικής Εκκλησίας, περιέχουσα βιβλία θεολογικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά.

Ο Χαιρετισμός του Μητροπολίτη και η Συγχαρητήρια Επιστολή του

Κορυφή σελίδας


Στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..» αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, από την Πάτρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, από την Πάτρα με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κοίμησή του, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν Ιερού Ναού - Γρ. λαμπράκη 41 - Πειραιάς), το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Εισηγητές:
Ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης και
Ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρακεντές.
Συντονίζει ο ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος.

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παρασκευόπουλος, υιός του Χαραλάμπους και της Βασιλικής, γεννήθηκε στη Νυμφασιά (Γρανίτσα) Γορτυνίας. Πολύ πτωχός, εστερείτο και των στοιχειωδών μέσων για τη φοίτησή του στο Δημοτικό Σχολείο. Σε ηλικία 13 ετών, κινούμενος από θείο έρωτα, κατέφυγε στη Μονή Κερνίτσης και διακονούσε εκεί. Ποθώντας όμως τη μόρφωση σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε με τα πόδια για το Μ. Σπήλαιο για να εγγραφεί στο Σχολαρχείο της Μονής. Επειδή δεν βρήκε την παραμικρή στοργή έφυγε για τη Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας και εγράφη στο εκεί Σχολαρχείο. Η επίδοσή του στα μαθήματα προκάλεσε το φθόνο και αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί.

Η πνευματική ακτινοβολία του Πατρών Ιεροθέου, ο οποίος περιβαλλόταν από πλήθος εμπνευσμένων ανδρών (Ευσέβιος Ματθόπουλος, Ηλίας Βλαχόπουλος, Παν. Λουληγέρης, Γαβρ. Φραγκούλης, κ.ά.) τον προσήλωσε και "εστράφη βαθύτερον εις την αχαϊκήν γην". Ο άγιος εκείνος ιεράρχης, με τη γνωριμία του, τον επηρέασε βαθύτατα.

Η πρώτη του μέριμνα ήταν το παιδί. Είναι ο πρώτος ιδρυτής στην Ελλάδα οργανωμένων Εκκλησιαστικών Κατηχητικών Σχολείων και από το 1923 ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της συστάσεως Εκκλησιαστικών Κατηχητικών Νηπιαγωγείων.

Δεν ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή, "παρά το εύχυμον εις τούτο τάλαντόν του". Προτιμούσε να ομιλεί, παρά να γράφει. Εδημοσίευε ανελλιπώς σε εφημερίδες και περιοδικά -των Πατρών και των Αθηνών- άρθρα επί θεμάτων "αμέσως ενδιαφερόντων τον ευαγγελισμόν του λαού". Συλλογές τέτοιων άρθρων αποτελούν τα εκδοθέντα βιβλία του "Θρησκευτικαί μελέται" (1945), "Επίκαιρα προβλήματα" (1948) και "Ερμηνευτική επιστασία επί της Θείας Λειτουργίας" (1958). Δεν αξιώθηκε να επεξεργασθεί πλουσιώτατη ύλη κατηχητικών μαθημάτων του για την κατήχηση των Ελληνοπαίδων.

Εις τα "παιδία του" αυτά αφιέρωσε τις ύστατες σκέψεις του και τους παλμούς των τελευταίων του ημερών. Κρατώντας το "ιστορικό" ραβδί του, με το οποίο επί 50 έτη εποίμανε τα πρόβατα του αρχιποίμενος Χριστού και το οποίο εφάνταζε στα παιδικά μάτια "ως άλλη ράβδος Μωυσέως", έλεγε λίγο πριν την αποστολική ημέρα της 30ης Ιουνίου 1964, κατά της οποίαν εξεδέμησε προς Κύριον: "Σας εμπιστεύομαι τα παιδία μου, τα νήπιά μου, το αύριον του Έθνους, τας χρυσάς ελπίδας του αιωνίου μέλλοντός μου...".

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ