Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 71, 4 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΡΑΤΟΣ & ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Ή ΕΜΠΑΘΕΙΣ;


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

Τη θέση της για το συζητούμενο, αυτές της μέρες, ζήτημα του Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα εξέφρασε, ακόμα μία φορά, η Ιερά Σύνοδος (3/4/2006).

Σύμφωνα με αυτή, «κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει στους πιστούς μιας γνωστής θρησκείας, όπως είναι το Ισλάμ, να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Άλλωστε, η ελευθερία της λατρείας αποτελεί ειδικότερη έκφανση συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκευτικής ελευθερίας. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, η οποία οφείλει να δείχνει και δείχνει, σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα. Εάν και εφόσον η Πολιτεία, δια των αρμοδίων φορέων της, θέσει στην Εκκλησία το ζήτημα της χωροθέτησης του ισλαμικού τεμένους, η Εκκλησία θα εκφέρει τη γνώμη Της. Όμως, το όλο ζήτημα είναι σαφώς ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας



ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Για τους κινδύνους που απειλούν τον σύγχρονο άνθρωπο και ενισχύουν την πνευματική του αποδυνάμωση, σε μια εποχή που φαίνεται ότι είναι ασφαλής ενώ δεν είναι, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στον Ναό της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο (31/3/2006).

Ως τέτοιους κινδύνους ο Μακαριώτατος ξεχώρισε δύο: την παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα. Η παγκοσμιοποίηση, ως μέγεθος που σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο και στοχεύει στην διάδοση αυτών των αγαθών σ’ όλο τον κόσμο, καταρχήν δεν είναι κακή. Μετατρέπεται, όμως, σε οδοστρωτήρα όταν επιχειρεί να ισοπεδώσει πνευματικές αρχές, παραδόσεις, ιστορία και αξίες, που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους. «Έτσι η ζωή ευτελίζεται και προσλαμβάνει μία μόνο διάσταση, αυτή της οικονομίας, που ορθώνει εμπόδια μεταξύ εθνών και προσώπων…».

Ως προς την πολυπολιτισμικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι οι Έλληνες γνωρίζουμε και από προσφυγιά και από ξενιτιά, γι’ αυτό και είμαστε ανεκτικοί, ως λαός, απέναντι στον ξένο και εμπερίστατο αδελφό. «Κάποιοι, όμως, σ’ αυτόν τον τόπο ισχυρίζονται ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες και τις παραδόσεις μας για να μη νιώθουν άσχημα οι ξένοι. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται, όμως, είναι εκείνοι να μπορούν να σέβονται και να τιμούν τις ιδιαιτερότητες του τόπου που τους φιλοξενεί…».

Κορυφή σελίδας



ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και ενθουσιασμού, ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος (1/4/2006), παρουσία χιλιάδων πιστών, πλειάδος Ιεραρχών, όλου του Κλήρου της Μητροπόλεως, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά την προσφώνησή του στον νέο Ιεράρχη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, παίρνοντας αφορμή από την εντυπωσιακή υποδοχή, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ ενωμένοι σε ένα σώμα παρουσιάζοντας ένα φαινόμενο ιδιαίτερης σημασίας. Η Εκκλησία εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και, ως αληθινή μητέρα, ανοίγει την αγκαλιά της για να περιθάλψει τα παιδιά της και ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους… Είσαι ο κληρικός που η κοινωνία χρειάζεται, γι’ αυτό και ο λαός σε υποδέχεται με τις χρηστότερες των ελπίδων, εδώ στη Μακεδονία που οι καρδιές χτυπούν στο ρυθμό της εθνικής συνείδησης, που η Εκκλησία, κυρίως διεφύλαξε, στο πέρασμα του χρόνου…».

Κορυφή σελίδας



Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Με λαμπρότητα η Ελληνική ομογένεια στις Η.Π.Α. γιόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με επίκεντρο των εκδηλώσεων την Νέα Υόρκη (2/4/2006).

Σε μήνυμά του προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τονίζει ότι «Δίκαιο του Έλληνα είναι η αυτοδιάθεσή του στο χώμα των προγόνων του, δίκαιο της πατρίδος είναι η προστασία των πνευματικών και υλικών αγαθών που απολαμβάνουν οι ελεύθερα εγκαταβιούντες σε αυτήν. Αλλά και δίκαιο του έθνους, ανεξαρτήτως χώρου διαβίωσης, είναι η διατήρηση της ταυτότητός του ακεραίας και αλώβητης, ενεργούς και γόνιμης, διακριτής και ασύγχυτης.

Αυτό έχετε κατορθώσει εδώ στην αλλοδαπή, στη δεύτερη πατρίδα σας, να είστε υπόδειγμα ζωντανών, παλλόμενων κοινωνικών κυττάρων, με ένδοξη ιστορία, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Εύχομαι οι επέτειοι των εθνικών μας εορτασμών να είναι για όλους τους εντοπίους ορόσημα μίμησης και για εσάς τους Έλληνες της Νέας Υόρκης σταθμοί αναζωπύρωσης και εφαλτήρια πνευματικής αναγέννησης».

Κορυφή σελίδας



ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ

Ένα νέο Διάκονο, προερχόμενο από πολύτεκνη οικογένεια, χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας (2/4/2006).

Ο Μακαριώτατος, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την ιερωσύνη «χάρισμα ανεκτίμητο, μοναδικό, υπερουράνιο δώρημα, μεγάλη ευεργεσία του Θεού, που ξεχωρίζει του Κληρικούς από τους άλλους ανθρώπους και μάς αναθέτει μια μεγάλη αποστολή, την οποία αναλαμβάνουμε εκούσια, υπακούοντας στην εσωτερική μας κλίση».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε στο νέο Διάκονο το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να διακονήσει το Θεό και την Εκκλησία Του. «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται και από θετικά και από αρνητικά στοιχεία. Θα συναντήσεις ανθρώπους με φόβο Θεού, αγωνιστές της ζωής, προσηλωμένους στις αρχές και στα ιδανικά της Ορθοδόξου πίστεώς μας… Θα συναντήσεις, όμως και ανθρώπους που διάκεινται δυσμενώς προς την Εκκλησία, την πίστη και το θέλημα του Θεού, που αξιώνουν ο τόπος μας να μην έχει θρησκευτικότητα, να μην επηρεάζεται από το Πνεύμα του Θεού… Να γνωρίζεις ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι ξένες προς την ιδιοπροσωπεία της πατρίδος μας, γιατί ο λαός μας έχει ζυμωθεί στα νάματα της πίστεως σε τέτοιο σημείο ώστε το διάβημα περί του όποιου χωρισμού της πίστεως από την κοινωνία να είναι απονενοημένο. Κάτι τέτοιο συνιστά αυτοχειριασμό ενός ολόκληρου λαού…».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Ιεράς Συνόδου (3/4/2006), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας Εκκλησίας και Υπουργείου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αποφασίστηκε στο διάστημα των δύο επόμενων μηνών, να καταρτιστεί κοινό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας σε ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, το AIDS, η παρουσία και προσφορά των εθελοντών της Εκκλησίας στα Νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.ά. Τα κοινό αυτό πλαίσιο θα επεξεργαστούν, εκ μέρους του Υπουργείου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και εκ μέρους της Εκκλησίας ο Δ/ντής της Μ. Κ. Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης.

Κορυφή σελίδας



ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μνημόνιο συνεργασίας για τη βοήθεια των αναξιοπαθούντων και αστέγων των Αθηνών συνυπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Θεόδωρος Μπεχράκης, ο Δ/ντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Δημήτριος Φουρλεμάδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ελευθέριος Σκιαδάς (3/4/2006).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά ότι μεγαλώνει η φτώχεια και η δυστυχία, αλλά, επίσης και η απάθεια. Και οι δύο μαζί μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Δημιουργούμε μια μεγάλη αγκαλιά για ν’ αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο...».

Από τη μεριά του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «αγαθοί οι δύο υπέρ τον έναν. Η ανάγκη για βοήθεια γίνεται σήμερα επιτακτική καθώς παρατηρείται αλματώδης αύξηση σιτιζομένων στα 72 Κέντρα Ενοριακής αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου διανέμονται καθημερινά 6.000 μερίδες φαγητού αδιακρίτως σε Έλληνες, αλλά και μετανάστες που ανήκουν σε άλλες φυλές και θρησκείες. Η συνεργασία μας θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα και για τις κατά τόπους Μητροπόλεις και Δήμους της χώρας…».

Κορυφή σελίδας



Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης (1/4/2006), που αφορούσε τους αλλοδαπούς υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Αι κατά τόπους Ορθόδοξοι Εκκλησίαι και η προσφορά των εις τον σύγχρονον κόσμον», με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έκαναν αναφορά στο έργο και την προσφορά των Εκκλησιών από τις οποίες προέρχονται, φοιτητές από την Ρωσία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Πολωνία και την Αχρίδα.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η Ημερίδα αυτή είναι ακόμη μία απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους νέους που, με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη, μας έχουν αποστείλει οι αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ελλάδα για να σπουδάσουν την Ιερή Επιστήμη της Θεολογίας στα Ελληνικά Κρατικά Πανεπιστήμια, ως, επίσης και για να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, προκειμένου η επικοινωνία μας να γίνει στενότερη και οι δεσμοί φιλίας, αγάπης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ισχυρότεροι…».

Κορυφή σελίδας



ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΡΑΤΟΣ & ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Βόλο (1/4/2006), με θέμα «Θρησκεία και Πολιτική – Κράτος και Εκκλησία», με φορέα διοργάνωσης το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος.

Στην ημερίδα μίλησαν οι καθηγητές Βασιλική Γεωργιάδου, Αλέξανδρος Κρυώτογλου, Πολύκαρπος Καραμούζης, Ισίδωρος Παχουνδάκης, Αντώνιος Παπαρίζος, Σπύρος Τρωιάνος, Πέτρος Βασιλειάδης και Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Αναφερόμενος στο σκοπό της ημερίδας, ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών φαινομένων Κωνσταντίνος Ζορμπάς δήλωσε ότι «ήταν η 2η συνάντηση διαλόγου Θεολόγων και Κοινωνιολόγων, με σκοπό να κατανοηθούν οι μηχανισμοί της νεοτερικότητας στην κοινωνία μας. Στόχος ήταν η προσέγγιση της θρησκείας και της πολιτικής ώστε να κατανοηθούν τα όριά τους. Από όλους έγινε αποδεκτό ότι η θρησκεία έχει πολιτική – όχι κρατική – οντότητα, που σημαίνει ότι είναι η μόνη που μπορεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή χωρίς να χωρίζει την κοινωνία, όπως αυτό συμβαίνει στο χώρο των πολιτικών ιδεολογιών».

Κορυφή σελίδας



ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Ή ΕΜΠΑΘΕΙΣ;

Αυτό τον τίτλο επέλεξε σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στον «Τύπο της Κυριακής» (2/4/2006), ο Πολιτικός Επιστήμων και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» Κωνσταντίνος Χολέβας, προκειμένου να ανασκευάσει, συνοπτικά, κάποιες από τις ανιστόρητες ρητορείες «προοδευτικών» γραφίδων, που επεχείρησαν και φέτος, εξ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, να υποβαθμίσουν αφενός τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και, αφετέρου, να εξωραΐσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία, παρουσιάζοντάς την φιλελεύθερη και ανεκτική.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Τους ενοχλεί η υπενθύμιση ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων. Δεν θα καταφύγουμε σε μαρτυρίες Ελλήνων της εποχής εκείνης. Θα θυμίσουμε τί έγραφε σε επιστολή του ο Ρωμαιοκαθολικός Γκέρλαχ, πάστορας της Γερμανικής Πρεσβείας της Κωνσταντινουπόλεως το 1575. Αντιγράφουμε από το σπουδαίο σύγγραμμα του συγχρόνου μας Γερμανού Ρωμαιοκαθολικού κληρικού και Νεοελληνιστή Γκέρχαρντ Ποντσκάλσκι «Η Ελληνική Θεολογία επί Τουρκοκρατίας», (Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 2005): «Πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν ευδοκιμεί η μελέτη. Δεν υπάρχουν δημόσιες ακαδημίες ή καθηγητές, με εξαίρεση τα κοινά σχολεία, όπου διδάσκονται τα αγόρια ανάγνωση με το Ωρολόγιο, την Οκτώηχο, το Ψαλτήριο και άλλα βιβλία που χρησιμοποιούνται στις ακολουθίες. Ελάχιστοι, όμως, από τους ιερείς και τους μοναχούς κατανοούν πραγματικά αυτά τα βιβλία» (σελ. 86). Να, λοιπόν, που ένας Γερμανός κληρικός του 16ου αιώνος, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να κατασκευάζει μύθους υπέρ του Ορθοδόξου κλήρου, παραδέχεται σε επιστολή του προς τον Γερμανό λόγιο Μαρτίνο Κρούσιο, ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί ήταν οι μόνοι που αγωνιζόντουσαν κατά την περίοδο εκείνη να μορφώσουν τα Ελληνόπουλα, παρά τα δικά τους μορφωτικά κενά…».

Δες το πλήρες άρθρο

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ