!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 704, 16 Ιουνίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιερά Νήσος η Μήλος

Τιμή στον Καπετάνιο Ιωάννη Λιάπη

Δράσεις πολιτισμού στο αίθριο του Αρχαιολογικού





Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος

Οι Κατακόμβες της Μήλου



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ιερά Νήσος η Μήλος

«Η ιστορία των Κατακομβών αποτελεί στοιχείο της χριστιανικής μας ταυτότητας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Μήλο, όπου βρέθηκε για την ανακήρυξή της ως Ιεράς Νήσου.

Οι Κατακόμβες είναι το υπόγειο νεκροταφείο των πρώτων Χριστιανικών αιώνων στη Μήλο. Βρίσκονται στην πλαγιά λόφου, στα νοτιοδυτικά του οικισμού της Τρυπητής, στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης που τα ερείπιά της εκτείνονται μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό Κλήμα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών στοών γεμάτων με τάφους, που έχουν σκαφτεί στα πλευρά και στο δάπεδο του υπόγειου αυτού ταφικού συγκροτήματος. Οι Κατακόμβες ήταν γνωστές στους ντόπιους ως "Ελληνική Σπηλιά". Ήδη πριν τις επισκεφθεί ο Γερμανός αρχαιολόγος Ludwig Ross το 1844, είχαν υποστεί εκτεταμένες συλήσεις. Ο Ross έκρινε από διάφορες επιγραφές πως οι Κατακόμβες ανήκουν στον 2ο μ.Χ. αιώνα ίσως και στον 1ο. Χρησιμοποιήθηκαν σαν νεκροταφείο, αλλά και σαν τόπος λατρείας από την αρχή που διαδόθηκε η νέα θρησκεία μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Εκτείνονται σε 184 μέτρα μήκος και αριθμούν 291 τάφους.

Η σημερινή είσοδος των Κατακομβών βρίσκεται στην αίθουσα της Κατακόμβης Β. Στη δεξιά πλευρά της αίθουσας σώζεται το μοναδικό ακέραιο διώροφο αρκοσόλιο και τα σπαράγματα της σημαντικής επιγραφής "των Πρεσβυτέρων", γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα σε ορθογώνιο γραπτό πλαίσιο. Στο μέσον περίπου της αίθουσας έχει λαξευθεί μεμονωμένος υπέργειος τάφος σε σχήμα σαρκοφάγου, γνωστός ως Αγία Τράπεζα, καθώς πάνω από τον τάφο υπήρχε κιβώριο, ίχνη των κιονοκράνων.

Ελάχιστοι τάφοι έδωσαν αξιόλογα κτερίσματα, όπως περίαπτα, ένα μετάλλινο δακτυλίδι, γυάλινα μυροδοχεία και γυάλινες χάντρες. Σε όλη την ανασκαφή βρέθηκαν λυχνάρια, ενώ ίχνη καύσης, όστρακα από αγγεία καθημερινής χρήσης (μαγειρικά σκεύη, οινοχόες, πινάκια), καθώς και οστά ζώων και ψαριών, δηλώνουν την τέλεση νεκρόδειπνων και άλλων τελετουργιών στη μνήμη των νεκρών.

Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.

Κορυφή σελίδας


Τιμή στον Καπετάνιο Ιωάννη Λιάπη

Την εμβληματική μορφή του οπλαρχηγού Ιωάννη Λιάπη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι των Οινοφύτων, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που πραγματοποίησε ο απόγονος του Καπετάνιου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του Μακαριωτάτου κι αποτελεί αληθινό κόσμημα για την πόλη, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος για τον ήρωα και τη σημασία που προσλαμβάνει στις μέρες μας η ανάδειξη των μορφών του ’21.

“Φάρο στους τριγμούς που περνάμε” χαρακτήρισε τον ανδριάντα ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτωντας ότι “όταν αντικρίζουμε τέτοιες θυσιαστικές μορφές, παίρνουμε κουράγιο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε το σωστό”. Κάνοντας μια προσωπική αναδρομή στα ακούσματα και τις ιστορίες που άκουγε ως παιδί, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Καπετάνιου, του οποίου η παρουσία παραμένει και σήμερα ζωντανή, όχι μόνο στον τόπο όπου πάλεψε και δημιούργησε, αλλά και στην έκτη γενιά απογόνων του.

Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παρουσιάστηκε στο κοινό και η προτομή του λόγιου και ιστοριοδίφη Αθανασίου Κατσιφή (1939-2011) έξω από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη συμβολή του πατριώτη του στην αναζήτηση πολύτιμων αρχείων για τις μελλοντικές γενιές των ερευνητών, αλλά και για την ουσιαστική γνωριμία που προσφέρει το εκδοτικό έργο του Κατσιφή με τα Οινόφυτα. “Ο στοχασμός του, όσο περνάει ο καιρός, αποκαλύπτεται προφητικός και είναι αληθινά σημαντικός για το αύριο του τόπου” σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, όπου παρουσίασε το βιβλίο του Κατσιφή με τίτλο “Ψηφίδες”, ξεδιπλώνοντας σελίδες από την αρχαία, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία των Οινοφύτων: “το βιβλίο είναι μία σύντομη ιστορική αφήγηση, μια ματιά στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, που απηχεί παράλληλα τον παλμό της ψυχής του λόγιου”. Συγκίνηση προκάλεσε η σύζυγος του εκλιπόντος κ. Βικτωρία Κατσιφή, που ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ανάδειξη του αρχείου Κατσιφή.

Το παρών στην εκδηλωση έδωσαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Αργολίδος Νεκτάριος, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ και οι στενοί συνεργάτες του Μακαριωτάτου στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Ξεχωριστές ήταν και οι παρουσίες των Ολυμπιονικών αθλητών μας Πύρρου Δήμα και Δημοσθένη Ταμπάκου.

Τον ανδριάντα του Καπετάνιου Ιωάννη Λιάπη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, δουλεύοντας τα τελευταία 2,5 χρονιά. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο καλλιτέχνης απέδωσε τη μορφή του ήρωα μελετώντας τα χαρακτηριστικά των απογόνων του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας κ. Σοφία Λιάπη - Ράπτη.

Κορυφή σελίδας


Δράσεις πολιτισμού στο αίθριο του Αρχαιολογικού

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης της Όλγας Χανδέλη, με τίτλο Μορφές και Μνήμη, από τις 19 Ιουνίου έως τις 19 Αυγούστου 2014 στο Καφέ του Μουσείου.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, χώρος πολιτισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας, εγκαινιάζει σε συνεργασία με το Καφέ στο αίθριο του Μουσείου, μια νέα πολιτιστική δράση, προφορά εικαστικής τέχνης στους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και τους κατοίκους της Αθήνας. Είναι ένα μικρό δείγμα των οραμάτων και των δυνατοτήτων του πρώτου Μουσείου, που με τις πολυδύναμες, συχνά πρωτοπόρες δράσεις του αντιστέκεται σθεναρά στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης και φιλοδοξεί να καταστεί το πιο φωτεινό και παλλόμενο κύτταρό της.

Από τον Ιούνιο 2014 και κάθε δύο μήνες θα φιλοξενείται στους χώρους του Καφέ μία έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης ενός ‘Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται από τις 19 Ιουνίου και έως τις 19 Αυγούστου 2014, η έκθεση της εικαστικού Όλγας Χανδέλη με τίτλο «Μορφές και Μνήμη».

Η ζωγράφος και γλύπτρια Όλγα Χανδέλη είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό, και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό της. Με τα έργα της, καθαρά ανθρωποκεντρικά, ανασύρει μορφές από την μυθολογία και την αρχαία τραγωδία . Αποτυπώνει με το δικό της προσωπικό ύφος το διαχρονικό υπαρξιακό δράμα του έλλογου ανθρώπου και προκαλεί ερωτήματα για την εξελισσόμενη ανθρώπινη συμπεριφορά. Στοχεύει στην ευαισθησία μας για την αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας, για την επιστροφή μας στο κλασικό ιδεώδες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ