Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 70, 31 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΣΜΟ»

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το 2005. Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Χριστιανική Αλληλεγγύη, το Γενικό φιλόπτωχο ταμείο προσέφερε σε 7.484 συνανθρώπους μας μηνιαία και εφάπαξ χρηματικά βοηθήματα, ενώ δραστηριοποιήθηκαν 146 Ενοριακά Φιλόπτωχα ταμεία, 72 Κέντρα Ενοριακής αγάπης, με 6.000 μερίδες φαγητού καθημερινά, 18 Στέγες Γερόντων, μια Στέγη κατακοίτων, 2 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κέντρο δυσπροσάρμοστων ατόμων «Δάμαρις», το Εκκλ/κό ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, 3 στέγες φιλοξενίας απόρων και εμπερίστατων αδελφών, ενώ συγκεντρώθηκαν και 6.355 φιάλες αίματος.

Παράλληλα, θαυμαστή ήταν η προσφορά του προγράμματος «Κιβωτός», που σιτίζει καθημερινά περίπου 150 αστέγους, του φιλανθρωπικού καταστήματος «Ταβιθά», που προσέφερε δωρεάν καινούργιο ρουχισμό σε 9.967 πρόσωπα, καθώς και η συμμετοχή των ενοριών της Αρχιεπισκοπής στο πρόγραμμα ενίσχυσης του 3ου παιδιού στη Θράκη, με ποσό που έφθασε τα 144.000 ΕΥΡΩ.

Συνολικά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δαπάνησε το 2005, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης και της φιλανθρωπικής διακονίας της, το ποσό των 15.160.550 ΕΥΡΩ.

Δες τον σχετικό διαδικτυακό τόπο της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κορυφή σελίδας



«ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΣΜΟ»

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικών, που διοργανώνει στο Βόλο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας (31/3/2006), με θέμα «Ο Διάλογος των Πολιτισμών».

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος κάνει σαφή διάκριση των αγαθών που απορρέουν από τον διάλογο που γίνεται επί τη βάσει αρχών και αξιών και της κακής και αλόγιστης χρήσης του που οδηγεί σε αδιέξοδα. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Όταν λέγομεν «άνοιγμα» δεν εννοούμεν την άνευ συνέσεως, επιγνώσεως και φρονήσεως αποδοχήν παντοίων ιδεών και καταστάσεων που εισβάλουν, ενίοτε ως λαίλαψ καταστροφής του οίκου μας και των παραδόσεών μας. Αυτό το φαινόμενο δεν οικοδομεί το διάλογο των πολιτισμών. Τουναντίον, καταστρέφει τον διάλογο, γίνεται μονόλογος και καταντά, τελικά, στοιχείο υποδούλωσης, κατακερματισμού της ακεραιότητας και εξαλείψεως της ελευθέρας δράσεώς μας…

Συνεπώς, λέγομεν ένα «ναι» στον διάλογο των πολιτισμών και έτσι πρέπει να γίνεται, με πνεύμα ειρηνικό, με διάθεση να ακούσομεν τον συνάδελφόν μας, να διαλεγόμεθα, να συζητούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να βλέπουμε τον άλλον κατάματα – αδελφικά, με αγάπη και πνεύμα συνεννοήσεως και συνεργασίας. Αλλά λέγομεν και «όχι» στον άκριτο συγκρητισμό, στην ασύνετη υποταγή, στην εκμηδένιση της ιδιαιτερότητάς μας, στην απώλεια της προσωπικότητάς μας ή σαφέστερα στην υιοθέτηση ενός τυπικού ψυχρού αριθμού αντί του προσωπικού μας ονόματος, δηλ. του είναι μας…» .

Κορυφή σελίδας



ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αποτελούταν από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Ζιχνών & Νευροκοπίου Ιερόθεο, Πειραιώς Σεραφείμ και τον Διευθυντή της Μ. Κ. Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Δημήτριο Φουρλεμάδη, επισκέφθηκε τη Συρία (28 - 31/3/2006), στα πλαίσια εκδηλώσεων του Πατριαρχείου Αντιοχείας γνωριμίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στα πλαίσια της εκεί παραμονής, έγιναν επαφές με Εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών και των Εκκλησιών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του παραρτήματος της «Αλληλεγγύης» στη Δαμασκό (29/3/2006). Έγινε, επίσης, η παρουσίαση δύο πρόσφατων εκδοτικών δραστηριοτήτων της «Αλληλεγγύης» που αφορούν στη Συρία και είναι το φωτογραφικό λεύκωμα για τα χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία της χώρας και ο ψηφιακός δίσκος με τη συναυλία που είχε δοθεί το 2000 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Αραβική Βυζαντινή χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Balamand.

Μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (29/3/2006) ο Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κίνηση έμπρακτης αγάπης προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια ουσιαστική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών…».

Κορυφή σελίδας



ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ

Φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανέγερσης Ισλαμικού τεμένους (τζαμιού) στην περιοχή της Παιανίας, γεγονός στο οποίο αντέδρασαν, στο προηγούμενο διάστημα, με πολύ σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρεί ότι είναι λάθος η δημιουργία τζαμιού στην Παιανία, διότι κάτι τέτοιο θα έδινε το πράσινο φως στην εισαγωγή σαουδαραβικών χρημάτων και ισλαμικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, με τη συνακόλουθη δημιουργία ισλαμικού κέντρου μαζί με το τζαμί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη, από τη Νέα Υόρκη, πρότεινε την επαναλειτουργία του παλιού τζαμιού στο Μοναστηράκι ως λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων της Αθήνας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, θα ζητήσει τη συνεργασία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Στην Αθήνα, πάντως, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη θέση και πρόταση για το ζήτημα.

Για το θέμα αυτό, όμως, ήδη αρχίζουν να εκφράζονται έντονες αντιδράσεις, από τους κατοίκους και καταστηματάρχες του κέντρου των Αθηνών, οι οποίοι φοβούνται ότι η περιοχή τους θα μεταβληθεί σε μουσουλμανικό γκέτο με τη μαζική παρουσία μουσουλμάνων μεταναστών, σε ένα χώρο πολυσύχναστο, αλλά και χωροταξικά περιορισμένο. Ερωτηματικά, επίσης, εγείρονται με το αν και κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει ανάλογα δικαιώματα, ανέγερσης και λειτουργίας Ορθοδόξων Ναών σε μουσουλμανικές χώρες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το τζαμί στο Μοναστηράκι ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ