!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 699, 22 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία αποχαιρέτισε τον δάσκαλό της

Η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλευρό της πολύπαθης Βοσνίας

Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με το βλέμμα στραμμένο στην Πόλη





Περιήγηση στους άγνωστους θησαυρούς

του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία αποχαιρέτισε τον δάσκαλό της

Στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του Λυκούργου Αγγελόπουλου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Ηλείας, ενώ ο ναός ασφυκτιούσε από λαϊκούς και κληρικούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε πως "χαιρετούμε έναν αγαπητό φίλο, που σήμερα πλαισιώνεται από πλήθος πνευματικών του παιδιών. Ο μαΐστορας της ψαλτικής τέχνης έφυγε από τα ωραία του κόσμου, στα ωραιότερα".

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, σημείωσε: "υπήρξε μύστης της Βυζαντινής μας μουσικής, ακούραστος και γενναιόδωρος δάσκαλος που ανέδειξε άξιους συνεχιστές, ενώ συνεργάστηκε δημιουργικά με σημαντικούς συνθέτες, συμβάλλοντας στο μπόλιασμα της νεότερης Ελληνικής μουσικής με στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης. Υπήρξε ακόμη ένας άνθρωπος απροσποίητης σεμνότητας, άνθρωπος των χαμηλών τόνων και της υψηλής προσφοράς".

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές, δασκάλους και ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική με τον Σίμωνα Καρά. Είχε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το 1982 ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία είχε εκδώσει και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ είχε πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

Δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διεύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργαζόταν με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση», μέσα από τις οποίες έχει παρουσιάσει σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις. Υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος είχε ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετέχει δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο είχε ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.

Υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα».

Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Είχε επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του είχε απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλευρό της πολύπαθης Βοσνίας

Ο Πρέσβης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Ντράγκαν Μποζανίτς επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από τις καταστροφικές πλημμύρες. "Χιλιάδες σπίτια και σχολεία έχουν καταστραφεί. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό" τόνισε ο πρέσβης και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο "να είναι το κανάλι επικοινωνίας της βοήθειας που θα χρειαστούμε. Πάντα, άλλωστε η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν στο πλευρό μας. Ήταν πραγματικός πυλώνας στήριξης του λαού μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "οι Έλληνες πάντα έδειχναν την αγάπη τους και τη στήριξή τους στον λαό της Βοσνίας και της Σερβίας. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Συντηρούμε και βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε για τους άλλους ανθρώπους που υποφέρουν. Θα μεταφέρω αυτό το μήνυμα στον χώρο της Εκκλησίας και στα Διοικητικά όργανα και από τα λίγα που έχουμε θα βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Για άλλη μία φορά θα συνεργαστούμε με το λαό της Βοσνίας και θα δείξουμε ότι ο σύνδεσμός μας είναι διαρκής".

Κορυφή σελίδας


Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με το βλέμμα στραμμένο στην Πόλη

Η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Πόλης των πόλεων μετουσιώνεται σε κατάθεση ψυχής από τον εμβληματικό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από τη μακρόχρονη εργογραφία του έλληνα δημιουργού παρουσιάζονται στις 29 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία που τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Για τον σκοπό της εκδήλωσης και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μαζί με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Το γεγονός εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μόλις προχθές, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλ’ αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε Ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου». Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στο δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «χoρικό της Άλωσης».

Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συμμετέχει η μεικτή χορωδία της ΔΕΗ σε διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα, καθώς και μια πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών: Γιώργος Χατζηχρόνογλου (Πρωτοψάλτης), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Αντώνης Κουτρουπής (τενόρος), Σοφία Μάνου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, η Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ