!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 698, 19 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο

Έκκληση του Αρχιεπισκόπου για Χριστιανή στο Σουδάν

Εκοιμήθη ο μεγάλος δάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής Λυκούργος Αγγελόπουλος






Ύμνοι της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας
από τον δάσκαλο και ιδρυτή της
Λυκούργο Αγγελόπουλο




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο

Με βαθειά οδύνη η Εκκλησία της Ελλάδος στερείται σήμερα και αποχωρίζεται ένα πολύ εκλεκτό και διαπρεπές Της μέλος, έναν από τους πιο πολύτιμους και αγαπητούς Ιεράρχες Της. Δυστυχώς ο Θεός θέλησε να μετασταθεί πολύ νωρίς στις ουράνιες μονές, καθιστώντας την επί γης Εκκλησία Του φτωχότερη και την Ελασσώνα ορφανή. Υπήρξε για μας πολύτιμο δώρο του Θεού. Περιεβλήθη δικαίως την αγάπη και την αναγνώριση των Αρχιερέων, του ιερού κλήρου, των συνεργατών του και του πιστού λαού. Όλοι μας αισθανόμαστε βαρύτατη και πικρή την απώλεια και τεράστιο το κενό που καταλείπει.

Όλη η ομιλία στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Έκκληση του Αρχιεπισκόπου για Χριστιανή στο Σουδάν

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα, να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην επιβληθεί η θανατική ποινή στην 27χρονη Σουδανή που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος ζητά από τις κυβερνήσεις της Δύσης και τους διεθνείς οργανισμούς να πιέσουν με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε να μην απαγχονιστεί από τις αρχές του Σουδάν η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ. Ζητά, επίσης, να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να εκφράζουν ανοικτά τα θρησκευτικά τους πιστεύω, "δικαιώματα θεμελιώδη όχι μόνο για τις δυτικές κοινωνίες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

Η 27χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου του Χαρτούμ, "δεν απαρνήθηκε τη χριστιανική θρησκεία της εντός της διορίας των τριών ημερών που της δόθηκε και δεν επέστρεψε στο Ισλάμ".

Ο Μακαριώτατος θα αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον πρέσβη του Σουδάν στην Αθήνα, ζητώντας τη μη εκτέλεση της ποινής στη νεαρή γυναίκα.

Κορυφή σελίδας


Εκοιμήθη ο μεγάλος δάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής Λυκούργος Αγγελόπουλος

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, έχασε τη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπώρησε τον τελευταίο χρόνο. Ο ιδρυτής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, είχε λάβει ιδιαίτερα σημαντικές τιμητικές διακρίσεις ενώ υπήρξε από τους πλέον γνωστούς ιεροψάλτες της γενιάς του στον κόσμο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 11:00 στον ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου, στο αναλόγιο του οποίου υπηρέτησε τις τελευταίες δεκαετίες

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική κυρίως με τον Σίμωνα Καρά. Είχε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το 1982 υπήρξε πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής από την ίδρυσή της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία εξέδωσε και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ πραγματοποίησε πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

Δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διεύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση» (1978-) μέσα από τις οποίες παρουσίασε σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις κτλ.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ασχολήθηκε και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετείχε δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο έχει ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.

Υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα».

Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Έχει επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλήσία της Φιλανδίας, ενώ η σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του έχει απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ