!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 662, 14 Νοεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αποστολική Διακονία εόρτασε τη μνήμη του προστάτου της Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Σύμβολο της Ανάστασης ο ναός του Αγίου Νικολάου

“Ο Έλληνας Τζον Τάβενερ”





Έφυγε σε ηλικία 69 ετών
ο John Tavener





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Αποστολική Διακονία εόρτασε τη μνήμη του προστάτου της Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος γιόρτασε την μνήμη του προστάτου της Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, η οποία έλαβε χώρα στο Καθολικό της Ι. Μονής Ασωμάτων - Πετράκη και την αρτοκλασία, τελέσθηκε το ιερό Μνημόσυνο όλων όσοι από ιδρύσεως του Οργανισμού (1936) μέχρι σήμερα εργάσθηκαν στην Αποστολική Διακονία (Αρχιεπίσκοποι Αθηνών ως Πρόεδροι του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της, Μέλη αυτού, Γενικοί Διευθυντές, υπάλληλοι, συνεργάτες, δωρητές, ευεργέτες και ιεραπόστολοι).

Το Μνημόσυνο τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο, ο οποίος με πολλή συγκίνηση μίλησε για το έργο της Αποστολικής Διακονίας που βίωσε από τα χρόνια της νεότητάς του, ενώ εξήρε το γεγονός ότι ο Οργανισμός δε λησμονεί όλους όσοι διακόνησαν το έργο της Εκκλησίας.

Παρόντες ήσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, οι οποίοι έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους για τη συνέχιση του έργου. Στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρέστησαν υπάλληλοι και συνεργάτες του Οργανισμού και της Ιεράς Συνόδου.

Με αφορμή την εορτή, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος τόνισε ότι το ενεργώς ήσυχο έργο της Αποστολικής Διακονίας είναι ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεραποστολικού, κατηχητικού, μορφωτικού και πολιτιστικού έργου της Εκκλησίας. Κατέληξε στη δήλωση ότι «Η Αποστολική Διακονία, ο Ιεραποστολικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τόσο ευρεία εκδοτική και ιεραποστολική δράση και προοπτική είναι επόμενο να γίνεται, ανθρωπίνως, στόχος και αντίκειμενο ποικίλης κριτικής, επαίνων ή κατηγοριών. Μεταξύ του τι ήθελαν μερικοί να κάνει η Αποστολική Διακονία, τι έπρεπε αντικειμενικώς να είναι, και τι είναι εφικτό με τις παρεχόμενες εκάστοτε δυνατότητες να πραγματοποιήσει, υπάρχουν χάσματα. Παλαιότεροι Γενικοί Διευθυντές της Αποστολικής Διακονίας, εκ των οποίων τρεις χρημάτισαν μάλιστα και Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας είναι Προκαθήμενος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, περιέγραψαν με έντονα χρώματα τις ιδιαίτερες δυσκολίες, αναστολές και τα πολύπλοκα θέματα, τα οποία αντιμετώπισαν στη διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Κι όμως η Αποστολική Διακονία λειτουργεί ως Όργανο Συνοδικό και όχι ως ιδιωτική προσπάθεια».

Κορυφή σελίδας


Σύμβολο της Ανάστασης ο ναός του Αγίου Νικολάου

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ανεγείρεται στο Σημείο Μηδέν του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, θα λειτουργεί ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, το οποίο θα αποτελεί ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η Γενική Συνέλευση των μελών της εκκλησίας και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, στο νότιο μέρος του Μανχάταν, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του Αγίου Νικολάου ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η «ιστορική αυτή απόφαση» ελήφθη υπό την ηγεσία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου και με την υποστήριξη του ιερέα της κοινότητας πατρός Ιωάννη Ρώμα και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, η αλλαγή του χαρακτήρα του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ο μόνος χώρος λατρείας που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, «είναι μεγάλης σημασίας για την κοινότητα, στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η ομόφωνη απόφαση προβλέπει ότι η ενορία, η οποία ήταν έως τώρα γνωστή ως Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", θα γίνει Εθνικό Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει και την ιδιότητά της ως ενορία της Αρχιεπισκοπής, υπό την εποπτεία διοικητικού συμβουλίου με μέλη τοπικής, αλλά και παναμερικανικής εμβέλειας. Η απόφαση συμπεριέλαβε επίσης την έγκριση της τελικής συμφωνίας της ανταλλαγής του οικοπέδου (του παλαιού ναού) στη διεύθυνση 155 Cedar Street (συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων αέρα και γης) με αυτό στη διεύθυνση 130 Liberty Street. Η νέα τοποθεσία, αν και βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων από την παλιά, είναι εμβαδού μεγαλύτερου κατά τρεις και πλέον φορές».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η ενορία του Αγίου Νικολάου θεώρησαν ότι το επόμενο λογικό βήμα ήταν η ανακήρυξη της ιστορικής αυτής κοινότητος του Μανχάταν ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, καθώς η αποστολή και η παρουσία του ναού του Αγίου Νικολάου στον χώρο αυτό θα αποτελέσει πανεθνικό εγχείρημα, με ευθύνη και οικονομικό κόστος αναλόγου μεγέθους. Στην ομιλία του προς τα μέλη της κοινότητας, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ιδιαίτερα την τεράστια προβολή που αναμένεται να έχει ο υπό ανέγερση ναός, καθώς», όπως είπε, «περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που θα επισκέπτονται ετησίως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, θα αντικρίζουν και πιθανόν να επισκέπτονται το ναό. Ως Ιερό Προσκύνημα, θα αποτελεί χώρο προσευχής για όλους τους ανθρώπους».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι «αυτός ο ναός δεν θα είναι απλώς ιερό προσκύνημα εθνικής εμβέλειας, αλλά διεθνούς εμβέλειας. Θα είναι σύμβολο της θέλησης των ανθρώπων για ανοικοδόμηση και ανάσταση, από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ναός θα αποτελεί ένα καταφύγιο για ν' ανάβουν ένα κερί όλοι οι επισκέπτες για τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου, ένα Ελληνορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα σε χώρο εξαγιασμένο και ιερό».

Κορυφή σελίδας


“Ο Έλληνας Τζον Τάβενερ”

«Η πρώτη εικόνα που είχα από την Ελλάδα ήταν ένα βουνό. Μου το έδειξε η πρώτη μου γυναίκα, η Βίκυ Μαραγκοπούλου (σ.σ.: διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), επιμένοντας πως αν το παρατηρούσα θα μου... μιλούσε».

Μπορεί εκείνο το βουνό να μην του μίλησε, όμως η Ελλάδα και η κατάνυξη της ελληνορθόδοξης πίστης μίλησαν στον σημαντικότερο ίσως σύγχρονο βρετανό συνθέτη, τον Τζον Τάβενερ, που άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή (αιτία, το καρδιακό Σύνδρομο Μάρφαν, το οποίο του διαγνώστηκε το 2007), στα 69 του.

Οι συνομιλίες με την ορθόδοξη Μητέρα Θέκλα του ενέπνευσαν το πιο γνωστό ίσως διεθνώς έργο του «The Protecting Veil», για το Θαύμα της Αγίας Σκέπης (γράφτηκε το 1987 στην Εύβοια). Το δε «Τραγούδι για την Αθηνά» άκουσαν εκατομμύρια στη νεκρώσιμο ακολουθία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997.

Εκείνη τη συνομιλία με την Ελλάδα, σταθερό σημείο αναφοράς του, κάτι σαν πατρίδα και μουσικά, όπου αγαπούσε «τα μισοερειπωμένα κτίρια και το αστικό τοπίο», όπως έλεγε, δεν την ξέχασε. Το 1995 έγραψε, μετά το ορατόριό του «Αποκάλυψη» (εμπνευσμένο από το πρώτο του ελληνικό ταξίδι, στην Πάτμο), το «Αγραφον» σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού,

παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και με τον βιολοντσελίστα Στίβεν Ισέρλις προσέφερε στο Ναύπλιο, τέσσερα χρόνια αργότερα, το «Eternal Memory».

Ο λονδρέζος γιος οργανίστα πρεσβυτεριανής εκκλησίας που ηχογραφούσε για τη δισκογραφική των Μπιτλς κελτικά ρέκβιεμ και σύγχρονες όπερες με πρόσκληση του σερ Πίτερ Χολ, δεν θα διαβάσει τα κείμενα που θα του αφιερώσουν από σήμερα, ως κατευόδιο, οι Βρετανοί και ο διεθνής μουσικός κόσμος. Θα βρίσκεται κάπου ψηλά. Εκεί που μπορεί πια να ακούσει τα ελληνικά βουνά να του μιλούν...

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ