!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 661, 11 Νοεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: τα προσωπικά χαρίσματα στη διακονία όλων

Η Μονή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα αποκαλύπτεται στο έργο μιας Ιαπωνίδας



Νέος ιστοχώρος
από το Ίδρυμα Κόκκορη
Μάθετε τις δραστηριότητες
και πώς μπορείτε
να βοηθήσετε τα παιδιά


http://www.kokkori.gr/





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: τα προσωπικά χαρίσματα στη διακονία όλων

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο οικείος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, Εκπρόσωποι της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, Πολιτευτές, Εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Φορέων.

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, και τον παρακάλεσε να εύχεται για την υγεία και την ευημερία του λαού της Χίου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του νησιού εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσε τον Αρχιεπίσκοπο Επίτιμο Δημότη Χίου ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο για τις τιμητικές διακρίσεις, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο νησί του πρόσφερε έντονα, όμορφα συναισθήματα. "Μια φιλία, εξάλλου," τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν στηρίζεται στα δώρα, αλλά στη διάθεση".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου λέγοντας πως "έζησαν κατά Χριστόν. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Κύριο, όχι με λόγια, αλλά με έργα, με μαρτύριο. Αυτός, που θέλει να είναι κοντά στον Χριστό, πρέπει να αισθάνεται υπηρέτης όλων και αυτή η πορεία είναι δύσκολη, αλλά είναι γεμάτη ευεργετήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ξαναγεννιόμαστε, ξεκινάμε από την αρχή, γινόμαστε καθαροί και αποκτούμε σοφία. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ειδών σοφίας: η σοφία που αποκτούμε στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Σοφία του Θεού. Εκεί που συναντώνται, λοιπόν, η σοφία της Επιστήμης με την άνωθεν Σοφία γίνεται ο άνθρωπος χαρισματικός ".

Έκανε λόγο, επίσης, για τα χαρίσματα που έχει κάθε άνθρωπος, υπογραμμίζοντας πως "καλούμαστε να αξιοποιούμε τα τάλαντά μας για το κοινό συμφέρον και όχι για προσωπικά οφέλη. Δεν τα κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά πρέπει να τα μοιραζόμαστε! Αν, αγαπητοί μου αδελφοί, ο καθένας τα κρατήσει για τον εαυτό του, είμαστε στην αίρεση. Όλα αυτά τα τάλαντα πρέπει να μοιραστούν στους ανθρώπους. Αυτός που έκανε πολλά χρήματα και τα κρατά, είναι σε αίρεση. Αυτός που έχει τη δύναμη να υπηρετήσει τους ανθρώπους και δεν το κάνει, είναι σε αίρεση!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να κάνουμε αυτοκριτική και να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους. "Καθημερινά είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε τους άλλους, αλλά αποφεύγουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Είναι, όμως ευκαιρία σήμερα να κάνουμε αυτοκριτική και, αν έχουμε ειλικρίνεια και τιμιότητα, θα κρίνουμε ότι πρέπει να ζούμε κατά Χριστόν. Αν ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό, θα αποκτήσουμε πάλι σωστά πρότυπα".

Στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία για την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού, ενώ η κ. Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού.

Η μνήμη των αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πολιούχων της Χίου, εορτάζεται σήμερα 11η Νοεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή και στρατιωτικός στο επάγγελμα. Αφού παραιτήθηκε, κατέφυγε στο όρος Κοτυαίου της Φρυγίας και έζησε ως ασκητής. Συνελήφθη για τη χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (296μ.Χ.) και γνώρισε μαρτυρικό θάνατο. Ο Άγιος Βίκτωρ ο Μάρτυς άθλησε επί της βασιλείας του Αντωνίου (160 μ.Χ.) στην Ιταλία. Συνελήφθη σαν Χριστιανός και, αφού βιαζόμενος δεν επείσθη να αλλαξοπιστήσει, θανατώθηκε με φριχτό τρόπο. Παρόμοια, ο Άγιος Μάρτυς Βικέντιος ο Διάκονος συνελήφθη για την χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Δοκλητιανού (304 μ.Χ.), μαζί με τον επίσκοπο Αυγουστοπόλεως, Ουαλέριο, στην Βαλέντια της Ισπανίας και αφού βασανίσθηκαν σκληρά, αποκεφαλίσθηκαν.

Φωτογραφίες από το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στη Χίο στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Η Μονή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα αποκαλύπτεται στο έργο μιας Ιαπωνίδας

Σήμερα στις 20.00 το βράδυ το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οργανώνουν στο μουσείο εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας.

Στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου, ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής θα απονείμει στην κυρία Μασάκο Κίντο τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλης.

Ιδιαίτερη προσωπικότητα, η κα Κίντο ειδικεύεται στη διδασκαλία της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κιορίτσου στο Τόκιο και συνέβαλε καθοριστικά στο πρόγραμμα συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα •έργο που ολοκληρώθηκε από τους επιστήμονες και τεχνικούς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γενναία χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας!

Κατά καιρούς η Ιαπωνίδα πανεπιστημιακός - που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα Ελληνική γλώσσα, Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Ωνάση - ταξιδεύει ανά την Ελλάδα επισκεπτόμενη βυζαντινούς ναούς και μελετώντας τις αγιογραφίες τους, συνοδεία σπουδαστών, οι οποίοι επιστρέφουν πάντα στην Ιαπωνία ως πρεσβευτές της χώρας και του πολιτισμού μας.

Συνεπής φίλη της Ελλάδος διατηρεί σχέσεις με Ελληνικά πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσκαλώντας ενίοτε στην πατρίδα της Έλληνες καθηγητές για παρουσίαση θεμάτων από την αρχαία και νεότερη Ελληνική παράδοση, ενώ με δική της μέριμνα πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο και έκθεση για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

«Η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετράει τους φίλους της. Η κα Μασάκο Κίντο είναι αποδεδειγμένα φίλη της Ελλάδος και λάτρης τού Ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή μαζί της.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ