!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 660, 07 Νοεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για τις Εκκλησιαστικές Σχολές

Υποτροφίες σε αριστούχους από την Αρχιεπισκοπή

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμηνεύει Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής




Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
για την Τουρκοκρατία και το 1821
22 – 23 Νοεμβρίου, Διορθόδοξο Κέντρο
στην Ιερά Μονή Πεντέλης





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για τις Εκκλησιαστικές Σχολές

Το οξύ πρόβλημα της χρηματοδότησης των Εκκλησιαστικών Σχολών αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Φιλιππίδειο οίκημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Φοιτητές και Καθηγητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον Μακαριώτατο τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα καθώς και του Δημάρχου Κηφισιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε απ’ όλους, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητική κοινότητα, να διατυπώσουν τις σκέψεις τους για το τί πρέπει να γίνει στην πρωτόγνωρη για τον τόπο οικονομική συγκυρία. «Δε θα λυθούν τα προβλήματα μεμιάς, γι’ αυτό και ήρθα να σας ακούσω από πρώτο χέρι. Οι σκέψεις σας είναι γόνιμες στο να βοηθήσουν να μη γίνει απλώς η συνάντησή μας εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική, καθώς όλα αυτά θα μεταφερθούν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια η Δ.Ι.Σ. απασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκκλησιαστική εκπαίδευση και ολοένα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, που συμπυκνώνει την προβληματική στον ευαίσθητο αυτό χώρο». Σε ερώτηση φοιτητή για το μέλλον της Σχολής ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Ζούμε όλοι μας την οικονομική στενότητα. Η περιουσία που δόθηκε στο Κράτος είχε δύο στόχους: να εξυπηρετεί τη μισθοδοσία του Κλήρου και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών. Τώρα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. Έχουμε 27 εκκλησιαστικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τί σχολές θέλουμε και πώς τις συντηρούμε».

Για το μείζον ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των Σχολών η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου, ανέφερε στο ραδιόφωνο του 89,5 ότι τα χρήματα που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επαρκούν ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δόθηκε μόλις το ποσό των 250.000 ευρώ, ενώ για τη λειτουργία όλων των Σχολών απαιτούνται 560.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους διδάσκοντες που έλαβαν το λόγο, ήταν ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη λιγότερων εισακτέων, αλλά σωστά κατηρτισμένων φοιτητών. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη ότι οι Ακαδημίες δεν παρέχουν μεταπτυχιακά ισοδύναμα όπως θα έπρεπε, κάτι που είναι επιζήμιο για το κύρος τους. Αντίστοιχα, στην τοποθέτησή του ο π. Δημήτριος Κουτσούρης ζήτησε τη ριζική αναγέννηση της Ακαδημίας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις αυτοχρηματοδότησης του προγράμματος Εκκλησιαστικών κειμηλίων, τις οποίες και ζήτησε γραπτά ο Μακαριώτατος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη και τους Καθηγητές της Σχολής στο εργαστήρι ψηφιδωτού και συνομίλησε με πολλούς από τους φοιτητές, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους επισκεφθεί εκ νέου μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κορυφή σελίδας


Υποτροφίες σε αριστούχους από την Αρχιεπισκοπή

Υποτροφίες σε δέκα νέους φοιτητές από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χορήγησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τους δέκα φοιτητές συνόδευε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία του γραφείου νεότητας να προσφέρουν στους νεοεισαχθέντες φοιτητές οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της πρώτης περιόδου. Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Οι φοιτητές ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τις σχολές και τα τμήματα που έχουν εισαχθεί, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και αναφερόμενος στις υποτροφίες επισήμανε πως "πρόκειται για ελάχιστη οικονομική ενίσχυση, αλλά δείχνει ότι σας σκεφτόμαστε και είμαστε κοντά σας".

Κορυφή σελίδας


Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμηνεύει Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής

Τον γνωρίσαμε ως έναν από τους πλέον ταλαντούχους πιανίστες της γενιάς του, που πέρασε τα στενά όρια της χώρας και συνεργάστηκε με κορυφαίες ορχήστρες και μεγάλους μουσικούς. Πρόσφατα, τον ακούσαμε στην Τήνο ν’ ανοίγει το 1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής υπό την σκέπη του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, με την ιδιότητα μάλιστα του καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος αυτήν την Πέμπτη 7/11 «αναμετριέται» στο Μέγαρο Μουσικής με τον κορυφαίο συνθέτη Ραχμάνινοφ, για τον οποίο έχει τιμηθεί με τις ερμηνείες του. Προτού δώσει το ρεσιτάλ, συναντήσαμε τον πολύπλευρο μουσικό και μιλήσαμε μαζί του για την προσωπική του διαδρομή, τις πνευματικές του αναζητήσεις και τη θρησκευτική μουσική.

- Συνεργάζεστε με την ECM, σημαντική εταιρεία στο χώρο της μουσικής με διεθνές, αλλά απαιτητικό κοινό. Σε ένα πολύ επιτυχημένο άλμπουμ, με τίτλο Akroasis, επιχειρείτε μία μεταγραφή της βυζαντινής παράδοσης. Οι προσλαμβάνουσες του ελληνικού κοινού είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του ξένου. Πού στοχεύετε με αυτό το εγχείρημα; Και ακόμη: μπορεί να έχει συνέχεια;

Η συνεργασία μου με την ECM μου έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσω στη διεθνή μουσικη σκηνή, μεταξύ άλλων, ένα ιδιαίτερο συνθετικό ύφος βασισμένο και εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική. Πράγματι ο δίσκος Akroasis περιέχει κατά κύριο λόγο προσεγγίσεις μου πάνω σε βυζαντινούς ύμνους, τους οποίους επιχείρησα να αποδώσω στο πιάνο, όχι επιδιώκοντας να μεταφέρω τόσο τη μελωδική γραμμή, αλλά το χώρο και το χρώμα του δρόμου τους. Το πιάνο, ως ένα όργανο συγκερασμένο, από τη φύση του αδυνατεί να αποδώσει, εν πολλοίς, τα βυζαντινά διαστήματα. Αυτή η δυσκολία όμως δεν με εμπόδισε ώστε να βρω έναν άλλο τρόπο προσέγγισής τους, μέσω των πλήκτρων, φροντίζοντας να δημιουργήσω το χώρο όπου θα μπορούσε να αναπνεύσει οιαδήποτε βυζαντινή μελωδία, ανεξάρτητα από την κλίμακά της.

Στο εξωτερικό, αυτός ο δίσκος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Πολλοί ακροατές, χωρίς να έχουν καμία εξοικείωση με το βυζαντινό μέλος, διέκριναν ωστόσο την ιδιαιτερότητα του ύφους και συχνά μου έχουν πει πόσο ελκυστικό υπήρξε για εκείνους το άκουσμα καθώς και το γεγονός ότι στάθηκε αφορμή για να αναζητήσουν και να γνωρίσουν το αυθεντικό βυζαντινό μέλος.

Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος δεν ήταν προσδιορισμένος στην ψυχή μου εξ αρχής. Στην ουσία προέκυψε φυσικά, ως ανάγκη μέσα μου, λόγω των μουσικών εμπειριών μου. Ίσως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, αλλά παράλληλα με την πιανιστική μου πορεία, ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη βυζαντινή μουσική και είχα μάλιστα την ευκαιρία να ασκήσω την ψαλτική επί τω έργω, σε αναλόγια πλάι σε γνωστούς δασκάλους της βυζαντινής μουσικής, όπως ο Φώτης Κετσετζής και ο Θεόδωρος Βασιλικός. Θέλω να πω ότι η σχέση μου με τη βυζαντινή υπήρξε ουσιώδης και όχι επιφανειακή. Ίσως γι' αυτό τόλμησα να ασχοληθώ με τα όρια σύνδεσης των δύο μουσικών κόσμων Ανατολής και Δύσης.

Όσο για τη συνέχεια, πιστεύω πως οτιδήποτε στη μουσική δημιουργείται με έμπνευση, γνώση και σεβασμό, μπορεί πάντα να έχει συνέχεια. Ήδη η συνεργασία μου με την διακεκριμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή, η οποία ξεκίνησε από το Πάσχα του 2013, με την συναυλία μας Ώρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σηματοδοτεί πιστεύω αυτήν τη συνέχεια και ευελπιστώ ότι και με τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα που σχεδιάζουμε από κοινού, μπορούμε να δώσουμε μία ακόμα πτυχή αυτής της εξελικτικής πορείας που επιχειρεί το φαινομενικώς ακατόρθωτο.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Β. Τσαμπρόπουλο στην Επικαιρότητα του ecclesia

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ