!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 655, 17 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Να δούμε ποια η περιουσία της Εκκλησίας και πώς μπορεί ν’ αξιοποιηθεί»

Ενισχυτική διδασκαλία από την Αρχιεπισκοπή

Αιμοδοσία στην πλατεία Κλαυθμώνος

Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς: Άθως – Σινά

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Δεξαμενή



Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου
στην Ιεραρχία





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Να δούμε ποια η περιουσία της Εκκλησίας και πώς μπορεί ν’ αξιοποιηθεί»

Η Εκκλησία δίνει ελαφρυντικά σε αυτούς που έχουν αγανάκτηση και δεν ξέρουν πώς να πορευτούν, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος σε πρωινή εκπομπή του Mega, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και δεν αντέχει άλλη πίεση. Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι η βία και κάθε τι καταπιεστικό δεν ταιριάζει με το ρόλο της Εκκλησίας. «Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, τόνισε:

«Ακούμε από πολλές πλευρές, είτε από δημοσιογράφους, είτε από παρατάξεις για ιδεολογικούς λόγους, κυρίως, να γίνει χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό στην πράξη έχει επιτευχθεί. Σήμερα ο θεσμός όπως έχει γίνει, οι σχέσεις, οι ρόλοι είναι διακριτοί. Αλλά και σε αυτό πρέπει να σταθούμε σκεπτικοί, να συζητήσουμε, να δούμε που βρισκόμαστε. Όταν δεχόμαστε αυτές τις προτάσεις – να μην πω επιθέσεις – δεν μπορούμε εμείς να μένουμε απαθείς! Η θέση μου λοιπόν, είναι η εξής: εμείς σαν Εκκλησία, επειδή πιστεύουμε ότι το Γένος μας έχει βγει από τα σπλάχνα της, δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό από την Πολιτεία. Αν όμως έρθει η Πολιτεία και μας πει «δεν σας θέλουμε, φύγετε», δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, άλλα ούτε και θα πεθάνουμε. Έχουμε δείξει ότι περνάμε τις δυσκολίες. Τόσους αιώνες είμαστε χωρίς Πολιτεία και τα βγάλαμε πέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η θέση του στο θέμα παραμένει: «Δεν φοβόμαστε, θα προχωρήσουμε. Η ζημιά θα είναι για το κράτος μας, για το Έθνος μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στις δομές της Εκκλησίας, λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και ανοικτά θέματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τρόπο Συνοδικό. «Έχει έρθει η εποχή να είμαστε ανοιχτοί στις συζητήσεις, με όλα τα κόμματα αλλά και με όλους τους φορείς. Η περιουσία της Εκκλησίας είναι συγκεκριμένη. Να δούμε ποια είναι αυτή περιουσία και πώς όλα αυτά τα χρόνια έχει αξιοποιηθεί από το Κράτος».

Κορυφή σελίδας


Ενισχυτική διδασκαλία από την Αρχιεπισκοπή

Τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής ξεκινά τη λειτουργία του με 72 καθηγητές να στηρίζουν εθελοντικά το έργο και να προσφέρουν βοήθεια με την ενισχυτική διδασκαλία σε 270 μαθητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις νέες εγκαταστάσεις του κοινωνικού φροντιστηρίου συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη και τον τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, ενώ τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.

Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, ο Διευθυντής της Φιλανθρωπικής Εταιρείας "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", οι εθελοντές καθηγητές, αλλά και οι μαθητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία και τους παρότρυνε να δυναμώνουν την ψυχή τους με πίστη και γνώση, για να μπορούν να αντιστέκονται στα προβλήματα της εποχής και να ξεπερνούν τις δυσκολίες.

Κορυφή σελίδας


Αιμοδοσία στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Α.Α. διοργανώνει για πρώτη φορά αιμοδοσία στα πλαίσια της δράσης της για αλληλεγγύη, συμπαράσταση και ενίσχυση των πολιτών.

Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 10 π.μ. -2 μ.μ.

Ένα δώρο ζωής από όλους για όλους.

Κορυφή σελίδας


Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς: Άθως – Σινά

Ο Βρετανός Αρχιτέκτονας και ζωγράφος DOUG PATTERSON, ακολουθώντας τα βήματα των περιηγητών ζωγράφων των ιερών τόπων και των προσκυνημάτων ανά τον κόσμο, αποτυπώνει με ιδιαίτερο τρόπο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και την καθημερινή ζωή στο Άγιον Όρος, το Σινά, τα Μετέωρα, το Μπουτάν, τα Ιμαλάια και τις Ινδίες, τόποι τους οποίους επισκέφθηκαν ο Βασίλι Μπάρσκι 1701-1747, ο Σάιμον Ντέιβις 1760-1819 και ο Χέρκουλες Μπραμπαζόν – Μπραμπαζόν 1820-1904.

Γράφει ο ίδιος για τις εμπειρίες του στο Άγιον Όρος:

«Εννοείται ότι μετά την πρώτη μου εμπειρία, έχω επισκεφθεί στη συνέχεια το Άγιον Όρος πολλές φορές και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον είχα το προνόμιο να μου επιτραπεί να σχεδιάσω και να ζωγραφίσω τα διάφορα Μοναστήρια και Σκήτες. Στην πορεία έχω αποκτήσει πολλούς φίλους που μου έχουν μάθει να κινούμαι σε διάφορα μονοπάτια. Οι εμπειρίες αυτές έχουν προσηλωθεί στην ψυχή μου και μου αναπτερώνουν το ηθικό, θυμίζοντάς μου πως η ζωή είναι μια στιγμή και ο Θεός τόσο κοντά, όσο ένας ψίθυρος».

Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57). Διάρκεια Έκθεσης : 17 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2013

Κορυφή σελίδας


Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Δεξαμενή

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, μια ιδέα και πρωτοβουλία δύο νέων αρχιτεκτόνων, του Ελευθέριου Αμπατζή και της Ειρήνης - Αιμιλίας Ιωαννίδου, αφού στέριωσε για τα καλά στην Κηφισιά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έρχεται, σε μόνιμη βάση, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία της Δεξαμενής. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, στις 12.30, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την Κηφισιά τον Ιούνιο του 2012: μια σύγχρονη κατασκευή με αναφορές στην παραδοσιακή βιβλιοθήκη, αλλά εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ο χρήστης δίνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο.

Εκτυπώνει το αυτοκόλλητο με το λογότυπο «αντάλλαξέ το» και το κολλάει στο βιβλίο που ανταλλάσσει. Δεν χρειάζεται να εγγραφείς σε κάποιο μητρώο, καμία συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και λειτουργεί με ελεύθερο ωράριο, 24 ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Είναι προφανές ότι το «πείραμα» πέτυχε. «Διαφορετικά δεν θα συνεχίζαμε», μου λέει ο Ελευθέριος Αμπατζής. «Όσο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, τόσο οι βιβλιοθήκες επιτελούν τον σκοπό τους». Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο υπάρχουσες βιβλιοθήκες λειτουργούν ενάμιση και ένα χρόνο αντίστοιχα χωρίς προβλήματα βανδαλισμού.

Υπάρχουν αρκετές «πρωτιές» στη βιβλιοθήκη της Δεξαμενής. Η ιδέα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης είναι ενταγμένη πλέον στην πλατφόρμα δικτύωσης του Δήμου Αθηναίων με τις ομάδες πολιτών «Συν-Αθηνά». Αλλά και η εικόνα της θα είναι διαφορετική καθώς μια αναπάντεχη συνάντηση των δύο εμπνευστών με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ οδήγησε στην επένδυση των όψεων της νέας βιβλιοθήκης με ψηφιακή εκτύπωση έργου τέχνης του τελευταίου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ