!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 653, 10 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Άθως του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου

«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει»

"Μαθαίνω για την Ορθόδοξη Πίστη"





Εικόνες του Όρους

στον καμβά μεγάλων δημιουργών






ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Άθως του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου

Μια ξεχωριστή πτυχή του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, που με ευαισθησία αποτύπωσε στο φωτογραφικό του φακό εικόνες μιας αλλοτινής εποχής στην Αθωνική Πολιτεία, μας γνωρίζει η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η φωτογραφική αποτύπωση – ντοκουμέντο μας ανάγει στη προηγούμενη από μας γενιά, όταν δεν είχε ακόμη αρχίσει η προσπάθεια αναστήλωσης και μνημειακής αποκατάστασης του Αγίου ‘Όρους. Τότε που η θαλάσσια συγκοινωνία προς την Αθωνική πολιτεία, με την έλλειψη μηχανοκίνητων πλοίων, ήταν σπάνια και η περιήγηση των προσκυνημάτων ήταν δυνατή μόνο για τους πεζοπόρους.

Περιγράφει ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος: «Η αλλαγή που διαπιστώνει κανείς στα τελευταία πενήντα χρόνια είναι καταλυτική. Το 1956 δεν υπήρχε κανένας αμαξιτός δρόμος, και οι μετακινήσεις γινόντουσαν πεζή ή με καΐκι. Με εξαίρεση μερικές επεμβάσεις, π.χ. στην έδρα της Ιεράς Κοινότητος και στις μονές Διονυσίου και Γρηγορίου, το δομημένο περιβάλλον δεν είχε αλλάξει από τις αρχές του αιώνα. Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν άγνωστο. Τα πλοία της συγκοινωνίας ήταν μικρά ξύλινα «μοτόρια». Πρόλαβα στην τράπεζα του Ρωσικού το ενιαίο χειρόμακτρο που απλώνεται σε όλο το μήκος του τραπεζιού, το οποίο βλέπουμε στις βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστικού Δείπνου, και έχει τώρα αντικατασταθεί από χαρτοπετσέτες. Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις υγιεινής ήταν αυτές που περιγράφει και σχεδιάζει ο Ορλάνδος στην «Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική» • ζήτημα είναι αν σήμερα έχει μείνει για δείγμα. Είχες γενικά την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει και ζεις σε καιρούς αλλοτινούς…

Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, (Κρίσπου 7, Άνω Πόλη)

Διάρκεια Έκθεσης: 10 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2013

Κορυφή σελίδας


«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μουσείων της πόλης «Κίνηση 5Μ».

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου. Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Αρχικά δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μ. Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του αγίου ως έφηβου βοσκού. Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλήτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.

Μέσα από ναούς, τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, θρησκευτικές πανηγύρεις, τοπωνύμια προβάλλεται μία ενιαία λατρευτική παράδοση που επιβιώνει σε περιοχές της Μεσογείου. Τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δημόσια μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας, μουσεία και ναούς της Κύπρου.

Διάρκεια έκθεσης: 19.10.2013 - 19.01.2014

Κορυφή σελίδας


"Μαθαίνω για την Ορθόδοξη Πίστη"

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οργανώνει εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου "Μαθαίνω για την Ορθόδοξη Πίστη".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Θησείου, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 18.00 το απόγευμα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, Ιεράρχη που αναλώνεται στο ιερό έργο της Κατήχησης, και ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ