Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 63, 7 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ

«Περί της καύσεως των νεκρών»
Του π. Γεωργίου Μεταλληνού, Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος για τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Σε σχετικό ανακοινωθέν (3/3/2006) τονίζεται ότι «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για μία ακόμη φορά, εκφράζει τους φόβους της για την τύχη ανθρώπων και μνημείων στο Κόσοβο και απευθύνει θερμή έκκληση προς τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να χειρισθούν, με ιδιαίτερη προσοχή και πρόνοια, το ζήτημα τούτο, αποτρέποντας στο μέλλον αιματηρές συγκρούσεις και δυναμικές αναμετρήσεις Σέρβων και Αλβανών, προστατεύοντας τα θρησκευτικά μνημεία, χριστιανικά και μουσουλμανικά, από την καταστρεπτική μανία εξτρεμιστικών στοιχείων ή εγκληματικών σκοπιμοτήτων. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πολύτιμες και αναντικατάστατες, τα δε μνημεία είναι περιουσία της ανθρωπότητας και δεν αναπληρώνονται.

Η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει την βαθειά ικανοποίησή της, γιατί η ελληνική κυβέρνηση και σύνολες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Κορυφή σελίδας



ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και λαϊκού ενθουσιασμού τελέστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (4/3/2006).

«Λυπούμαι, γιατί με την προαγωγή σου στερούμεθα όλοι, αλλά κι εγώ ιδιαιτέρως, ενός ικανού στελέχους στη διοίκηση της Εκκλησίας», τόνισε ο Μακαριώτατος, κατά την αντιφώνησή του και συνέχισε: «Χαιρόμεθα, όμως, γιατί σε κερδίζει η επαρχία, διότι μεταβαίνεις σε ιστορική πνευματική έπαλξη η οποία κατοικείται από ευγενείς ανθρώπους, πατριώτες, που πιστεύουν σε Θεό και πατρίδα. Αυτούς οφείλεις να διακονήσεις, με όλες τις δυνάμεις σου. Διαθέτεις τις δυνάμεις και τις ικανότητες διότι η χάρις του Θεού σε προίκισε με πολλά και ευλογημένα χαρίσματα...».

Κορυφή σελίδας



Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Για την αξία της πίστεως και τις πνευματικές ευκαιρίες που προσφέρει στους Χριστιανούς η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου (5/3/2006).

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όσοι δεν πιστεύουν πελαγοδρομούν και βρίσκονται σε σύγχυση, γι’ αυτό και παρατηρούνται φαινόμενα σαν κι αυτά που βλέπουμε στη ζωή μας, δηλ. ανθρώπους που δεν έχουν ισορροπία, που ψάχνουν αυτό που τους λείπει και το ψάχνουν εκεί που δεν υπάρχει, στα ναρκωτικά, στον πλούτο, στις ηδονές και αλλού. Με την εισαγωγή μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία, ως μητέρα, μάς ανοίγει «το στάδιο των αρετών» και μάς παρέχει τη δυνατότητα να συλλογιστούμε τις αμαρτίες μας, την τοποθέτησή μας μέσα στον κόσμο. Αν δεν έχουμε πνευματικότητα», τόνισε, «όλα θα ευτελιστούν, θα είναι χαμερπή, εδαφιαία, όμοια με τάφους. Είναι κρίμα, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, να χάνουν το μοναδικό που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή τους, δηλ. την αίσθηση της σωτηρίας και λύτρωσης που έχουμε ανάγκη...».

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


«Περί της καύσεως των νεκρών»

Του π. Γεωργίου Μεταλληνού, Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών
(«Παρακαταθήκη», Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1998)

«Πιστεύω ότι ο ισχυρότερος λόγος για να μείνουμε στην παράδοση της ταφής οι σημερινοί Έλληνες είναι ο πολιτιστικός. Η ταφή είναι αστασίαστο συστατικό του πολιτισμού μας. Πολιτισμός δε, είναι η πραγμάτωση χωροχρονικά της ψυχής μας. Όσοι, μέσα από βουδισμούς και ινδουισμούς ή ό,τι άλλο, οικοδόμησαν, μέσα τους άλλη συνείδηση, δε μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους στους πολλούς, διότι αυτό θα είναι όντως «φασιστική» και μη δημοκρατική στάση. Θα έλεγα μάλιστα, ότι αυτό ισχύει όχι μόνο με την ταφή των νεκρών μας, που συνδέθηκε με τόσες πρακτικές και έθιμα του λαού μας (καρδιά του πολιτισμού μας βάπτιση, γάμος, κηδεία – υπαρξιακά γεγονότα της ζωής), αλλά και με φαινομενικά ασήμαντα στοιχεία, όπως λ.χ. το σουβλάκι, το κοκορέτσι, η ρετσίνα κ.ο.κ. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν ένα – ένα να μάς τα καταργήσουν (π.χ. το κοκορέτσι), για να τρώμε γερμανικά «χάμπουργκερ» και να πίνουμε ζεστή μπύρα Βαυαρίας. Αυτό, όσο κι αν φαίνεται αστείο, αποκαλύπτει τη μόνιμη πρόθεση κάποιων δικών μας, 2 – 3 αιώνες τώρα, να μεταστούμε («έκ-σταση») σε άλλη ιστορική σάρκα, διότι ντρεπόμεθα για τη δική μας πολιτισμική σάρκα. Να γίνουμε κάτι άλλο. Και ξέρουν πολύ καλά, ότι, «βγάλε – βγάλε» δεν θα μείνει τίποτε πνευματικό ή βιοτικό, που να κρατεί την ελληνική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα και με την επιβολή τυχόν της καύσεως. Πορεία προς την πολιτιστική μας αποσύνθεση. Ο μεγάλος λαογράφος μας, καθηγητής Δημήτριος Λουκάτος, έχει δηλώσει: “Δεν έχουν ίσως τα λείψανα των νεκρών την ανάγκη μας, εμείς, όμως, την έχουμε πολύ. Το κάψιμό τους θα ήταν ένας πλήρης αφανισμός μιας ζωντανής συνέχειας και μιας επικοινωνίας που τη θέλουμε”.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ