!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 623, 18 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η παρουσία και η συμβολή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δημιουργία της Ευρώπης»

Αφιέρωμα στον Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο

Τελευταίες ημέρες για «τα χρώματα της Ορθοδοξίας»

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου

Ιστορικός τόπος τα Τρίκορφα Αρκαδίας, με γνωμοδότηση του ΚΑΣ



Πασχαλινή Δωροαγορά
της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών

Για την ενίσχυση των σκοπών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών διοργανώνεται από τις 19 έως και τις 21 Απριλίου στον προαύλιο χώρο (Βασ. Σοφίας και Λυκαονίας) κοντά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η παρουσία και η συμβολή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δημιουργία της Ευρώπης»

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες, ειδικοί πάνω στο θέμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της συμβολής της στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης, έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους στο διήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στις 18 και 19 Απριλίου με θέμα «Η παρουσία και η συμβολή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δημιουργία της Ευρώπης».

Το βασικό ερευνητικό ερώτημα στο οποίο καλείται να τοποθετηθεί το συνέδριο είναι εάν η Ανατολή και η Δύση ως κληρονόμοι ενός κοινού παρελθόντος- της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- συνέχιζαν να μοιράζονται στοιχεία του κοινού τους παρελθόντος στο επίπεδο του πολιτισμού, του Δικαίου, της θρησκείας, της παιδείας, των θεσμών κ.ά. καθώς και το πόσο συνέβαλε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στη διαμόρφωση της Ευρώπης, από την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στους ξένους είναι και οι γνωστοί στο ελληνικό κοινό καθηγητές Υβ Σασιέ και Ζαν-Κλωντ Σενέ (πανεπιστήμιο της Σορβόννης), Συλβαίν Γκουγκενέμ (πανεπιστήμιο της Λυόν), Σόφι Λόους (Ρίτζεντ Κόλετζ του Λονδίνου), καθώς και ο Μωρίς Εμάρ (Maison des Sciences de l’ Homme).

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 10 πμ της Πέμπτης 18 Απριλίου, στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6) με χαιρετισμούς. Θα ακολουθήσουν δύο συνεδρίες: Η πρώτη με τίτλο «Το μοντέλο της εξουσίας» και η δεύτερη με τίτλο «Η νέα Οικουμένη: Νέα σύνορα – Καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης και αλληλοεπίδρασης».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την επομένη στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (Αχαιού 16, Κολωνάκι) με ώρα έναρξης 9 πμ με μία ακόμη συνεδρία: «Ο κόσμος των ιδεών» και θα ολοκληρωθούν με μια Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ανακαλύπτοντας επιρροές στην απονομή της δικαιοσύνης», στην οποία θα πάρουν μέρος ανώτατοι δικαστικοί και καθηγητές Νομικών σχολών (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία).

Το συνέδριο γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Γλώσσες του Συνεδρίου είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου αναλυτικά

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στον Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο

Στον αείμνηστο Δάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Μανώλη Χατζημάρκο είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος της Εφημερίδας «Πληροφόρηση» της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν:

Ο Μιχάλης Μελέτης, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο Κυριαζής Νικολέρης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρωτοψάλτης, ο Σοφοκλής Μουρτζόπουλος, Ιεροψάλτης – Εκπαιδευτικός, ο Ευστάθιος Γραμμένος, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και ο Ιωάννης Σχώρης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου.

Από τους πιο καλλίφωνους Πρωτοψάλτες που πέρασαν, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης, ο Μανώλης Χατζημάρκος διετέλεσε Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για τη φωνή του.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από ηλικίας 12 ετών, οπότε ανέλαβε Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου. Στη συνέχεια έψαλλε στον Αλμυρό (1941-44), στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Βόλου ως Λαμπαδάριος (1944-46) και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης (1946-79) όπου παράλληλα ανέλαβε και τη Διεύθυνση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως. Από το 1981 άφησε την σφραγίδα του στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία, με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική, ο Χατζημάρκος μετέδωσε τις πολύτιμες εμπειρίες του και τα μυστικά της ψαλτικής τέχνης και μέσα από τις τακτικές ραδιοφωνικές του εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η «Πληροφόρηση» διανέμεται δωρεάν από τους Ναούς και τις Μονές της Μητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ σε ηλεκτρονική μορφή είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα www.imd.gr, όπου μπορείτε να διαβάσετε και το αφιέρωμα στο Μανώλη Χατζημάρκο.

Κορυφή σελίδας


Τελευταίες ημέρες για «τα χρώματα της Ορθοδοξίας»

Στο Κτίριο «Κωστή Παλαμά» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας, φιλοξενείται μια ξεχωριστή έκθεση. Σ΄ αυτήν παρουσιάζεται μέσα από τον φωτογραφικό φακό νέων δημιουργών ο πλούτος και η πολυχρωμία της Ορθοδοξίας στην πολωνική επικράτεια. Οι δημιουργοί της έκθεσης ίδρυσαν τον ιστότοπο www.orthphoto.net με σκοπό την προβολή της ορθόδοξης πίστης και πολιτισμού, ανά τον κόσμο.

Η πολιτισμική κληρονομία πολλών αιώνων – τελετές, παραδόσεις, σύγχρονη λειτουργική ζωή - πρόσωπα και τόποι της ορθόδοξης εκκλησίας στην Πολωνία είναι το αντικείμενο των αποτυπώσεων που προβλήθηκαν σε αντίστοιχες εκθέσεις ήδη στην Πολωνία και το Βέλγιο. Ο Προκαθημένος της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, αναφέρθηκε στο εκθεσιακό γεγονός που φιλοξενείται στην Αθήνα, λέγοντας: Η Ορθοδοξία της Πολωνίας αποτελεί μία ειδική πνευματική γέφυρα μεταξύ της χώρας μας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη πλειοψηφία των ορθόδοξων. Οι ορθόδοξοι στην Πολωνία αν και αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα, δεν έχουν την ανάλογη προβολή στο εξωτερικό. Η παρούσα έκθεση δίνει την ευκαιρία να αλλάξει η κατάσταση και οι πιστοί άλλων χωρών να γνωρίσουν τους πολωνικούς ορθόδοξους ναούς, ακόμα και να ταξιδέψουν στην Πολωνία για να προσευχηθούν μαζί μας, να αναπτυχτούν περαιτέρω οι ανταλλαγές νέων και άλλες δραστηριότητες.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου, ήταν μια ιδέα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αγία Μαρίνα» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Αγία Μαρίνα, Πατρίκος Πανάσιουκ, φοιτητής Θεολογίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κτίριο «Κωστή Παλαμά» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας 48 και Σίνα, και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 19 Απριλίου Παρασκευή, ώρες 10.00 – 14:00

Κορυφή σελίδας


Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, διοργανώνει μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, ώρες 12:00 π.μ. - 17:00 μ.μ. στο καταπράσινο Άλσος Περιστερίου (Αγ. Βασιλείου 62, Περιστέρι).

Με αφετηρία τις ιδέες της αλληλεγγύης, της ανταλλαγής, αλλά και της ανακύκλωσης υλικών, καλούνται οι πολίτες να απολαύσουν τον «πνεύμονα ζωής», προωθώντας την έννοια της ανταλλαγής βιβλίων και της ενότητας ως αντίδοτο στην κρίση.

Η ιδέα απλή: φέρνουμε μαζί μας μια σακούλα με λογοτεχνικά βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πια και τα ανταλλάσουμε μεταξύ μας. Μόνη προϋπόθεση, τα βιβλία να είναι σε καλή κατάσταση. Στο χώρο θα υπάρχουν ειδικοί πάγκοι, όπου θα τοποθετηθούν τα βιβλία ώστε να είναι προσβάσιμα σ’ όλους τους επισκέπτες.

Πρόκειται για μια πιλοτική δράση, η οποία θα συνεχιστεί με την κατασκευή και τοποθέτηση ενός κουτιού ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε κεντρικό σημείο του Περιστερίου.

Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους μήνες της ριζικής ανάπλασης του Άλσους λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο, παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Βιβλιοθήκη του επισκέπτη) για όσους θέλουν να απολαύσουν την ανάγνωση σ’ αυτήν τη μοναδική «όαση» πρασίνου στην Αττική.

Κορυφή σελίδας


Ιστορικός τόπος τα Τρίκορφα Αρκαδίας, με γνωμοδότηση του ΚΑΣ

Τα Τρίκορφα, οι βουνοκορφές του ανατολικού Μαινάλου στην Αρκαδία, όπου σώζονται ακόμα τα ίχνη από τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και των άλλων επαναστατών του 1821, κηρύσσονται ιστορικό τόπος. Η πρόσφατη θετική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε στην περιοχή και τυπικά την αξία που της αρμόζει, αλλά και στην τοπική κοινωνία την ικανοποίηση σε ένα χρόνιο αίτημά της.

Πολλές μάχες, που συνδέονται με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821, δόθηκαν στα Τρίκορφα, μια περιοχή που έχει αφήσει το στίγμα της στην ελληνική ιστορία, αλλά και στην λαϊκή παράδοση του λαού μας, που τα εξύμνησε στα τραγούδια της. Από τις πιο σημαντικές ήταν οι συγκρούσεις επί Ορλωφικών, που έγιναν τον Μάρτιο του 1770, ενώ από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 1821 η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο ως στρατηγείο των αγωνιστών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Επίσης, στις 24 Ιουνίου 1825 πραγματοποιήθηκε η Μάχη στα Τρίκορφα μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και των Οθωμανών υπό τον Ιμπραήμ, που οδήγησε στην ήττα των πρώτων.

Σήμερα το τοπίο των Τρίκορφων παραμένει αλώβητο, όπως ήταν την εποχή του Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων αγωνιστών, με τα μόνα ορατά ανθρώπινα σημάδια τα ταμπούρια, τις λίθινες κατασκευές που χρονολογούνται οι παλαιότερες από τα τέλη του 18ου αιώνα, πιθανότατα και άλλα ιστορικά κατάλοιπα, που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή σώζονται υπολείμματα οχυρών πύργων του 14ου και 15ου αιώνα, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σε τείχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ