!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 620, 9 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα προοπτική στη διάσωση του αρχαίου ρωμαϊκού – βυζαντινού δρόμου στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Ο Ηλίας Βενέζης παρουσιάζεται στη Γεννάδειο

Γνωριμία με τον Καβάφη στην Πόλη

Πολύτιμα τεκμήρια του ’21 σε έκθεση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης





Ηλίας Βενέζης

Η Θεοσκέπαστη



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέα προοπτική στη διάσωση του αρχαίου ρωμαϊκού – βυζαντινού δρόμου στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έγινε κατ΄ αρχήν αποδεκτή από την Αττικό Μετρό, οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν με τις εργασίες διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν στη θέση τους και θα είναι επισκέψιμες από το κοινό, με την δημιουργία μάλιστα ενός αρχαιολογικού χώρου σαν ανοιχτό μουσείο.

Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που συγκροτήθηκε από οκταμελή διεπιστημονική ομάδα εργασίας προβλέπει την διατήρηση και ανάδειξη του μαρμαρόστρωτου δρόμου σε ποσοστό 85% _95% στη θέση του. Επί συνόλου 1.600 τ. μ. δηλαδή, θα εξαιρεθούν μόνον τα 45τ. μ. πράγμα απολύτως απαραίτητο για την κατασκευή του έργου (διελεύσεις αγωγών εξαερισμού και κυλιόμενες σκάλες). Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι αρχαιολόγοι.

Τα αρχαία θα είναι έτσι επισκέψιμο κομμάτι του σταθμού σε ένα περιβάλλον που θα δίνει την αίσθηση ανοιχτού χώρου καθώς θα πλαισιώνονται από αναρριχώμενα φυτά με φυσικό φωτισμό. Επίσης, η πρώτη υπόγεια στάθμη του μετρό - σημειωτέον ότι ο σταθμός Βενιζέλος αναπτύσσεται σε έξι επίπεδα, πέντε υπόγεια και ένα στη στάθμη του εδάφους - εντάσσεται στον ευρύτερο δημόσιο χώρο και αποκτά χαρακτήρα ενιαίου περάσματος-πλατείας.

Ο αρχαίος δρόμος γίνεται έτσι μέρος μιας ευρύτερης αστικής σύνθεσης, ενώ ο περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός της περιοχής γίνεται με φυτεύσεις, τμήματα με ήλιο ή σκιερά, ακόμη και με την αξιοποίηση και επανάχρηση ιστορικών κελυφών και μεσοπολεμικών κτιρίων.

Όλα τα ανωτέρω χρήζουν περαιτέρω μελέτης, όπως επισημάνθηκε από την Αττικό Μετρό, η οποία υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση με σοβαρότητα, δεδομένου ότι βλέπει την λύση ως εφικτή. Κατόπιν αυτών θα εξετάσει το θέμα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί και από εκεί το πράσινο φως.

Κορυφή σελίδας


Ο Ηλίας Βενέζης παρουσιάζεται στη Γεννάδειο

Η παρουσίαση του αρχείου του Ηλία Βενέζη, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από τον θάνατο του συγγραφέα. Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 19.00 στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, πληροφορίες στο τηλ. 210-7210.536. Ειδικά για την εκδήλωση θα υπάρξει έκθεση μέρους του υλικού.

Ο Ηλίας Βενέζης (1904-1973), γνωστός Έλληνας πεζογράφος, ανήκει στη λεγόμενη γενιά του ’30. Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του αντανακλούν τις φρικτές εμπειρίες του πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Το πρώτο του βιβλίο, Το νούμερο 31328, που δημοσιεύθηκε το 1931, είναι το χρονικό των δεκατεσσάρων μηνών που βίωσε ως "εργάτης" στην Ανατολία, στη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης όσων είχαν καταστραφεί στον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Σε μεταγενέστερο μυθιστόρημά του με τον τίτλο Αιολική Γη(1943), ο Βενέζης αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του Αιολία. Ο Lawrence Durell, στον πρόλογό του για την αγγλική έκδοση του Αιολική Γη (ή Πέρα από το Αιγαίο) αναφέρει ότι θεωρεί τον Βενέζη "μαζί με Μυριβήλη ως έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πεζογράφους έως τότε".

Το αρχείο του, δώρο της κόρης του Άννας Βενέζη Κοσμετάτου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το 2010, αποτελείται από την προσωπική (συμπεριλαμβανομένων των επιστολών που έστειλε μέσα από τη φυλακή) και επαγγελματική του αλληλογραφία (αλληλογραφία με εκδότες και κριτικούς), αδημοσίευτες ραδιοφωνικές ομιλίες (από τη θητεία του στην Εθνική Ελληνική Ραδιοφωνία), καθώς και από αποκόμματα εφημερίδων. Το αρχείο βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας.

Η παρουσίαση του αρχείου θα γίνει από τους:

Άννα Βενέζη Κοσμετάτου, κόρη του συγγραφέα
Τάκη Θεοδωρόπουλο, Συγγραφέα
Δήμητρα Παπακωνσταντίνου, Demos Fellow
Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, Υπεύθυνη Αρχείων ΑΣΚΣΑ

Κορυφή σελίδας


Γνωριμία με τον Καβάφη στην Πόλη

Tη ζωή και το έργο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι στο μαθητικό συνέδριο που διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το πρόγραμμα που συνεδρίου, που περιλαμβάνει εισηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές συνθέσεις, βίντεο και μουσικές συνθέσεις, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Καβάφης και αρχαίος κόσμος, Καβάφης και ελληνιστικοί χρόνοι, Καβάφης και Βυζάντιο, Καβάφης και Πόλη, ιστορία, πολιτική και παράσταση στο έργο του Καβάφη, Η ιστορική αίσθηση στο έργο του Καβάφη, Η ποιητική του Καβάφη, Καβάφης και γλώσσα, Έρωτας και ομορφιά στην ποίηση του Καβάφη, Ο Καβάφης σήμερα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 13 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές, οι οποίοι θα ενώσουν τις φωνές τους μέσα από ένα ιδιαίτερο τραγούδι, το «Όσο μπορείς», τη μουσική του οποίου υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα (που θα συνοδεύσει τους μαθητές με το βιολί της) και τους στίχους του ο Άρης Δαβαράκης. Το τραγούδι έχει ήδη σταλεί στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο και θα παρουσιαστεί ως το κεντρικό μουσικό θέμα του συνεδρίου στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Απαγγελίες, μελωδίες κι επισκέψεις

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου θα είναι η απαγγελία ποιημάτων και πεζών του Κ.Π. Καβάφη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος θα απαγγείλει το ποίημα «Θερμοπύλες» και θα ακολουθήσουν απαγγελίες από τους ηθοποιούς Νένα Μεντή, Σταύρο Μερμήγκη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ediz Hun αλλά και από ποιητές, πανεπιστημιακούς, κληρικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς.

Τα μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» και «Η Πόλις», που μελοποιήθηκαν πρώτη φορά από τον Δήμο Μούτση («Τετραλογία», 1975), θα τραγουδήσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε χώρους που έζησε ο ποιητής και αναφέρονται στο έργο του, όπως τα Θεραπειά και το Νιχώρι. Στο πρώτο θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη του ποιητή και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στον περίβολο του ιερού ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας.

Ακόμη, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο, την Παναγία των Βλαχερνών, τον πατριαρχικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και την Κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος.

Τέλος, μία ενδιαφέρουσα συζήτηση εν πλω στον Βόσπορο θα λάβει χώρα, με θέμα: «Ο Κ.Π. Καβάφης σήμερα και αύριο», την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης με τη συμμετοχή του ποιητή, κριτικού Δημήτρη Δασκαλόπουλου, του καθηγητή του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ David Connolly, της λέκτορα του Τμήματος Ευρασιατικών Σπουδών του Istanbul University Esra Özsüer και των ποιητών Γιάννη Πάσχου και Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Παράλληλα, με τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα λειτουργεί Έκθεση Ζωγραφικής της Ελευθερίας Στόικου με θέμα «Η Πόλη του Κ.Π. Καβάφη» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.

Η επιστημονική επιτροπή που σχεδίασε το συνέδριο αποτελείται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, συγγραφείς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς.

Κορυφή σελίδας


Πολύτιμα τεκμήρια του ’21 σε έκθεση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα Υψηλάντη, το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη, οι πιστόλες του Τζαβέλα, το πριονωτό σπαθί του Καραϊσκάκη, η σπάθα του Νικηταρά και τα υπόλοιπα όπλα των πρωταγωνιστών της επανάστασης, είναι μερικά από τα εκθέματα που μπορεί κανείς να δει στην έκθεση με τίτλο: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», που λειτουργεί στον πρώτο όροφο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειος Νικόλτσιος, ανέφερε πως: «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου. Κειμήλια παραχωρήθηκαν από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου. Παράλληλα, στο ΥΜΑΘ λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με στολές Ευζώνων του Ιωάννη Μυλωνά, της συλλογής Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 π.μ. έως 4 μ.μ. και Σάββατο – Κυριακή από 9 π.μ. έως 2 μ.μ..

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ