!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 616, 21 Μαρτίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εορτασμός της αναστύλωσης των ιερών Εικόνων

Δικαιώθηκε η Εκκλησία στην Κύπρο για τα κλεμμένα κειμήλια από τα Κατεχόμενα

Ο Υπουργός Εξωτερικών για τα Βυζαντινά μνημεία στην Τουρκία

Στο φως πρωτοχριστιανικό ταφικό μνημείο της Καστοριάς

Υποτροφίες από την «Αποστολή» στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας A.I.T.




Μεγάλη Σαρακοστή
συντροφιά με τους γεροντάδες μας


Ο Μακαριστός Μητροπολίτης του Σουρόζ
μιλάει για την προσευχή



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο εορτασμός της αναστύλωσης των ιερών Εικόνων

Την προσεχή Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται Πανορθοδόξως η αναστύλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα τελεσθεί στον ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οδού Σκουφά, Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή όλων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Συνοδικός Μητροπολίτης Xίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

Στη Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και ενδημούντες στην Αθήνα κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστυλώσεως το έτος 843 μ. Χ. Στην εν λόγω Θεία Λειτουργία θα συμμετάσχει ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι.

Κορυφή σελίδας


Δικαιώθηκε η Εκκλησία στην Κύπρο για τα κλεμμένα κειμήλια από τα Κατεχόμενα

Την ώρα που η Κύπρος ζει δραματικές ώρες, μια απόφαση του Εφετείου του Μονάχου έφερε χαμόγελα σε αρκετούς ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Το γερμανικό δικαστήριο διέταξε να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κύπρο 173 εκκλησιαστικά κειμήλια (εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες) που είχαν συληθεί από ναούς και μονές στα Κατεχόμενα από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν.

Η υπόθεση εκκρεμούσε στην γερμανική δικαιοσύνη εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο Ντικμέν ισχυριζόταν ότι τα κειμήλια του ανήκαν και μάλιστα τα κοστολογούσε στο ποσό των έξι εκατ. ευρώ για να τα παραχωρήσει. Ωστόσο, το δικαστήριο βασιζόμενο στην γνωμάτευση του γερμανού καθηγητή βυζαντινολογίας Γιοχάνες Ντέκερ, αποδέχθηκε ότι τα κειμήλια είναι έργα κυπρίων αγιογράφων.

«Πρόκειται για έργα που προέρχονται από πενήντα περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, που έχουν πλήρως ταυτιστεί, ενώ δυστυχώς μεγάλο μέρος τους δεν έχει πλήρως ταυτολογηθεί λόγω ελλιπών αρχείων», αναφέρεται σε υπόμνημα από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ίδια απόφαση του Εφετείου Μονάχου ο Ντικμέν καλείται να επιστρέψει και περίπου 90.000 ευρώ, που είχαν κατασχεθεί το 1997 από την Βαυαρική Αστυνομία μαζί με τα κειμήλια στο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

Οι μεγαλύτερες λεηλασίες του Ντικμέν έγιναν στις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, οι οποίες αγοράστηκαν από το ίδρυμα Μενίλ στο Τέξας αλλά πέρυσι κατέστη δυνατό να επιστραφούν στην Κύπρο, καθώς επίσης και στα επιτοίχια ψηφιδωτά του 6ου αιώνα από τον Ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σύνολο των έργων που κατασχέθηκαν από τα χέρια του τούρκου αρχαιοκάπηλου ήταν 232 αλλά τα 60 θα παραμείνουν ακόμη στη Γερμανία, καθώς δεν υπάρχει ακόμα γνωμάτευση για την προέλευσή τους.

Κορυφή σελίδας


Ο Υπουργός Εξωτερικών για τα Βυζαντινά μνημεία στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ότι «το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που αφορούν την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και τη γενικότερη μεταστροφή της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της», και τονίζει ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και ο υπόλοιπος χριστιανικός κόσμος ευελπιστούν ότι θα επικρατήσουν τελικά στην Τουρκία οι φωνές της λογικής -μεταξύ αυτών και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου- υπέρ του σεβασμού των μνημείων-συμβόλων της Χριστιανοσύνης, που αποτελούν ταυτόχρονα αναπόσπαστο και περίοπτο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας Βιθυνίας σε τζαμί και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί επικείμενης ανάλογης αλλαγής της χρήσης του Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος (λειτουργεί σήμερα ως μουσείο), αναμφίβολα ανησυχούν και προβληματίζουν, το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο, όπως αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος, έχει θέσει το ζήτημα στην τουρκική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Τουρκία και εξετάζει κάθε δυνατότητα να το αναδείξει και στους διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από μουσείο σε τέμενος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι τη σχετική συζήτηση πυροδότησε, προσφάτως, πρόταση που υπεβλήθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Από πλευράς μας θεωρούμε αυτονόητο υποχρέωση κάθε χώρας -πολύ δε περισσότερο μιας χώρας σαν την Τουρκία, που έχει κληρονομήσει και κοσμείται από πληθώρα σημαντικών μνημείων πολλών διαφορετικών πολιτισμών- να τα προστατεύει και να τα αναδεικνύει, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική τους φυσιογνωμία», υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι «η υποχρέωση αυτή καθίσταται πλέον επιτακτική όταν πρόκειται για μνημεία της εμβέλειας της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, παγκοσμίως γνωστής, όχι μόνο για την απαράμιλλη ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική σημασία της, αλλά και ως μακραίωνο σύμβολο της ορθόδοξης οικουμενικής παράδοσης και του βυζαντινού πνεύματος».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει επίσης ότι «τυχόν χρήση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως κατά τρόπο που δεν αρμόζει στον ιστορικό και θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσει την ενδεδειγμένη αντίδραση της Ελλάδας, τόσο διμερώς, όσο και διεθνώς».

Η προϊούσα στροφή προς τα πίσω της τουρκικής πολιτικής έναντι των χριστιανικών ναών που βρίσκονται στο έδαφος της, όχι μόνο δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτικής σημασίας, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις τής Τουρκίας περί σεβασμού των θρησκειών και με το πνεύμα της πρωτοβουλίας για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών», στην οποία η ίδια πρωτοστατεί, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαιώνει ότι οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές στην Τουρκία παρακολουθούν στενά την υπόθεση και ενημερώνουν το υπουργείο αδιαλείπτως και ομοίως παρακολουθείται και το θέμα της ενδεχόμενης νέας ανακαίνισης του ναού.

Πηγή: ape-mpe

Κορυφή σελίδας


Στο φως πρωτοχριστιανικό ταφικό μνημείο της Καστοριάς

Υπόγειο ταφικό μνημείο των πρωτοχριστιανικών χρόνων, με ημισφαιρικό θόλο από κουρασάνι (είδος «τσιμέντου» με άμμο και ψιλή πέτρα) και υπόγεια σκαλοπάτια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Παραβέλα, λίγο έξω από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς.

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή που τελεί υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Δημ. Πλάντζου και Δημ. Δαμάσκου από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, αποκάλυψε το ταφικό μνημείο, στο οποίο είχαν ταφεί τέσσερις χριστιανές από εύπορες οικογένειες, οι τρεις σε κτιστές λίθινες λάρνακες και η τέταρτη στο έδαφος.

Ο θόλος του μνημείου ήταν εσωτερικά διακοσμημένος με ζωγραφικό έναστρο ουρανό και το χριστόγραμμα ΧΡ, που υποδηλώνει την πίστη των νεκρών και των συγγενών τους, ενώ στο σημείο προϋπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική.

Οι νεκρές έφεραν αργυρά κοσμήματα στα μαλλιά, ενώ βρέθηκε και χρυσό νήμα, πιθανόν από μαντίλι κεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ολοκληρώθηκαν οι ταφές, οι συγγενείς έφραξαν την είσοδο, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες από νομίσματα, σπασμένα αγγεία, χώματα και πέτρες, έτσι ώστε το μνημείο να μείνει απρόσιτο από την ανθρώπινη παρουσία.

Οπως είπε ο κ. Δαμάσκος, η ποιότητα κατασκευής και η χρονολόγηση του μνημείου, το β΄ μισό του 4ου μ.Χ. αιώνα, φανερώνει ότι ίσως να πρόκειται για τις πρώτες χριστιανές από εύπορες οικογένειες ή μέλη της ίδιας οικογένειας, που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό την εποχή της οριστικής επικράτησής του.

Πηγή: Έθνος

Κορυφή σελίδας


Υποτροφίες από την «Αποστολή» στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας A.I.T.

Το μη-κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), παρέχει στη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για ακόμη μία φορά δύο πλήρεις υποτροφίες σε Έλληνες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει ήτοι: MScinInformation & TelecommunicationsTechnologies και MScinManagementofBusinessInnovation & Technology.

Το κόστος συνολικά των υποτροφιών στα ανωτέρω προγράμματα ανέρχεται στις 17.500 Ευρώ.

To AIT είναι μη-κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ινστιτούτο τεχνολογίας που συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει σύμφωνα με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι δεδομένα για κάθε πρόγραμμα και η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από την ακαδημαϊκή επιτροπή του AthensInformationTechnology.

Η ΜΚΟ «Αποστολή» θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια των υποψηφίων ενδιαφερομένων και θα κάνει τις πρέπουσες υποδείξεις οι οποίες θεωρούνται δεδομένες και ευπρόσδεκτες από το ΑΙΤ.

Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΑΙΤ www.ait.gr (έως 30-08-2013) και τα κοινωνικά κριτήρια θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ