!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 610, 21 Φεβρουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρούφ με την ευκαιρία της ενάρξεως των δραστηριοτήτων της Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α.

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων στο γραμματόσημο

«Τον καιρό των Ελλήνων»






«Βίων Ερμηνεία» του Γιάννη Καστρίτση

στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρούφ με την ευκαιρία της ενάρξεως των δραστηριοτήτων της Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την ευκαιρία της ενάρξεως των δραστηριοτήτων της Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ. Βασιλείου 15, Ρουφ).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα εορταστούν τα 10 χρόνια λειτουργίας των ομάδων της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.) και θα τιμηθούν οι Ελλογιμώτατοι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Τζέρπος και κ. Γεώργιος Πατρώνος για τη συμβολή τους στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Βʹ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσέλευση - Υποδοχή Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Χαιρετισμοί: Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Διευθυντής Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας

Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Πολιτιστικού Κέντρου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Τιμητική εκδήλωση για τα 10 χρόνια της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.)

Βράβευση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κ. Ιερώνυμο Βʹ των Ελλογιμωτάτων Καθηγητών Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Τζέρπου και κ. Γεωργίου Πατρώνου για την συμβολή τους στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κοπή Βασιλόπιτας

Βυζαντινοί Ύμνοι και Παραδοσιακά τραγούδια από την Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κλήρωση λαχνών Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.)

Κορυφή σελίδας


Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων στο γραμματόσημο

Επετειακή σειρά γραμματοσήμων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων κυκλοφορούν από σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Τη σειρά απαρτίζουν τρία διαφορετικά γραμματόσημα στα οποία απεικονίζονται οι «Ηπειρώτισσες στον αγώνα», η «Εξόρμηση» και η «Σκηνή της μάχης». Την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει ειδικός αναμνηστικός εικονογραφημένος φάκελος με τυπωμένο γραμματόσημο και μετάλλιο αλλά και λεύκωμα 120 σελίδων, στο οποίο περιγράφεται και αναδεικνύεται η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή της Ηπείρου την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων (1912-13).

Η σειρά «100 Χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων», που θα διατίθεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2014 σε όλα τα ταχυδρομεία και έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα, εντάσσεται στην αναμνηστική έκδοση των ΕΛΤΑ «1913: Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα». Ακολουθεί το β' μέρος «100 Χρόνια από την ενσωμάτωση του Άγιου Όρους με την Ελλάδα» που θα κυκλοφορήσει στις 3 Οκτωβρίου 2013 και η έκδοση θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2013 με τα «100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, το κεντρικό Ταχυδρομικό Κατάστημα Ιωαννίνων (Μ. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα) θα λειτουργήσει κατ' εξαίρεση από τις 11:00 έως τις 14:00, για να αποκτήσουν όσοι επιθυμούν τα συλλεκτικά φιλοτελικά αντικείμενα με τη σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:30 στο Κεντρικό Δημαρχείο Ιωαννίνων θα γίνει η παρουσίαση της σειράς από τον δήμαρχο κ. Φίλιππο Φίλιο και τον ειδικό σύμβουλο Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

Κορυφή σελίδας


«Τον καιρό των Ελλήνων»

Πόλεμοι, νίκες, ήττες και σημαντικές ελληνικές ιστορικές στιγμές αφηγούνται με εικόνες την ιστορία τους, σαν λαϊκές οπτικές παραστάσεις, που υψώνουν με υπερηφάνεια τη σημαία τους.

Έλληνες εικονογράφοι των αρχών του 20ου αιώνα σχεδιάζουν την ελληνική επανάσταση στην έκθεση «Τον καιρό των Ελλήνων», που εγκαινιάζεται στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη σήμερα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με την παρουσίαση της περφόρμανς της εικαστικού Κατερίνας Αθανασίου, με τίτλο «Οι σημαίες».

Με την επιμέλεια του Παναγιώτη Σ. Παπαδόπουλου, στην έκθεση - που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου - παρουσιάζονται έργα των σημαντικότερων εικονογράφων, όπως οι Κόλμαν, Χάουπτ, Χρηστίδης, Αριστέας, καθώς και έργα του Θεόφιλου.

H λαϊκή εικονογραφία των αρχών του 20ού αιώνα, δηλαδή το έγχρωμο χαρακτικό, συνήθως λιθογραφία, που πραγματοποιείται από κάποιον αυτοδίδακτο ή ακαδημαϊκό ζωγράφο και παρουσιάζει ένα σημαντικό θέμα, τις περισσότερες φορές ιστορικό, προσφέροντας μία οπτική αναπαράστασή του, ανέδειξε σημαντικούς καλλιτέχνες, αποτυπώνοντας για μισό αιώνα το λαϊκό ασυνείδητο.

Χαρακτηριστικό της λαϊκής λιθογραφίας είναι ότι τυπώνεται σε πολλά αντίτυπα, σε φτηνό χαρτί μεγάλων διαστάσεων και αναρτάται στους δημόσιους χώρους της εποχής, όπως τα σχολεία, τα καφενεία και αλλού. Η ανάπτυξη της στη χώρα μας ξεκίνησε το 1840, όταν ο στρατηγός Μακρυγιάννης είχε την ιδέα να τυπωθούν σε λιθογραφίες θέματα από την ελληνική επανάσταση που είχαν ζωγραφίσει ο Παναγιώτης Ζωγράφος και οι γιοι του.

Στην πρώτη περίοδο της ανάπτυξής της (1840 - 1890), πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες λιθογραφικές αποτυπώσεις, μέσα από ζωγραφικά έργα των Αδάμ, Ιατρίδη και Ζωγράφου. Η ευρεία διάδοσή της συντελέστηκε το διάστημα 1890 – 1935, το οποίο χωρίζεται σε τρεις επιμέρους περιόδους, ανάλογα με τη δραστηριοποίηση συγκεκριμένων καλλιτεχνών και την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου εκφραστικού ιδιώματος.

Την περίοδο 1890 - 1900, τέσσερις, κυρίως, καλλιτέχνες παράγουν λαϊκές λιθογραφίες: ο Καρυστινός, ο Κόλμαν, ο Χάουπτ και ο Χρηστίδης. Την περίοδο 1900 - 1915, εκτός από τον Χρηστίδη και τον Χάουπτ, δραστηριοποιείται για ένα διάστημα και ο Αριστεύς, ενώ την τελευταία περίοδο, 1915 - 1935, η λαϊκή λιθογραφία είναι αποκλειστικό έργο των Χρηστίδη και Χάουπτ.

Ο σημαντικότερος καλλιτέχνης της λαϊκής εικονογραφίας παραμένει ο Σωτήρης Χρηστίδης (1858 - 1940), ο οποίος εικονογράφησε όλη την πορεία του τόπου μας, απεικονίζοντας τις μεγάλες αφηγήσεις της εποχής: πολέμους, πραξικοπήματα, εξεγέρσεις, θέματα της κλασικής αρχαιότητας, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά και την καθημερινή λαϊκή μυθολογία μέσα από τα λαϊκά αναγνώσματα.

Τα έργα του Θεόφιλου στηρίζονται στα εικονογραφικά πρότυπα που δίνονταν μέσα από τις λιθογραφίες του Χρηστίδη και πολλά από αυτά είναι πιστές μεταφορές των εικόνων του.

Πληροφορίες
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18 - Ν. Ηράκλειο, τηλ.: 210 2719744. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 15:00, Τετάρτη: 18:00 - 22:00, Σάββατο, Κυριακή: 11:00 - 14:00, Δευτέρα: κλειστά.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ