Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 61, 28 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ

ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ

«Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους (τζαμιού) στην Αττική»



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Τις θέσεις της Εκκλησίας για τις επιπτώσεις του προγεννητικού ελέγχου ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία, που διοργάνωσε η αντίστοιχη Ελληνική Εταιρεία (24/2/2006), με θέμα «Υπερηχογραφικός προγεννητικός έλεγχος. Η Ορθόδοξη Θεολογική άποψη».

Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «Η κακή χρήση των νέων μεθόδων γενετικής είναι αλήθεια ότι συγκεντρώνει, κατά κανόνα, την προσοχή των θεολόγων, των κοινωνιολόγων και των θεωρητικών της ηθικής. Αλλά, πριν από τη χρήση ή τις χρήσεις της επιστημονικής έρευνας, υπάρχει η φύση της γενετικής γνώσεως, που δε φαίνεται να απασχολεί όσο θα έπρεπε τους επιστήμονες. Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται φιλοσοφικό και άρα χωρίς πρακτικές προεκτάσεις, όμως, είναι βασικό να δώσει κανείς απάντηση στο ερώτημα ποία μπορεί ή πρέπει να είναι η φύση αυτής της γνώσεως. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα τίθεται στη βάση του και στην αρχή του, στο αν δηλ. η γνώση αυτή, τελικά, μπορεί να καθορίζει την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, μετακινώντας την από το επίπεδο της θεϊκής προέλευσης στη μηχανιστική σύλληψη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το κεφαλαιώδες ερώτημα: αν ο άνθρωπος τελικά «κατασκευάζεται» με τις δικές του πρωτοβουλίες. Ο «άνθρωπος κατά παραγγελίαν» δεν είναι πια υπόθεση επιστημονικής φαντασίας. Θα φθάσουμε κάποτε, όπως δείχνουν τα πράγματα, στη δημιουργία «υπερανθρώπων». Αλλά, αν αυτή είναι η επιδίωξη της ευγονικής, τότε πρόκειται για μια, σε όλη την έκτασή της, υποκατάσταση της φύσεως, είναι μια ανίερη και ιερόσυλη κυριαρχία επ’ αυτής…»

Δες το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κορυφή σελίδας



ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Αναφορά στις ακραίες αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου, εξ αφορμής των γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς (26/2/2006).

Αφού αναφέρθηκε στις διώξεις που υφίσταται το χριστιανικό στοιχείο σε ορισμένες ισλαμικές χώρες, διώξεις που εκφράζονται με πυρπολήσεις Ναών και δολοφονίες κληρικών, γιατί αυτοί θεωρούνται εκφραστές του Δυτικού πολιτισμού, επεσήμανε ότι «Οι γελοιογραφίες κατά του Μωάμεθ δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή. Όλοι διατυπώνουν το φόβο τους μήπως έχουμε την έναρξη ενός νέου πολέμου των πολιτισμών ή των θρησκειών μεταξύ τους, πράγμα καταστρεπτικό για την ανθρωπότητα. Η αιτία είναι το παράπονο των Μουσουλμάνων για την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση που υφίστανται από ανθρώπους της Δύσης. Για όσα υποφέρουν εξαιτίας εκείνων, οι οποίοι, κάτω από τη σημαία του Χριστιανισμού, ουσιαστικά υπηρετούν το ίδιον συμφέρον. Η Εκκλησία διδάσκει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο αυτό…».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας



ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ

Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Σταύρου Δήμα και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, παρέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (27/2/2006), το οποίο διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Κατά την καθιερωμένη ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαφορά που διακρίνει τον λόγο Εκκλησίας και πολιτικής ηγεσίας, όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας επικαλείται τα συμφέροντα της Ελλάδος για να εξηγήσει την πολιτική στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία. Η Εκκλησία μας βλέπει με άλλο τρόπο το θέμα: δεν αποφεύγεις ένα κακό, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο που σε περιμένει αύριο. Και πολύ μεγαλύτερο κακό είναι η κατάργηση της ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας, πολύ μεγαλύτερο κακό που οι Έλληνες θα το πληρώσουμε ακριβότερα, είναι να πέσουμε σε μιαν Ευρώπη – χοάνη, ανεπανόρθωτα αποξενωμένοι από το θεμελιακό τρίπτυχο του πολιτισμού μας: χριστιανική πίστη, κλασική Παιδεία, κράτος Δικαίου…»

Επεσήμανε, επίσης, ότι η απόρριψη από τους Ευρωπαίους πολίτες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος «είναι δείγμα υγείας, είναι αντίδραση απολύτως σύμφωνη προς την πολιτιστική τους κληρονομιά. Διότι, στην πραγματικότητα, δεν απέρριψαν το Σύνταγμα, αλλά εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την κατάργηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, απέρριψαν την ετερόκλητη κοινωνία ως ιδανικό…»

Δες την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας



ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική επίσκεψη των υποτρόφων του Θεολογικού οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας στη Ρώμη και στο Βατικανό (24 – 28/2/2006). Οι φοιτητές, τους οποίους συνοδεύει ο Δ/ντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, επισκέφθηκαν ιστορικά μνημεία της Αιώνιας πόλης, καθώς και την περίφημη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Αποκορύφωμα της επίσκεψής τους ήταν η συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο (27/2/2006).

Κορυφή σελίδας



ΣΧΟΛΙΟ

«Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους (τζαμιού) στην Αττική»

Επειδή έχει παρατηρηθεί συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης της αλήθειας σχετικά με τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ως προς το ενδεχόμενο ανέγερσης Ισλαμικού Τεμένους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, παραθέτουμε τα παρακάτω επίσημα στοιχεία για την αποκατάσταση της πραγματικότητας:


1. Δελτίο Τύπου Ιεράς Συνόδου (5/2/2002)

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της Δ. Ι. Σ. για την επίσκεψη του Πρέσβεως της Λιβύης στον Μακαριώτατο και το θέμα της ανεγέρσεως του μουσουλμανικού τεμένους στην Παιανία. Ο Μακαριώτατος ετόνισε ότι, ναι μεν να ανεγερθεί τέμενος για τις λατρευτικές ανάγκες των Μουσουλμάνων, αλλά δε μπορούμε να κατανοήσουμε τα σχέδια μερικών για ανέγερση και λειτουργία Ισλαμικού Κέντρου»


2. Ομιλία Μακαριωτάτου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας (7/10/2002) – Περίληψη ομιλίας διανεμηθείσης στους δημοσιογράφους

Ως προς το θέμα ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, ο Μακαριώτατος επεσήμανε την μη έκφραση αντίρρησης εκ μέρους της Εκκλησίας, προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των λατρευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων πιστών. Όμως, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει ως προς την ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών σπουδών, καθώς τέτοια Κέντρα, συνήθως, ασκούν, δια της λειτουργίας τους, όχι μόνο θρησκευτικό προσηλυτισμό, αλλά και προπαγάνδα πολιτικού περιεχομένου»


3. Επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου (3/7/2003)

«Διά του υπ’ αριθμ. πρωτ. 1218/1067/19.5.2003 εγγράφου της Ιεράς Συνόδου προς την υμετέραν εξοχότητα, είχομεν εκφράσει την κοινήν πεποίθησιν ότι είναι θεμιτόν οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αττικής να διαθέτουν τον ιδικόν των χώρον ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων, γνωστού όντως ότι η Εκκλησία ημών σέβεται την θρησκευτικήν ελευθερίαν των εν τη χώρα ημών διαβιούντων αλλοθρήσκων. Παραλλήλως, όμως, είχομεν διατυπώσει την έκπληξιν ημών διά την ψήφισιν, υπό της Βουλής, νόμου περί παραχωρήσεως δημοσίας εκτάσεως εις την περιοχήν της Παιανίας δι’ ανέγερσιν ουχί απλώς Μουσουλμανικού Τεμένους, αλλά και Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών, μάλιστα δε εις αποχαρακτηρισθείσαν προς τούτο δασικήν περιοχήν…»


4. Άρθρο του Εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» (7/9/2003)

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευθύς ως ετέθη το θέμα, δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμα του καθενός να τηρεί τις θρησκευτικές του παραδόσεις, ν’ ασκεί ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα, καθόσον, όμως, πρόκειται για πιστούς γνωστής θρησκείας και όχι οπαδούς επικίνδυνων σεκτών και παραθρησκευτικών οργανώσεων που σκοπό έχουν ν’ ασκήσουν απροκάλυπτο προσηλυτισμό αφενός και εγκληματική δραστηριότητα αφετέρου. Φυσικά η Εκκλησία μας δε θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά αφού μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το ήθος και τις αρχές Της, αρχές που χαρακτηρίζονται για την ανεκτικότητα και το σεβασμό σε κάθε τι το διαφορετικό. Δε δίστασε, όμως, παράλληλα, να εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της και να καταθέσει τους δικαιολογημένους προβληματισμούς της στο σχέδιο της παράλληλης με το Τζαμί ανέγερσης Πολιτιστικού Ισλαμικού Κέντρου…»


5. Συνέντευξη Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο περιοδικό «Πολιτικά θέματα» (17/10/2005)

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, με Συνοδική απόφαση, τοποθετήθηκε υπεύθυνα στο ζήτημα της ανέγερσης Μουσουλμανικού Τεμένους στον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Η θέση μας είναι ότι κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει στους πιστούς μιας γνωστής Θρησκείας, όπως είναι το Ισλάμ, να επιτελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Στην τοποθέτηση αυτή οδηγηθήκαμε αφενός μεν γιατί ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα η οποία οφείλει να δείχνει σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα και αφετέρου γιατί το ίδιο το ορθόδοξο ιδεώδες που εκπροσωπούμε, δε μπορεί παρά να είναι ανεκτικό έναντι του διαφορετικού.

Εκφράσαμε, όμως, με παρρησία, την αντίρρησή μας στον σχεδιασμό παράλληλης με το τζαμί ανέγερσης και Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών, ακριβώς γιατί θεωρούμε περιττή μια τέτοια κίνηση, αφού ξεπερνά την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών, ενώ είναι και δύσκολο να ελεγχθούν οι δραστηριότητές του. Οι πρόσφατες ειδήσεις που έρχονται από την Γερμανία και την Ιταλία για τη δράση αντίστοιχων Κέντρων αποδεικνύουν το βάσιμο των ενδοιασμών μας. Κι επειδή πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο το πάθημα να μάς γίνει μάθημα, θεωρώ ότι το πάθημα των άλλων πρέπει να μάς γίνει μάθημα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της χωροθέτησής του, όταν πληροφορηθήκαμε ότι αυτό προορίζεται να ανεγερθεί στον χώρο έξω από το νέο αεροδρόμιο, ταυτιστήκαμε με τη γενική άρνηση των φορέων και των κατοίκων της Παιανίας, οι οποίοι δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη για συγκεκριμένους και πολύ σοβαρούς λόγους, όπως επίσης, κατανοήσαμε και τη δυσφορία των Μουσουλμάνων της Αττικής για το ακατάλληλο και το απόμακρο της περιοχής. Αυτές οι αντιδράσεις νομίζω ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές από τους υπευθύνους και να αναζητηθεί ένας άλλος χώρος πιο λειτουργικός και για τους ίδιους τους Μουσουλμάνους».


6. Δελτίο Τύπου Ιεράς Συνόδου (15/12/2005)

«Κατά τη σημερινή συνεδρία, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε το Σώμα για τα μέτρα της Εκκλησίας υπέρ των μεταναστών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

α) Στο ότι τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της ανεγέρσεως Τζαμιού στην Αθήνα, για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των εδώ μουσουλμάνων μεταναστών, σεβόμενος το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκπληρεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων αυτών της Εκκλησίας, η Δ. Ι. Σ. απεφάσισε να παραχωρήσει προς χρήση χώρο της Εκκλησίας στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου, σεβόμενη τις ανάγκες και αυτών των ανθρώπων, αφού αυτό επιβάλει, άλλωστε, η διδασκαλία της Εκκλησίας μας, να δεικνύουμε την αγάπη και τη βοήθειά μας σε όλους τους ανθρώπους, αδιακρίτως, ως πλάσματα Θεού»

Ύστερα από τα παραπάνω, δικαίως αναρωτιέται ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Μαρίνος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» (12/9/2004):

«Αλλά τότε, προς τί η γεμάτη φανατισμό πολεμική, η οποία ανακριβέστατα ισχυρίζεται ότι η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνούν με την ανέγερση τζαμιού; Επειδή δεν τολμώ να υποθέσω ότι οι ταύτα ισχυριζόμενοι έχουν πλήρη άγνοια του θέματος, συμπεραίνω ότι το θεώρησαν ευκαιρία για να τα βάλουν, για μιαν ακόμη φορά, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και με τη χριστιανική θρησκεία γενικότερα, καθώς η πλειονότητά τους, ορφανά του καταρρεύσαντος μαρξισμού – λενινισμού, το φέρει βαρέως που δε μπόρεσε να κατανικήσει το θρησκευτικό συναίσθημα και να επιβάλει την αθεΐα.

Ενώ η ένσταση της Εκκλησίας αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο, οι επικριτές της ισχυρίζονται ψευδώς ότι διαφωνεί για το τζαμί. Ενώ επίσης προβάλλεται και από την Εκκλησία και από τους μουσουλμάνους της Αθήνας ένσταση για την τοποθεσία του τζαμιού, όπου δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι, αυτοί αντιπαρέρχονται τη διαφωνία των μουσουλμάνων και βάλουν μόνο κατά των διαφωνούντων, για την τοποθεσία, Ιεραρχών και δημάρχων…».

Κορυφή σελίδας












ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ