!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 609, 18 Φεβρουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή και εφικτή»

Φωτογραφικό λεύκωμα για τα Μοναστήρια της Κέρκυρας

Ψηφιδωτές παραστάσεις της Οδύσσειας εκλάπησαν στη Συρία




Στα ίχνη των Αγίων
Περιδιάβαση των ενοριών
στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών


νέα έρευνα στην ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή και εφικτή»

Τη στήριξη της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την ανάγκη να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος μίλησε σήμερα στον 89,5 και στην εκπομπή «Κάθε Μέρα Νέα Μέρα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου πριν από λίγες ημέρες παρέστη στους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, ο οποίος είναι ο προστάτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κατόπιν προσκλήσεώς του.

«Η επίσκεψη αυτή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε μεγάλη σημασία για μένα», είπε ο κ. Υφυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε: «η Σχολή βρίσκεται σε σημείο ετοιμότητας για επαναλειτουργία, πολύ υψηλό. Έχουν ήδη γίνει πολλές προσπάθειες για την ανακαίνησή της και αυτόν τον μήνα ολοκληρώνεται σχετική πρόγραμμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». «Άλλωστε», όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας, «η Θεολογικής Σχολή της Χάλκης λειτουργεί και ως Μοναστήρι. Νέοι μοναχοί βρίσκονται εκεί και η Σχολή παραμένει ως κύτταρο Λατρείας και Οικουμενικής Ορθοδοξίας». Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Σχολής, είπε ότι έγινε για λόγους παύσης της τροφοδοσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας με νέα στελέχη. «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε ζωντανό κύτταρο της Ορθοδοξίας και της οικουμενικής διάστασης του Πατριαρχείου και ενδεχομένως αυτό το γεγονός να ενοχλούσε κάποιους». Επίσης, «σε ό, τι αφορά σε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για τη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα στην Τουρκία που συνδυάζεται με την εσωτερική πολιτική. Θα μπορούσε η τουρκική πλευρά να εξετάσει την επαναλειτουργία ως μία εξέλιξη που εντάσσεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων μιας διεθνούς εμβέλειας πολιτικής».

«Η επαναλειτουργία της Σχολής είναι δυνατή και εφικτή», επεσήμανε ο κ. Υφυπουργός αναφερόμενος στις «πιέσεις» από τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Ομπάμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλέον το ζήτημα του ανοίγματος της Σχολής, προσδιορίζεται ως πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στους αγώνες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για την επαναλειτουργία της Σχολής, είπε, ότι «τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός ή forum που να μην έχει θέσει το θέμα, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο της πατριαρχίας του…Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φοίτησε στη Σχολή, αυτός ξεκίνησε τους αγώνες για την επαναλειτουργία της, οφείλει λοιπόν να δει το άνοιγμά της να γίνεται πραγματικότητα. Η παρουσία του Πατριάρχη είναι πολύ σημαντική και εμείς στηρίζουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση τον Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», κατέληξε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθοδώρου.

Κορυφή σελίδας


Φωτογραφικό λεύκωμα για τα Μοναστήρια της Κέρκυρας

Ένα διαφορετικό ταξίδι αυτή τη φορά στο νησί των Φαιάκων, ένα ταξίδι στα είκοσι μοναστήρια της Κέρκυρας. Μέσα από τις 225 φωτογραφίες και τα 20 διαφωτιστικά κείμενα παρουσιάζεται η ιστορία, η αρχιτεκτονική, οι θησαυροί της κάθε μονής και η ζωή των μοναχών: στιγμές από τα λατρευτικά τους καθήκοντα στις ακολουθίες ή στις πανηγύρεις, στον όρθρο ή στον εσπερινό, στις καθημερινές τους ασχολίες και δραστηριότητες.

Στις 240 σελίδες του τόμου περιγράφονται και ιστορούνται είκοσι μοναστήρια –παλαιά και ιστορικά τα περισσότερα– στην πόλη ή στην ύπαιθρο, κοντά στη θάλασσα ή στην ενδοχώρα σε εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσίες, οικοδομημένα με τους αρχιτεκτονικούς και διακοσμητικούς ρυθμούς των Επτανήσων.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ταλιάνη και ο σχολιασμός του ποιητή Διονύση Καρατζά. Σύμβουλος έκδοσης: π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Επιμέλεια κειμένων: Λίτσα Ι. Χατζηφώτη. Τα οχτώ εισαγωγικά κείμενα για τον μοναχισμό, την εξέλιξή του, τη γένεση των μοναστηριών εντός και εκτός τειχών της Κέρκυρας, έγραψαν οι: π. Γ. Μεταλληνός, π. Ν. Αντωνόπουλος π. Μ. Κρητικός, π. Θ. Μουρτζανός, μον. Μωυσής Αγιορείτης, μον. Ευφημία, καθ. Π. Σκαλτσής και καθ. Ν. Ξιώνης.

Την έκδοση χαιρετίζουν ο Οικοιμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου της Μόσχας κ. Ιλαρίων και ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος συμπλήρωσε 10 χρόνια Αρχιερατείας στην Κέρκυρα. Με αυτή την αφορμή έγινε η παρούσα έκδοση.

Ο τόμος κυκλοφορεί και στη ρωσική γλώσσα (μετάφραση: Όλγα Αλεξανδροπούλου). Το βιβλίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 19.00, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5).

Θα μιλήσουν:

π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

π. Θεμιστοκλής Μουρτζάνος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Κ.

Πάνος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας

Διονύσης Καρατζάς, Ποιητής

Δημήτρης Ταλιάνης, Φωτογράφος, εκδότης

Συντονίζει ο Κώστας Σερέζης, Δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Την εκδήλωση χαιρετίζει

ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Κορυφή σελίδας


Ψηφιδωτές παραστάσεις της Οδύσσειας εκλάπησαν στη Συρία

Η υπουργός Πολιτισμού της Συρίας αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 18 μωσαϊκά που αναπαριστούν την Οδύσσεια εκλάπησαν στη βορειοανατολική Συρία που πλήττεται από τον πόλεμο, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα εκθέματα των συριακών μουσείων έχουν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος.

"Αυτά τα μωσαϊκά εκλάπησαν με παράνομες ανασκαφές" σε αρχαιολογικούς χώρους στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε η Λούμπανα Μουσάουεχ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα από την κυβερνητική εφημερίδα "Τεσρίν".

"Πληροφορηθήκαμε ότι αυτά τα μωσαϊκά βρίσκονται στα συρο-λιβανικά σύνορα", πρόσθεσε ακόμη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανακτηθούν.

Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από 23 μήνες, η εξαιρετική αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας είναι θύμα των μαχών και των καταστροφών, αλλά και οργανωμένων κλοπών και λεηλασιών που πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Η υπουργός δήλωσε πως ένα αραμαϊκό επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα εκλάπη από το μουσείο της Χάμα (κεντρική Συρία), ένα από τα μέτωπα στον πόλεμο μεταξύ καθεστωτικών στρατευμάτων και ανταρτών.

Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως ότι τα μουσεία "φυλάσσονται καλά" σ'όλη τη χώρα και "τα εκθέματά τους που είναι πολύτιμα για όλη την ανθρωπότητα έχουν καταγραφεί και τοποθετηθεί σε πολύ ασφαλείας χώρους".

Αντίθετα είναι "δύσκολο να φυλαχθούν 10.000 ιστορικές τοποθεσίες (...) που είναι διασκορπισμένες στο συριακό έδαφος", επισήμανε η υπουργός προειδοποιώντας εναντίον των παράνομων ανασκαφών.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ