!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 607, 7 Φεβρουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκείνος που κυβερνά τον κόσμο είναι ο Χριστός»

Η βυζαντινή κληρονομιά στη Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου

Το νήμα της μεταβυζαντινής παράδοσης στον καμβά του Γιάννη Καστρίτση




Σήμερα στη Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5

Στις 23:00 το βράδυ ο Στέλιος Καλαθάς διαβάζει από το βιβλίο «Ο Άγιος του αιώνα μας - Ο Όσιος Νεκτάριος Κεφαλάς» του Σώτου Χονδρόπουλου.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Εκείνος που κυβερνά τον κόσμο είναι ο Χριστός»

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο τιμητική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν οι Συνοδικοί Αρχιερείς, οι Διευθυντές των Υπηρεσιών, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ευχαριστήρια ομιλία του, είπε:

Ο Θεός, η χάρη του Θεού επέτρεψε να είμαι σε αυτή τη θέση που έχει δύο βασικές λειτουργίες, την προεδρία της Εκκλησίας των Αθηνών και την προεδρία της Ιεραρχίας. Με νοσταλγία θυμάμαι τον τόπο τον οποίο ξεκίνησα σαν σήμερα εορτή του Αγίου Λουκά του εν Στειρίω και σκέφτομαι τον τρόπο που ξέρει ο θεός να ευδοκεί κάποια πράγματα που εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε.

Φεύγοντας από την επαρχία Θηβών και Λεβαδείας και ερχόμενος εδώ πήρα μαζί μου την εμπειρία που είχα αποκτήσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι την υπερεκτίμησα. Ως προς τη διακονία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. φεύγοντας από μια επαρχία που όλους τους γνώριζα με το μικρό τους όνομα, ξαφνικά βρέθηκα όμως μπροστά σε ένα «χάος», σε μία εκκλησιαστική περιφέρεια ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ οι Ιερείς υπερβαίνουν τους 600 και εκεί φαίνεται η δυσκολία της διαποίμανσης. Έπρεπε να βρω τρόπο να συνεχίσω ό,τι βρήκα και να αναπτύξω την διακονία αυτή σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις από την οικονομική κρίση.

Ο χώρος της Ιεράς Συνόδου μου ήταν γνώριμος διότι υπηρέτησα πάρα πολλά χρόνια ως Αρχιγραμματέας και μετέπειτα μετέχοντας ως μέλος της Ιεραρχίας και της Δ.Ι.Σ. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της αρχιεπισκοπικής ευθύνης. Αυτούς τους δύο πυλώνες κλήθηκα να διακονήσω με συνεργάτες στη μεν Αρχιεπισκοπή κληρικούς και λαϊκούς, στη δε Σύνοδο κυρίως τους Αγίους Αρχιερείς, αλλά και το επίλεκτο προσωπικό των κληρικών και λαϊκών.

Περνάμε δύσκολες ώρες και θα συνεχίσουμε να περνάμε.

Οι κρίσεις δεν ξεπερνιούνται με χωρισμούς και, κυρίως, δε μπορεί να υπάρξει ψυχικός χωρισμός. Η Εκκλησία είναι δεμένη με το λαό. Δεν υπάρχει χωρίς το λαό.

Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω το Θεό για δύο σημαντικά δώρα, το ένα είναι ότι είμαστε ενωμένοι στην πορεία μας και συγχρόνως το άλλο αγαπημένοι. Είναι δύο δώρα μεγάλα, όπου τα γευόμαστε, τα ζούμε, και είναι η δύναμή μας και από αυτά πηγάζει η ελπίδα μας.

Η πορεία μας μέσα στην Εκκλησία έχει δύο πλευρές. Από τη μια η Εκκλησιαστική ιστορία παρουσιάζει μια πορεία αγάπης, αλλά έχει και περιπτώσεις εκτροπών. Όταν έχουμε εκτροπές, όμως, έρχονται οι κανόνες και μας εκδικούνται και μας επιστρέφουν στον κανονικό δρόμο.

Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, καλείται ο καθένας από εμάς να καταθέσει στην Αγία Τράπεζα, θα έλεγα, το «χάρισμά» του. Άλλος ψάλλει ωραία, άλλος έχει το χάρισμα της προσευχής, άλλος το χάρισμα της φιλανθρωπίας κ.ο.κ. Αλλά αν ο καθένας κρατήσει το χάρισμά του για τον εαυτό του, τότε πέφτει σε αίρεση. Τα χαρίσματα δεν είναι για τον εαυτό μας, αλλά για τους άλλους. Ο Θεός είναι εκείνος που ξέρει αν τα ασκούμε διά την και εν τη Εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο μας κάνει μετόχους στην πορεία της κοινής εκκλησιαστικής ζωής.

Σήμερα πολλοί καταθέτουν σκέψεις στα συνέδρια και μέσα από αυτά προσπαθούν να βρουν λύση στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, αλλά και αυτά από μόνα τους είναι λειψά. Κέντρο της ζωής της Εκκλησίας είναι η λειτουργική ζωή. Μόνο Από εκεί μπορεί να προέλθει η πραγματική και αληθινή λύση.

Ας ξεκινήσουμε και πάλι αυτήν την ώρα να αναβαπτιστούμε στην ενότητα και στην μεταξύ μας αγάπη. Οι κρίσεις βοηθάνε να καταλάβουμε ότι Εκείνος που «κυβερνάει» τον κόσμο είναι ο Χριστός. Αυτόν πρέπει να εμπιστευόμαστε και σε Αυτόν να ελπίζουμε.

Για άλλη μία φορά θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας ζητήσω συγγνώμη για τα όποια σφάλματά μου. Δεν γίνονται από σκοπιμότητα. Θα ήθελα με όλες μου τις δυνάμεις να υπηρετήσω την ενότητα της Εκκλησίας και τον σύνδεσμο της μεταξύ μας αγάπης.

Κορυφή σελίδας


Η βυζαντινή κληρονομιά στη Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου

Περισσότερα από 130 έργα από τη συλλογή κυρίως της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου πιάνουν το νήμα 100 χρόνων ιστορίας της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το βράδυ στο Τελλόγλειο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου αποτελεί μια ιδιότυπη εικαστική «τεκμηρίωση» της ιστορίας της πόλης. Ξεδιπλώνεται δηλαδή η πορεία των εικαστικών τεχνών στη Θεσσαλονίκη που είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία τη σημάδεψαν από το 1912 και μετά.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης κ. Μπίκας, «οι αλλαγές στην οικιστική δομή της πόλης ή στην πληθυσμιακή σύνθεση υπήρξαν από τα βασικά θέματα των καλλιτεχνών που εργάστηκαν στην πόλη. Το βαρύ φορτίο της βυζαντινής κληρονομίας της αποτελεί έναν ακόμη άξονα, για ζωγράφους όπως ο Ρέγκος και ο Πεντζίκης (φωτογραφία έργου του), που με διαφορετική προσέγγιση και αφετηρία αναδεικνύουν τα χριστιανικά μνημεία της πόλης.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ανοιχτές ξεναγήσεις στο κοινό κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, τα οποία θεματολογικά συνδέονται με τα εκθέματα της διοργάνωσης.

Κορυφή σελίδας


Το νήμα της μεταβυζαντινής παράδοσης στον καμβά του Γιάννη Καστρίτση

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 19.00 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Βίων Ερμηνεία» του Γιάννη Καστρίτση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 25 ζωγραφικά έργα, γλυπτά και φωτογραφίες. Σε σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής ο Γιάννης Καστρίτσης επιχειρεί με ποικίλους τρόπους να ενσωματώσει και να μεταπλάσει μορφολογικά στοιχεία της βυζαντινής τέχνης.

Θέματα όπως η Άμπελος, η Φιλοξενία του Αβραάμ, η βιβλική ιστορία του Ιωνά, αποτελούν την αφετηρία στις συνθέσεις του. Με αφορμή τα συγκεκριμένα θέματα σκύβει πάνω από λεπτομέρειες της βυζαντινής ζωγραφικής, που παίζουν κυρίαρχο και ουσιαστικό ρόλο στο έργο του.

Σε εμβληματικές για τη σχέση του με τη βυζαντινή ζωγραφική συνθέσεις, όπως η Τυχαία συνάντηση με τον Διονύσιο εκ Φουρνά, αναζητά το νήμα της συνέχειας της μεγάλης μεταβυζαντινής παράδοσης. Επηρεασμένος και γοητευμένος από αυτή τη μακρά σε διάρκεια και ισχυρή σε παρουσία παράδοση επιχειρεί, στην έκθεση αυτή, μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής γλώσσας, να ιεροποιήσει, κατά κάποιον τρόπο, τον απλό άνθρωπο και τον χώρο του, καθώς θεωρεί ότι η τέχνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο διάσωσης της αλήθειας των πραγμάτων.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2013.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ