!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 606, 4 Φεβρουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά την μνήμη του ιερού Φωτίου

Αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά την μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου

Βαλκανικοί Πόλεμοι, 100 χρόνια μετά




Άγιος Φώτιος ο Μέγας

Προς τιμήν του Φωτίου ονομάστηκε η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εκκλησίας Μυριόβιβλος. Δείτε το σχετικό αφιέρωμα στον ιερό Φώτιο.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά την μνήμη του ιερού Φωτίου

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του Μεγάλου Φωτίου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εορτασμός θα αρχίσει με Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ακολούθως στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στον εφετεινό εορτασμό ομιλήτρια θα είναι η Ελλογιμωτάτη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Δέσπω Λιάλιου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράδοσις και Ανανέωσις κατά τον ιερόν Φώτιον», και στη συνέχεια θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Από την Τρίτη 5 έως και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 156ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Κορυφή σελίδας


Αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) η ιστορική Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, που βρίσκεται στα Κατεχόμενα, πρόκειταινα αναστηλωθεί, την ίδια στιγμή όμως, που η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στον περίβολό της καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, γραφεία και καταλύματα.

Την τελευταία είδηση μετέδωσε το ΡΙΚ και όπως είναι φυσικό προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην Κύπρο, πόσω μάλλον που η κυβέρνηση του παράνομου κράτους προσπαθούσε επί μακρόν να δημιουργήσει εμπόδια για το έργο της αποκατάστασης της Μονής. Το πρωτόκολλο συνεργασίας όμως ανάμεσα στα δύο μέρη _Εκκλησία και ΟΗΕ_ υπογράφηκε ήδη στην Λευκωσία μεταξύ του χωροεπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και της υπεύθυνης του UNDP στην Λευκωσία Λουτζιάνας Τζενάρο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Χρυσόστομου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η αναστήλωση θα γίνει σε τρεις φάσεις και η πρώτη, που αφορά το αρχαίο παρεκκλήσιο και τον μεταγενέστερο ναό έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν οι επεμβάσεις στον ιστορικό πυρήνα της Μονής και τέλος στον περιβάλλοντα χώρο, εφ΄ όσον γλιτώσει φυσικά από τις τουρκικές ορέξεις. Ολα τα έργα άλλωστε θα γίνουν με βάση μελέτη, που έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το UNDP, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Εκκλησία της Κύπρου και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επισήμως πάντως ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, πρωθυπουργός του παράνομου κράτους δηλώνει, ότι θα πρέπει να προστατεύονται οι χώροι λατρείας στην Κύπρο, κάτι ωστόσο που επ΄ ουδενί ισχύει αν μετρήσει κανείς τις περιπτώσεις καταστροφής χριστιανικών εκκλησιών και βέβαια τις κλοπές σε αυτές.

Να σημειωθεί, ότι η μεγάλη φήμη του μοναστηριού προέρχεται από την παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Απόστολος Ανδρέας είχε αποβιβαστεί στο ακρωτήρι, όπου ιδρύθηκε η μονή. Από την πρώτη φάση του ιερού δεν έχουν διασωθεί ίχνη, διατηρείται όμως ο ναός του 15ου αιώνα που κτίσθηκε στη θέση τους, δίπλα στο κύμα. Εκεί αναβλύζει και το άγιασμα του Απόστολου Ανδρέα μέσα από τη γη. Υπάρχει τέλος και νεότερη εκκλησία του 19ου αιώνα, που ανηγέρθηκε σε μεγαλύτερο ύψος.

Πριν από την τουρκική εισβολή πλήθος ήταν οι προσκυνητές που έφθαναν στη Μονή σήμερα όμως επικρατεί εγκατάλειψη.

Κορυφή σελίδας


Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά την μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την απώλεια του Δημήτρη Κωνστάντιου, διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (1999 – 2010), η διεύθυνση και το προσωπικό τιμά την μνήμη του.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί, το Μουσείο ανοίγει με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες, με ξεναγήσεις στην μόνιμη αλλά και στην περιοδική έκθεση, εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης. Συγκεκριμένα στιςQ

10:00 – 14:00 (ανά μια ώρα), ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στην μόνιμη έκθεση

12:00, ξενάγηση από την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δρ Αναστασία Λαζαρίδου στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία»

10:00 και 12:00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της Ε’ και Στ’ Δημοτικού με θέμα «Βιβλία για δέσιμο». Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ιστορία της βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με κατασκευαστικό εργαστήρι.

10:30 και 12:00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια και παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού με θέμα «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2132139507 (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 15.00). Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τα εργαστήρια συντήρησης, για να γνωρίσει τα μυστικά της δουλειάς των συντηρητών του Μουσείου

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 1999. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών, σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ξεκίνησαν νέες διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες. Η συνολική προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, στα θέματα της ολοκληρωμένης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του μνημειακού πλούτου υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη.

Κορυφή σελίδας


Βαλκανικοί Πόλεμοι, 100 χρόνια μετά

Η σημαντικότερη, ίσως, έκθεση για την επέτειο της εκατονταετηρίδος από την εποχή των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής). Η έκθεση έχει τίτλο «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913. Η πορεία προς τη νίκη» και παρουσιάζει ένα πολύπτυχο ιστορικού υλικού, προερχόμενο από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Κιβωτός του νεότερου ελληνισμού, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το κορυφαίο στο είδος του στη χώρα, προσφέρει τώρα στο κοινό, με την ευκαιρία της έκθεσης, ένα ιστορικό ανάπτυγμα της προ 100 ετών εποχής. Παρουσιάζονται στολές και προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών των νικηφόρων πολέμων, όπλα, σημαίες, τουρκικά και βουλγαρικά λάφυρα, χάρτες, σχεδιαγράμματα, έντυπα και λαϊκές λιθογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έγγραφα, τα προσωπικά ημερολόγια και οι φωτογραφίες που αναδεικνύουν καθημερινά γεγονότα του πολέμου.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχουν τα σχέδια της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία (1871-1960), η οποία πραγματοποίησε ένα πολύμηνο οδοιπορικό στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ακολουθώντας τον Ελληνικό Στρατό, καταγράφοντας συνεχώς τις εντυπώσεις της, ως ανταποκρίτρια της αλεξανδρινής «Εφημερίδος» της ομογένειας. Πρόσφατα, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανατύπωσε, σε εξαιρετική έκδοση, το Ημερολόγιο Πολέμου της Θάλειας Φλωρά-Καραβία.

Σχετικές εκθέσεις

Η έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έρχεται να προστεθεί σε μια πυκνή ανθολόγηση της εποχής από φορείς και ιδρύματα, ιδιωτικά και δημόσια, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ηδη, στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Κουμπάρη, συνεχίζεται με επιτυχία (έως 24 Φεβρουαρίου) η έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913. Η αυγή του ελληνικού εικοστού αιώνα» ενώ στο Ιδρυμα της Βουλής παρουσιάζεται έως τον Μάιο η έκθεση «Το άγνωστο “μέτωπο” των Βαλκανικών Πολέμων» με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Βασίλη Γούναρη.

Η επέτειος της εκατονταετηρίδος από το 1912-13 γίνεται αφορμή για ιστορικό αναστοχασμό, γεγονός που πιστοποιείται από το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα έχει ελεύθερη την είσοδο για το κοινό που επιθυμεί να δει τη συγκεκριμένη έκθεση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ